Verdenscup langrenn:

En tapt spurt som ligner på gull i VM

Nesten perfekt for Martin Johnsrud Sundby. Men holder det mot Finn-Hågen Krogh i Lahti?

OMVENDT I VM? Finn Hågen Krogh spurtet ned Martin Johnsrud på 16km i La Clusaz. Kanskje holder rykket for Martin under 5.mila i Lahti-VM FOTO: REUTERS/Alessandro Garofalo.
OMVENDT I VM? Finn Hågen Krogh spurtet ned Martin Johnsrud på 16km i La Clusaz. Kanskje holder rykket for Martin under 5.mila i Lahti-VM FOTO: REUTERS/Alessandro Garofalo.Vis mer

DETTE rykket skulle være Martin Johnsrud Sundbys hemmelige våpen for endelig å få et individuelt gull i et internasjonalt mesterskap, men sånn fungerer det jo ikke for han som detalj for detalj presser opp marsjfarten i langrenn:

  • Da må det nye testes akkurat som det taktskiftet som Martin dro til med i langbakken en kilometer før mål i La Clusaz.

Rykket er ment for 5-mila i Lahti. Kanskje holder det der, men ikke nå.

Til det er Finn-Hågen Krogh blitt for utholdende.

DER Martin ser ut til å behold kontrollen på alt det ekstra han legger inn i treningsarbeidet sitt, kan han ikke gjøre noe med konkurrentenes utvikling. Vinter for vinter blir lynraske Finn-Hågen enda litt seigere. Det gjorde at han delvis hang med ti, femten meter etter Martin opp bakken, dro en fin sistesving og klarte å sprinte ned verdenscuplederen på det korte oppløpet.

Det var stor idrett. Såpass imponerende at taperen Martin gikk bort til en liggende, totalt sluttkjørte Finn-Hågen og ga ham et par kameratslige klaps.

Sånn de gjør storløpere i mellom.

HVOR høyt Martin Johnsrud Sundby selv blir stående i den norske skihistorien, avhenger i første omgang av hva som skjer etter rykket hans i Lahti.

Her var 16 raske kilometere i en ganske lett løype i La Clusaz en lovende test. For når det er mulig for Martin ved hjelp av Anders Gløersen og et par andre lagkamerater å sprenge et verdenscupfelt på under tjue minutter i et slik terreng, åpner det for maksimalt norsk tempo fra start på 5-mila under den avsluttende VM-øvelsen i Lahti.

OPPRINNELIG hadde Martin tenkt seg en slik løpsutvikling allerede på 50km i Sotsji i 2014, men i tynnlufta ble det for tøft selv for ham. Nå er han blitt enda sterkere, og ser at han kan få et norsk lag rundt seg som også kan hjelpe til å holde marsjfarten oppe på det nivået de hardeste utenlandske konkurrentene ikke tåler.

Mens så var det Finn-Hågen Krogh da.

DET var nettopp hans spurtstyrke som var utgangspunktet for den omleggingen av treningsarbeidet Martin bestemte seg for i mai. Under 30km med skibytte i Lathi sist vinter hang den seks år yngre finnmarkingen på bakskia til Martin gjennom tre av de fire avsluttende stigningene i VM-løypa.

Bare på den aller siste mota klarte Martin å riste seg løs såpass at avstanden såvidt holdt seg ned den lange, slake utforkjøringen, gjennom den teknisk vanskelige nesten 180 grader siste høyresvingen og rundt skistadion før oppløpet.

NETTOPP den flate avslutningen gjør Martin Johnsrud Sundby sårbar for yngre og kjappere konkurrenter. Da blir det avgjørende å dra ut avstanden bakover; altså begynne en fartsøkning adskillig tidligere for å holde unna for de sterkeste avslutterne som Finn-Hågen Krogh, Sergey Ustiugov og Petter Northug .

For å få til det har Martin lagt på store bolker med fartsdrag opp mot to minutter på toppen av sitt fra før svært omfangsrike treningsopplegg. Underveis har han oppnådd forbløffende testresultater på disse dragene i forhold til landslagets raskeste løpere.

Dagens tap var på nesten samme sterke nivå selv om melkesyra kom litt tidligere enn den skulle på grunn av tynn luft..

FOR når de beste på 5-mila i Lahti i februar skrur opp tempoet, skjer det ikke etter en halvtime i maks tempo. Da har Martin hatt vel 1 time og 45 minutters marsjfart til å mørne konkurrentene.

Slik kan også rykket som ga en tapt spurt i dag, holde til VM-gull.