BEST I ROGALAND?Thomas Sørum og FK Haugesund er foreløpig bedre enn storebror Viking. Er det til å tro? FOTO: Cornelius Poppe / Scanpix
BEST I ROGALAND?Thomas Sørum og FK Haugesund er foreløpig bedre enn storebror Viking. Er det til å tro? FOTO: Cornelius Poppe / ScanpixVis mer

En svært beskjeden by

Ikke til å tro i Haugesund?

|||DA den alltid nøkterne lokalavisa seint i fjor høst spurte Haugesunds-innbyggere om de trodde at den flotte 1.divisjons-sesongen kunne ende med opprykk, trodde de selvsagt ikke det.

Fotballen der i byen har ikke akkurat tradisjon for noen felles optimisme. Det viktigste har ikke vært å få til noe i denne sporten, men derimot å sikre at de andre mislyktes om de så het Haugar, Vard eller Djerv 1919.

Nå heter noen av de gamle rivalene FK Haugesund og er for tida bedre plassert i Tippeligaen enn adskillig mer navngjetne Vestlands-brødre som Brann og Viking.

AKKURAT det med tabellplasseringen kan jevne seg ut allerede i kveld når FKH spiller borte på Viking Stadion. Det er ikke selve poenghøstingen som gjør den gryende fotballsuksessen i byen så spennende, men heller måten den har kommet på.

Sånt har du kanskje skjønt bare ved å høre Haugesund-trener Jostein Grindhaug i små TV-glimt etter kampene. Han er selve lyden av analyserende saklighet og snakker stort sett poengene sine ned. For Grindhaug er det selve de sportslige prestasjonene som er viktige. Over tid er det da også de som avgjør om dette blir første gang byen er i stand til å utvikle et stabilt topplag.

Det har foreløpig ikke skjedd selv om Haugesund har prøvd seks ganger før etter de store sesongene rundt Norway Cup-årgangene, Vards opprykk i 1975 og legenden Arne Larsen Øklands internasjonale gjennombrudd.

DENGANG var det byens spesielle skolering av unge fotballspillere som imponerte. Seinere har Haugesund helst vært en eksportør av talent helt opp til dagens fotballgymnas med den tidligere Viking-helten Svein Hammerø på sidelinja.

Trafikken med spillere som Svein Hammerø fra nordfylket ned til giganten i Stavanger har alltid vært travel. Som dominerende i Rogaland har Viking stort sett kunnet hente fritt fra Haugesundsdistriktet. Det blir selvsagt vanskeligere om byen nordpå endelig klarer å samle seg bak sin egen satsing.

DET gjør de i kveld når ferjetrafikken over Boknafjorden gir rekordframmøte på Viking Stadion. Framgangen ser likevel ikke ut til å være resultatavhengig. FKH-ledelsen har valgt en langsiktig linje på byens come back i Tippeligaen. For eksempel var nesten hele startoppstillingen i de første kampene identisk med gjengen som rykket opp sist høst. Det forteller om en klubb i balanse med tro på egne ferdigheter.

Samtidig har FKH hatt midler til å kjøpe inn en ganske bred stall. Langvarig fornuftig økonomisk drift har gitt pengene til en slik investering og gjør at FK Haugesund skiller seg fra den mer eller mindre skakkjørte Tippeliga-økonomien.

Det gjorde også Viking før tallene skled kjapt over til rødt i løpet av fjoråret. Likevel er det to klubber med ganske lik regionalbasert filosofi som møtes i kveld. Som i Stavanger har kritikken vært hard lokalt i Haugesund mot manglende ambisjoner i form av innkjøpte spillermateriale.

RESULTATET er uansett at det på banen blir et tydelig Rogalands-preg over denne kampen. På mange måter er dette det beste distriktet har å rutte med i fotball for tida.

For tredve, førti år siden var Rogaland helt dominerende i denne sporten. Det er fylket ikke lenger, men grunnlaget er i hvert fall lagt for ny framgang.

Mer beskjedenhet er det ikke grunn til hverken i Haugesund eller i Stavanger.