En syk, syk idrett

For de som er glad i leken, gjelder det å passe på seg selv.

UTSATT TOPPIDRETT :  Rytmisk sportsgymnastikk har historisk hatt en stor utfordring med spiseforstyrrelser. Her det italienske laget fra OL i Beijing i 2008. FOTO: AP/Odd Andersen.
UTSATT TOPPIDRETT : Rytmisk sportsgymnastikk har historisk hatt en stor utfordring med spiseforstyrrelser. Her det italienske laget fra OL i Beijing i 2008. FOTO: AP/Odd Andersen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NÅR det alt for aktuelle prosjektet «Sunn jenteidrett» nå får med seg gutta og blir til «Sunn idrett», er det grunn til å minne om idrettsbevegelsens helt sentrale utfordring når det gjelder spiseforstyrrelser:

•• Dette angår ikke først og fremst å forebygge en alvorlig lidelse. Den store utfordringen er å ta vare på et grunnleggende sunt barne -og ungdomsmiljø.

For de gruppene og den treningen som pusher spiseforstyrrelser, speiler egentlig en syk, syk idrett.

EN slik forståelse gir velmente prosjekter som «Sunn idrett» mye høyere verdi. Som landets desidert største frivillige bevegelse vil idretten alltid ha sin rikelige del av ulike sosiale problemer. Disse oppgavene skal både de enkelte forbundene og det landsomfattende nettet av lokalklubber gjøre sitt for å løse, men selve løsningen angår av og til idretten selv. Altså rett og slett hvordan vi leker.

Og da er veien dessverre kort til de syke miljøene som bare forsterker ulike spiseforstyrrelsene hos både jenter og gutter.

I ELITEIDRETT blir dette spesielt synlig. En mye sitert norsk studie viser at henholdsvis 20 og 8 prosent av jentene og guttene på landslagsnivå sliter med forholdet til mat. Tallene for normalbefolkningen er 9 og 0,5 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer