<strong>HANDLER OM TO LAG:</strong> Malmö og Ståle Solbakkens FCK har blitt lagene det handler om i Norden. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
HANDLER OM TO LAG: Malmö og Ståle Solbakkens FCK har blitt lagene det handler om i Norden. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix Vis mer

Slaget om Skandinavia

En storkamp uten stor betydning

Det var en gang vi snakket om Rosenborg da herredømmet i Skandinavia var et tema. Nå handler alt om det som skjer på begge sider av Øresund.

Publisert
  • Malmö FF – F.C. København 1–1 (0–1)

MALMÖ (Dagbladet): Stinn brakke, pyro, deilige supportere og etter hvert også en fotballkamp som gikk fra lite til veldig mye. Med et halvt øye på Rosenborgs tolvte strake gruppespillkamp i Europa uten seier – denne gangen 1–4 for PSV hjemme – er det bare å fastslå følgende:

Sverige og Danmark har det.

Vi har det dessverre ikke.

STÅLE SOLBAKKEN ER fornøyd med resultatet. Malmö-trener Uwe Rösler er det ikke. Begge deler er til å forstå. Solbakkens evaluering handler om jobben som ble gjort, kilometerne som ble løpt og sjansene Malmö ble nektet.

Röslers om trykket som ikke betalte seg, spesielt den gode andreomgangen.

SETT FRA UTSIDA var Malmö-FCK en av årets store kamper i Skandinavia. En kamp om stolthet og rivalisering mellom to klubber som elsker å hate hverandre. Den første av to episoder i «Broen» 2019. Og etter en trist start levde den etter hvert opp til forventningene, selv om den ikke var så viktig som folk skulle ha det til.

Malmö og FCK har nemlig større ting å tenke på.

Som Allsvenskan, Superligaen og Europa 2020.

Europa 2019 var de egentlig ferdig med da denne kampen ble terminfestet.

PARADOKSET I DETTE «Slaget om Skandinavia» – forsøksvis hypet på bakgrunn av en episode som skjedde i Parken i 2005 – var derfor at kampen ikke betydde så mye. Ikke For Uwe Rösler. Ikke for Ståle Solbakken.

Prestisje, ja selvfølgelig – det er alltid viktig å være best i Skandinavia, ikke minst for supporterne.

Men for de to trenerkameratene med sønner på det samme norske landslaget (G19): Ikke veldig mye.

De har, hvilket de også innrømmer, viktigere kamper til søndag.

Malmö, som ligger tre poeng bak serieleder Djurgården med fire kamper igjen til serieslutt 2. november, spiller hjemme mot IFK Göteborg.

F.C. København skal til Brøndby i det alltid like store hovedstadsderbyet i Danmark.

MED ALL MULIG respekt for Europa League og alt turneringa representerer av prestisje og viktige rankingpoeng både på klubb- og nasjonsnivå, der Malmö og FCK er akkurat nå er det de hjemlige ligaene som betyr mest. Gevinsten i Europa er allerede cashet inn, både i Malmö og København. Rundt 10 millioner euro i svenske og danske kroner ble sikret den dagen gruppespillet var klart. Og fordi ingen poeng på en tabell i Europa League overgår det, og verken Malmö eller FCK ser på seg selv som mer enn et kanskje-lag til 16-dels finalene i februar 2020, er det veldig lett for trenerne å prioritere.

Akkurat som det på forhånd var ditto vanskelig å blåse nok oksygen inn i en 14 år gammel episode (skandale) fra en Royal League-kamp i Parken.

EN SVENSK KOMMENTATOR prøvde riktignok, bare for å bli retorisk henrettet av Ståle Solbakken. «De to spørsmålene går inn på topp tre lista over de dummeste spørsmålene jeg noen gang er blitt stilt», svarte FCK-treneren på forsøket om å blåse liv i Parken 29. april 2005. Da Malmö-fansen følte seg trakassert av sikkerhetsvakter og politi, og FCKs daværende mektige direktør Flemming Østergaard – av alle omtalt som Don Ø – helte bensin på bålet med å si at Malmö-fansen fikk som fortjent.

Det var før Ståle Solbakkens tid i København.

Det eneste han hadde av Malmö-minner var en treningskamp i Dubai (2016), der FCK ifølge den norske treneren «herjet med dem».

DET VAR IKKE mye herjing denne kvelden. Av noen av lagene. Førsteomgangen var mest et taktisk spill, der Malmö løp i gang kampen, og FCK etter hvert tok brodden av den. Men så skjedde det som helst skal skje for at ikke alt skal ende opp som et parti sjakk, det kom et par scoringer som forandret psykologien i kampen.

Det ga kampen veldig mye mer enn bare en strålende innpakning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer