<strong>KJØPER STEMMER:</strong> Med tilbudet om å kjøpe stemmer for å vinne en avstemning på kongressen til Norges Sjakkforbund, har Magnus Carlsen satt sporten sin i en håpløs situasjon. FOTO: Carina Johansen/NTB Scanpix
KJØPER STEMMER: Med tilbudet om å kjøpe stemmer for å vinne en avstemning på kongressen til Norges Sjakkforbund, har Magnus Carlsen satt sporten sin i en håpløs situasjon. FOTO: Carina Johansen/NTB Scanpix Vis mer

Magnus Carlsen betaler for stemmer i sjakkvalg

En stygg tabbe, Carlsen!

Knapt til å tro at en folkehelt vil sette sporten sin i en så håpløs posisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EGENTLIG har den overbevisende sjakkadvokaten Torstein Bae sagt det meste som skal sies om Magnus Carlsens sjokkerende beslutning om å betale for å vinne avstemningen om Sjakkforbundets nye sponsoravtale:

- Jeg er målløs. For første gang, tvitret NRKs sjakkekspert for noen timer siden om nyheten om at verdensmesteren vil cashe ut for opptil 1 000 nye medlemmer i en nyetablert klubb for å sikre flertallet for at den private svenske spillaktøren Kindred kan omdanne hele det nasjonale sjakkmiljøet til en lobbyorganisasjon mot det norske spillmonopolet.

Torstein Bae sin taushet varte heldigvis ikke så lenge. Minutter seinere var han i gang igjen på Twitter med å vise trådene mellom Carlsens private klubb «Offerspill SK» og gamblingindustrien.

De forbindelsene er ikke til å ta feil av, og det er overraskende. Den unge spilleren som har skapt seg et respektert navn fordi han mer enn noen evner å se de rette trekkene for framtida, har gjort en stygg tabbe han ikke kan rette opp selv.

Denne gangen trenger Magnus Carlsen hjelp.

For sportens framtid i Norge må kongressen 7. juli si nei til Kindreds sitt tilbud om 50 millioner i en femårig sponsoravtale.

I UTGANGSPUNKTET er Carlsen sitt engasjement for denne avtalen fundert på gode verdier. Han mener at disse pengene vil sikre sportens finansiering på en måte som kan hjelpe unge spillere til å satse.

Norsk sjakk er med bare 4 900 aktive spillere en liten sport. Klubbene flest er for små til å gi medlemmene økonomisk støtte til å trene og konkurrere så mye som det er nødvendig for å bli god.

Det er såvisst ikke egne inntekter Magnus her står opp for. Han er tvert imot villig til å bruke egne midler til å betale opp mot 1 000 medlemmer kontingenten i «Offerspill SK» for å sikre den nye klubben 40 delegater på den kongressen som neste måned skal avgjøre sponsorsaken.

NORSK SJAKK er organisert slik at hver klubb får en delegat pr. 25 medlemmer. Det betyr at Magnus Carlsen sin nye hær av gratismedlemmer i beste fall for ham kan gi 40 delegater på kongressen. Sånt monner på en kongress der det sjelden er mer enn 70, 80 delegater totalt.

Norges Sjakkforbund gir klubbene anledning til å registrere medlemmer før 1. juli. «Offerspill SK» ble innmeldt i forbundet som klubb sist uke. Lykkes mobiliseringen betyr det at hele sporten er kuppet i løpet av noen dager.

Det er fort.

Til og med for fort for lynsjakkens regjerende mester.

FOR det Magnus Carlsen har glemt, er at også sjakk er en liten del av det store Norge. Altså det fellesskapet som på hvert enkelt sted setter rammer for hvordan vi sammen organiserer lek og sport.

Ved å betale for stemmer i en demokratisk prosess i en frivillig organisasjon, ødelegger Carlsen for den sporten han er så glad i. Med hvilken troverdighet skal sjakk som aktivitet drive videre i Norge?

Gjennom denne håpløse udemokratiske klubbsatsingen og sammenblandingen av pengemakt og frivillighet, har Magnus Carlsen rotet seg inn i problemer som minner om de feilene som ble gjort i forkant av valget på ny president i Norges idrettsforbund. Forskjellen er at der innen idrettsbevegelsen kan Berit Kjøll fortsatt rette opp tabbene på styremøtet denne uka, slik at hun blir tatt på alvor når hun nå angriper sjakksporten for en håpløs sponsoravtale.

Magnus Carlsen er avhengig av at andre i sjakkmiljøet stopper ham.

DET er også helt nødvendig for å ta vare på denne sporten Norge rundt. En bevegelse som for noen millioner har solgt verdiene sine til en kynisk gamblingsindustri, ekskluderer seg samtidig fra den lokale tilhørigheten.

For selvsagt reagerte lokalpolitikerne i Stavanger korrekt da de koblet kommunal støtte til denne sponsoravtalen. På samme vis kommer ikke Kulturdepartementet til å delfinansiere noe VM i Norge:

Vi er overbevist om at Kulturdepartementet er en profesjonell aktør som ikke vil blande mulighetene for en VM-finale i klassisk sjakk i Norge med at NSF, i ytringsfrihetens tegn, engasjerer seg i en faktabasert debatt, sa sjakkpresident Morten L. Madsen til Aftenposten for en tid siden, men han misforstår fullstendig. Nettopp fordi Kulturdepartementet er en proff og troverdig aktør kommer fellesskapet ikke til å betale moroa for en bevegelse som vil ødelegge den felles spillpolitikken.

Ved å binde seg til spillindustrien mister altså sjakk både statlig og lokal økonomisk støtte, men mye viktigere:

  • Sporten mister seg selv.

Et ja til denne sponsoravtalen, vil umiddelbart splitte miljøet.

NESTE konsekvens blir den nasjonale mediedekningen. Den norske sjakkboomen rundt Magnus Carlsen er løftet fram av NRK. Selvsagt vil andre medieaktører stå klar til å overta, men det nasjonalt samlende kommer til å forvitre. Over tid vil det gi tap for miljøet som langt overskygger det man måtte få inn i rene penger.

Slik blir denne milliongaven dyr for norsk sjakk.

KANSKJE blir dette også like dyrt for giverne. Tilbudet til sjakkmiljøet om å bli lobbyister for gambling, viser industriens sanne ansikt. Midt i alt pratet om ansvarlighet er det bare snakk om penger. Da betyr det ingen ting om veien til maks profitt går tvers igjennom en frivillig bevegelse. De som betaler, er villige til både å splitte og herske. Det er jo ikke deres sport som ødelegges.

Men i beste fall stopper denne sponsoravtalen også industriens forsøk på å bryte opp det norske spillmonopolet. Kynisk kjøp av stemmer, er neppe noen gullsak i tilnærmingen til de politiske partiene. Om det går så ille at Magnus Carlsens dumhet sikrer sponsoravtalen med Norges Sjakkforbund, kan det i neste trekk bety at de private spillaktørene igjen taper på Stortinget mot Norsk Tipping.

Altså en virkelig stygg tabbe om du ikke har noe større å kjempe for i livet enn fri gambling.

FOTNOTE: Magnus Carlsens nye klubb «Offerspill SK» har nå avsluttet tilbudet om gratis medlemsskap. Men stillingen hans er like håpløs.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer