VIL HA MEDALJEVINNERE FRA FLERE LAND: Skal Vegard Ulvang tenke på langrennssportens beste, så håper han en tysker tar med seg en gullmedlje fra VM i Val di Fiemme. Her på frokost med statsminister Jens Stoltenberg og skipresident Erik Røste i formiddag.

Foto: Håkon Eikesdal
VIL HA MEDALJEVINNERE FRA FLERE LAND: Skal Vegard Ulvang tenke på langrennssportens beste, så håper han en tysker tar med seg en gullmedlje fra VM i Val di Fiemme. Her på frokost med statsminister Jens Stoltenberg og skipresident Erik Røste i formiddag. Foto: Håkon EikesdalVis mer

- En større trussel mot langrenn enn doping

Derfor håper Ulvang at Northug ikke vinner for mye i VM.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): I et intervju med svenske Expressen publisert i dag, snakker Vegard Ulvang om sin største bekymring: Fallende interesse for langrennssporten i store markeder som Tyskland.

Den tyske tv-avtalen er ekstremt viktig for lederen av langrennskomiteen i FIS, og derfor sier han det rett ut:

- Jeg håper virkelig ikke Northug vinner for mye i VM. Jeg kan vel si det sånn: Jeg gråter ikke om en tysk løper vinner et VM-gull. Akkurat nå er det å miste den tv-avtalen en større trussel mot langrenn enn doping.

Overfor Dagbladet utdyper Ulvang hva han mener.

- Som leder av internasjonal langrenn er jeg opptatt av at vi fordeler medaljene. Det skaper interesse for skisporten i mange land, og det er det vi lever av. Interessen skaper inntekter, sier han.

- Da er det ikke bra at Norge vinner alt. Da må du ikke forstå det sånn at jeg heier på noen andre, jeg heier på Norge. Men i det store bildet er jeg opptatt av at vi får mange nasjoner som vinner medaljer, sier Ulvang.

Polen størst
Han bruker Polen som eksempel. De hadde aldri sent langrenn direkte på tv før de startet for to år siden, da Justyna Kowalczyk hadde startet sin dominans i sporten.

- Nå bringer de med seg fem millioner polakker, de er vår største nasjon tv-seermessig, større enn Tyskland. Flere polakker enn tyskere ser langrenn hver helg, på grunn av henne, sier Ulvang til Dagbladet.

- Det er det samme med Sveits. De viste ikke langrenn fra verdenscupen direkte på tv før Cologna kom inn i bildet. Det er med den bakgrunnen jeg mener at jeg gjerne ser at vi fordeler medaljene på så mange som mulig.

- Hva er status for den tyske tv-avtalen akkurat nå?

- Den står trygt, men det er klart den også er avhengig av at tyskerne går fort. Vi vet at interessen avhenger av egne løpere i alle land, også i Norge. Presseoppbudet her, selv om vi i Norge er i en særstilling, er avhengig av hvor godt vi gjør det. Får vi ti år uten norske medaljer, ville det vært ferre her: Både pressefolk og publikum, sier Ulvang

- Frykter du at tyskerne skal trekke seg ut?

- Nei, tvert imot. Det er stor interesse for langrenn i Tyskland, og seertallene øker. Men det er lenge siden de tok en medalje. Og det er en treghet der, det skjer ikke på et blunk. Du må nok spørre tysk tv selv. Men nei, jeg er overhodet ikke bekymret.

Imponert over Northug
Hittil i mesterskapet har Vegard Ulvang fått ønsket sitt oppfylt, med gullvinnere fra Norge, USA, Frankrike og Russland.

Etter å ha sett Petter Northug på sprinten, tror han likevel nordmannen blir farlig i resten av mesterskapet.

- Jeg syns han virker i meget god form. Det han gjorde på sprinten var imponerende. Han har et enormt press på seg, men det viser han jo at han takler. Han viser også at han gjør de rette forberedelsene gang på gang, og klarer å være i form til mesterskap, det er kanskje det som imponerer meg mest. Det er det ingen automatikk i, det vet jeg, sier Ulvang.

- Det ble mye bråk i Sverige etter sprinten, hva syns du om Northugs oppførsel?

- Det er en del av dagens mediebilde. Det var ikke sånn vi løste det i min tid, men det er jo 30 år siden. Det må være opp til hver enkelt å løse det på sin måte, sier 49-åringen.