Frida Karlsson Tour de Ski 2022

En stygg advarsel

Frida Karlsson driver seg selv over grensen. Det skjer alt for ofte.

HER KOLLAPSER KARLSSON: Sammenlagtvinner Frida Karlsson holdt seg på beina noen sekunder etter at hun hadde passert mållinja i Monsterbakken. Så falt hun, og ble kjørt vekk. Da hun våknet på sykestua, trodde den svenske yndlingen at hun hadde tapt Tour de Ski. Dette var over grensen igjen. FOTO: AFP/Marco Bertorello
HER KOLLAPSER KARLSSON: Sammenlagtvinner Frida Karlsson holdt seg på beina noen sekunder etter at hun hadde passert mållinja i Monsterbakken. Så falt hun, og ble kjørt vekk. Da hun våknet på sykestua, trodde den svenske yndlingen at hun hadde tapt Tour de Ski. Dette var over grensen igjen. FOTO: AFP/Marco Bertorello Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DET øverste trinnet på seierspallen glinset mørkt og trist på toppen av Monsterbakken. Fra høytaleranlegget lød «Du gamla, du fria» like vakkert som aldri.

Nærbildene på TV zoomet inn på syngende svenske tilskuere og et blågult flagg, men den store triumfen i Tour de Ski var ikke noe artig lenger.

Der oppe på pallen forsøkte Kerttu Niskanen og Tiril Udnes Weng å holde fasaden, men ambulansen med den utslåtte svenske yndlingen hadde allerede kjørt.

Konkurransens beste jente måtte ha en surstoffmaske for å hente seg inn, og det har sporten aldri sett før:

  • Frida Karlsson hadde krysset grensen for hva hun tåler.

Det har dessverre skjedd før.

I MILJØET er 24-åringen kjent som en følelsesstyrt jente. Underveis må sånt balanseres mot en ekstrem evne til å pine seg selv.

Der har det smelt mange ganger før. Med startnekt og rare skadeavbrekk som speiler en kropp som er blitt presset for hardt:

- Jeg taper aldri. Enten så vinner jeg, eller så lærer jeg noe. Og så blir vi litt sterkere hver gang, sa Frida selv på scenen i den svenske Idrettsgallaen for snart tre år siden.

Da hadde hun akkurat vært utestengt på grunn av helserisiko, og ville prate om hvorfor:

- Det var veldig tøft; jeg har vært veldig lei meg. Der og da kjentes det ut som hele verden raste sammen, sa hun fra scenen, og var åpen på at hun ville klare å komme tilbake:

- Det er bare å forsøke å se positivt på det, og komme sterkere tilbake, sa hun, og det skjedde.

De siste sesongene utfordret Frida selveste Therese Johaug, og slo henne i et par renn.

Men smellen i dag viser at denne svenske storløperen egentlig ikke er i nærheten.

dagens avsluttende etappe var Karlsson blant favorittene. Opp Monsterbakken er det perfekte terrenget for sportens mest utholdende. De som alltid løper fortest der det er brattest.

Det var ikke så lenge siden Frida ertende minnet Johaug om hvor fort det ble løpt også i Sverige:

- Det er klart man blir litt inspirert til å finne ut hva jeg kan få til på løpebanen når man ser hvor godt Therese hevder seg. Jeg må ut og teste hvor fort jeg faktisk kan løpe nå, sa Frida til Dagbladet etter at Therese Johaug hadde gjennomført en 10 000 meter på bane så fort at det ble snakket om medaljesjanser under EM i friidrett:

- Jeg er god til å springe. Jeg har lange bein og bra lungekapasitet. Jeg har også et bra løpssteg, fortalte svensken villig, og la muntert til på spørsmål om vinnersjansene i en eventuell løpsduell med den norske veteranen:

- Det er vanskelig å si hvor raskt, men jeg får prøve å matche henne.

NETTOPP det å utkonkurrere Johaug var lenge den store sportslige ambisjonen til Frida Karlsson. For en ung, ekstremt talentfull topputøver i langrenn kunne jo ikke ambisjonen være mindre. Det var Therese Johaug som satt standarden i sporten.

Det målet ble aldri nådd. Det hjalp ingen ting at hun hele tida ble heiet fram av enkelte svenske sportskommentatorer som stadig spådde at dette store tronskiftet ville komme.

Det var totalt feilspådd.

SIST OL i Kina endte derimot med et sportslig sammenbrudd og mye fortvilelse i kulda og den tynne lufta.

Allerede der var TV-bildene truende. Frida ble også båret ut fra OL-stadion. Det kostet for mye å ta igjen langrennssportens desidert beste.

Frida Karlsson fikk aldri oppleve å distansere Therese Johaug for godt. Den unge utfordreren forble en utfordrer.

AKKURAT det betyr i den store sammenhengen ingen verdens ting. Johaug var et sportslig unikum. Karlsson er bare en ekstremt god langrennsløper. Den forskjellen merker konkurrentene:

- Så du at Frida var gåen?, spurte Viasats reporter den rutinerte bakkeklatreren Heidi Weng som tilsynelatende ganske lett danset forbi svensken tidlig i bratthenget.

- Det var jo ikke akkurat som om å gå mot Therese Johaug, da, svarte Weng, og har rett,

Frida Karlsson er for tida verdens beste kvinnelige langrennsløper, men er sårbar både i og utenfor sporet.

Det er helt greit bare hun og treningsmiljøet hennes klarer å ta vare på den unge stjernas helse.

IMENS kommer konkurrentene til å utfordre svakheten:

- Vi puster Karlsson i nakken. Det er viktig for gruppa vår, sier den norske treneren Stig Rune Kveen.

Sammen med makkeren Sjur Ole Svarstad har han bygget en treningsgruppe som tar stadig nye steg. Tiril Udnes Weng på tredjeplass sammenlagt og fire norske jenter blant de 10 beste i Tour de Ski er formidabelt i forhold til forventningene inn mot denne sesongen.

DET er mye som har snudd fort i sporten i vinter. Det er bare en uke siden hele opplegget for Tour de Ski ble slaktet av norske eksperter:

- Tour de Kjip, skrev TVs langrennsmann Petter Skinstad og fikk støtte av kanalens kommentator Petter Northug. Den kritikken holdt ikke.

I stedet måtte TV2-gutta se en raus Martin Johnsrud Sunby og resten av den dyktige Viasat-gjengen imponere både langs løypa og i studio med reflektert og kunnskapsbasert sportsdekning.

Også langs snøstripene i Alpene ble det gøy. Massestarten opp Monsterbakken ble en TV-messig stor suksess med fransk etappeseier i kvinneklassen og fransk tredjeplass blant gutta. Arrangørene hadde prøvd å gjøre det jevnt helt til slutt, og lyktes fullt ut.

SELV han som snart blir tidenes beste langrennsløper, var i nærheten av å få konkurranse noen hundre meter før årets Tour de Ski var slutt.

Slik ble det selvsagt ikke for skibegavelsen Johannes Høsflot Klæbo. Han hadde kontroll mot oppløpet selv med Simen Hegstad Krügers imponerende klatring opp på andreplass på seierspall.

Norge dominerte herreklassen med Hans Christer Holund på en sterk tredjeplass, men ikke så totalt at det er ødeleggende for denne lille sporten.

Krise blir det først når hele dette internasjonale langrennsmiljøet ikke tar disse helsemessige advarslene på alvor.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer