BRØDRENE KNUSTE ALLE: Jørgen og Anders Aukland gjorde at det ble dobbel norsk i langløpet Marcialonga.  
Foto: Newspower Canon / Scanpix
BRØDRENE KNUSTE ALLE: Jørgen og Anders Aukland gjorde at det ble dobbel norsk i langløpet Marcialonga. Foto: Newspower Canon / ScanpixVis mer

- En stund sleit jeg med å henge med tetgruppa

Jørgen Aukland ga aldri opp - og vant Marcialonga foran broren Anders.

(Dagbladet): Petter Northug stilte i dag opp på langløpet Marcielonga i Italia, et av skikongens store mål denne sesongen. Som en oppkjøring til Vasaloppet, var han en av rundt 3000 nordmenn prøvde seg på den 70 kilometer lange løypa.

Men det var de to langløpspesialistene Aukland som stjal showet. Jørgen Aukland rykket noen kilometer fra mål og fikk flere sekunder til de øvrige. Broren Anders gav aldri opp, og klarte nesten å knappe innpå ledelsen.

Det holdt helt inn for Jørgen Aukland, som også vant løpet i 2006. Broren Anders ble nummer to, foran Rezak og Arhlin.

- En stund sleit jeg med å henge med tetgruppa, men visste at jeg ville ha gode sjanser om jeg beit meg fast til den siste bakken. Jeg ga aldri opp - nå er jeg vanvittig glad, sa J. Aukland til TV 2 etter løpet.

På spørsmål om han fryktet at broren skulle vinne:

- Ja, han kom fort. Men jeg klarte å bite tenna sammen, sa J. Aukland.

Falt tidlig
Jørgen Aukland slet litt i starten, og var også involvert i et fall.

- Jeg gikk skikkelig på trynet. Slo ansikter og hånda, trodde et øyeblikk jeg måtte stoppe, sa Jørgen Aukland.

Han viste fram en blodig håndflate, men sier at det ikke hadde noe med uhellet å gjøre.

- Det sprekker opp hvert år. Men det er verst i armene nå, sa Jørgen Aukland.

Northug med lenge

Halvveis i løpet var Petter Northug med i tetgruppa som utgjorde 14 løpere, der var også nordmennene Simen Østensen og Audun Laugaland. Tetgruppa hadde på det tidspunktet fått en liten luke ned til de øvrige løperne. Etter rundt fem mil kom også Jørgen Aukland opp til tetgruppa.

Northug byttet på å ligge bak i feltet og gå opp i ryggen på de som styrte i front. På et tidspunkt i løpet brakk Northug en stav, men han fikk raskt en ny av sin servicemann Nossum. Uten å miste dyrebar tid på uhellet.

Et par kilometer før mål skrudde Jørgen Aukland opp tempoet i front, og to av forhåndsfavorittene, Rezak og Arhlin, måtte gi slipp. Han ledet en stund med elleve sekunder, men broren Anders var bare noen få sekunder bak vinneren i mål.

FIKK DET TØFT OPP SISTE BAKKE: En sliten Northug skjønte at han hadde tapt da han kom til den siste bakken. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FIKK DET TØFT OPP SISTE BAKKE: En sliten Northug skjønte at han hadde tapt da han kom til den siste bakken. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det var et fantastisk bra løp. Planen var å kjøre hardt. Som lag kjørte vi bra. Jeg tenkte at det skulle skje i den siste bakken, og den ble avgjørende, sa Anders Aukland til TV 2.

Han mente at broren har en fordel i bakken, og sa at han ikke han noen mulighet til å vinne i dag til tross for at han gikk det han kunne.

Mente Northug ikke hadde en sjanse
Det var ikke mange som levnet Petter Northug en sjanse i dag. Hovedpersonen så heller ikke på seg selv som noen favoritt. TV 2s skiekspert Odd-Bjørn Hjelmeset flirte godt når han fikk høre at folk nærmest stod i kø for å nedskrive Petter Northugs muligheter.

- Jeg kan ikke fatte og forstå at de mener det. Petter har større sjanser i Marcialonga enn i Vasaloppet, jeg er helt uenig, sa Hjelmeset til Dagbladet.

Petter Northug holdt lenge følge med resten av tetgruppa, men måtte gi slipp opp den siste bakken. Skikongen ble til slutt nummer ti.

Marcialonga ble i år arrangert for 39. gang, og rennet har hatt en norsk vinner i herreklassen seks ganger. Anders Aukland var den siste nordmannen som vant, i 2008.

Dagbladet kommer med mer