«En superstjerne ingen vil ha»

Knallhard dom over Cristiano Ronaldo, som har gått fra å være nærmest urørlig til å miste plassen på klubb- og landslag.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

POPULÆR: Supportere på Lusail stadion jublet høyt hver gang Cristiano Ronaldo dukket opp på skjermen. Noen fikk også tatt et bilde. Foto: Thanassis Stavrakis/AP/NTB
POPULÆR: Supportere på Lusail stadion jublet høyt hver gang Cristiano Ronaldo dukket opp på skjermen. Noen fikk også tatt et bilde. Foto: Thanassis Stavrakis/AP/NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

Portugal - Sveits 6-1

LUSAIL (Dagbladet): Det føltes nesten som en avskjed da Cristiano Ronaldo gikk av banen og ned i spillertunnelen etter VM-kampen, samtidig som de øvrige lagkameratene sto igjen og takket fansen for kampen.

Noen sekunder tidligere gjorde Ronaldo det samme til de tilreisende portugiserne på tribunen i Qatar. Nå var kapteinen først på vei inn i garderoben med en kameramann på slep.

Som Jason Burt i The Telegraph skriver:

«Det blir fascinerende å se hvordan Ronaldo, med sine 195 landskamper og 118 mål, framfor alt, hans overordnede ego, vil reagere.»

- Rolen må defineres

Superstjerna hadde verdens øyne på seg under hele kampen, selv om han bare fikk 17 minutter fra benken. For det meste av fokuset handlet om at 37-åringen endelig ble benket i en VM-kamp (for første gang siden 2008) - slik han også ble på klubblaget før det gikk mot slutten i England.

Det er ikke dermed sagt at vi ikke får se Ronaldo fra start i Portugal-drakt, det var manager Fernando Santos klar på, da han fikk spørsmål om angriperens framtidige rolle på pressekonferansen etter kampen.

- Det er noe som må defineres. Jeg har et veldig sterkt forhold til ham, noe jeg alltid har hatt. Jeg ble kjent med han som 19-åring i Sporting. Dette forholdet utvikler seg. Det er forholdet mellom manager og spiller som utvikler seg, jeg vil si at han er en veldig viktig spiller å ha i laget, sa Santos, som sa det var taktiske årsaker til benkingen og seinere la til:

- Han er en veldig viktig spiller å ha i laget.

Ingen avtale

Likevel satt mange på Lusail stadion med følelsen av at dette var begynnelsen på slutten for Ronaldo som fast inventar på landslaget. Som engelske BBCs Phil McNulty skriver:

«Cristiano Ronaldo er redusert til rollen som en superstjerne ingen vil ha».

Ronaldos hjemkomst i Manchester United var lenge betent, og endte til slutt med at han ble ferdig i klubben under VM - etter det famøse intervjuet med TV-personlighet Piers Morgan.

Selv om Ronaldo i nattestimene benektet at han har spikret en avtale med Al-Nassr fra Saudi-Arabia - er det nærmest opplest og vedtatt at 37-åringen ikke kommer til å spille for en europeisk storklubb neste sesong.

Siden Ronaldos erstatter Gonçalo Ramos scoret hattrick i kveld, er det vanskelig å se for seg at 21-åringen blir vraket mot Marokko.

- Ronaldo vil definitivt være med, alle spillerne som er med meg kan brukes, alle de 24 spillerne. Hvis de ikke starter, kan de komme innpå, svarte Santos på spørsmål om Ronaldo vil starte den kampen.

Ronaldo fant seg ikke i å spille annenfiolin under United-manager Erik ten Hag. Kanskje han blir nødt til å gjøre det under Fernando Santos.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer