En tilfeldig cup

Søndag spiller Vålerenga og Odd Grenland cupfinale nummer 97, en turnering som ble til ved en tilfeldighet for ganske nøyaktig 100 år siden.

For høsten 1902 hadde ingen planlagt at cupfinalen skulle bli en årlig sluttmarkering på fotballsesongen. Nordstrand-klubben Grane, lagt ned i 1904, vant 2-0 over Odd i det som blir regnet for den aller første finalen.

Det skulle ikke vært slik. Turneringen som ble spilt i Oslo skulle egentlig vært en kvalifiseringsturnering til en kamp mot et lag fra Danmark eller Sverige. En nordisk klubbfinale, som gikk fløyten fordi ingen av de nordiske motstanderne hadde anledning til å komme til Norge.

Og da var cupen heldigvis født, i starten riktignok som en lukket turnering for et lite utvalg klubber i Norge. Odd og Lyn så sitt snitt til å sanke kongepokaler, de sikret seg henholdsvis seks og fire NM-titler inntil turneringen ble åpen for alle i 1917.

Men Odd fortsatte seiersmarsjen, og inntil klubben vant cupen i 2000 sto de med sin siste seier i 1931. Klubben har fortsatt flest titler gjennom tidende med 12. Fredrikstad har 10, mens Rosenborg, Lyn og Skeid har 8.

De 10 siste cupfinalene

2001: Viking - Bryne 3-0

2000: Odd Grenland - Viking 2-1

1999: Rosenborg - Brann 2-0

1998: Stabæk - Rosenborg 3-1

1997: Vålerenga - Strømsgodset 4-2

1996: Tromsø - Bodø/Glimt 2-1

1995: Rosenborg - Brann 3-1 etter omkamp

1994: Molde - Lyn 3-2

1993: Bodø/Glimt - Strømsgodset 2-0

1992: Rosenborg - Lillestrøm 3-2

Vålerenga mangler cupfinaletradisjoner, men deltok for første gang allerede i 1922. I 1949 spilte Oslo-klubben semifinale for første gang, men måtte vente helt til 1980 før de fikk oppleve en finale. Der knuste laget Lillestrøm og vant 4-1.

VIF vant sin siste cupfinale i 1997.

Snuoperasjon

VIF-trener Kjetil Rekdal og kollega Arne Sandstø i Odd Grenland er blant de yngste trenerne gjennom tidende som har ledet cupfinalelag. Begge har jobbet seg fram etter lange spillerkarrierer i Norge og utlandet. Rekdal også som profilert landslagsspiller, Sandstø som mer anonym klubbspiller.

De har strukturert hver sin klubb, og Vålerenga-treneren har kanskje hatt den tyngste jobben i en klubb preget av kontinuerlig krangling, dårlige holdninger og regnskapsrot.

- Det var fullstendig kaos, Vålerenga lå med brukket rygg vinteren 2000/2001. Vinner vi cupfinalen, spiller vi europacup neste høst. Det er i så fall en sensasjonell snuoperasjon, sier Rekdal til fredags-VG.

Oslo-laget var fredag ettermiddag på vei hjem fra treningsleir i Danmark.

- Hva med cupfinalen?

Klubber mest flest titler:

* Odd 12

* Fredrikstad 10

* Lyn 8

* Skeid 8

* Rosenborg 8

* Sarpsborg 6

* Brann 5

* Viking 5

- Det er en fantastisk tilfredsstillelse å gi supporterne noe tilbake etter alt de har lidd. Jeg kan her og nå forestille meg hvordan søndagen blir, og vi skal gi alt uansett. Det er bare to muligheter, seier eller tap.

- Det blir en helt åpen finale. Vi har slått dem tre ganger i år, men Odd er en guffen motstander du aldri helt vet hvor du har. De har et enormt potensial i stallen, og kan være alt fra knallgode til svake, sa VIFs assistenttrener Geir Bakke til NTB på telefon fredag.

Tror Rekdal bløffer

Arne Sandstø har cupfinalelaget nesten klart, men gjengen som drar til Ullevaal er ny. Hele ti av spillerne i seierstroppen i 2000 er borte. En av de nye er Bent Inge Johnsen, som kan bli historisk ved å vinne sin tredje finale for tre forskjellige klubber. Johnsen er tidligere mester både med Bodø/Glimt og Rosenborg.

Odds vei til finalen:

Semifinale: Stabæk 2-0 (B)

Kvartfinale: Strømsgodset 4-3 (H)

4. runde: Start 4-1 (H)

3. runde: Bærum 2-0 (H)

2. runde: Lyngdal 4-1 (B)

1. runde: Åssiden 9-0 (B)

Rekdal har annonsert offensiv fotball, noe Sandstø tror er en bløff. Sist lagene møttes i serien ble Odd kontret i senk på hjemmebane, av et baktungt og defensivt Vålerenga-lag.

- De har ikke stått høyt i noen av kampene mot oss, vært flinke til å ødelegge spillet vårt og opptrådt med liten risiko og stor balanse, sier Sandstø til VG.

- Vi har justert litt på bortebane, og det begynte vel allerede mot Molde i juli. Periodevis var vi veldig gode mot Stabæk i semifinalen og Viking. Det spiller ingen rolle hva Vålerenga gjør, vi har mottrekk mot det meste, opplyser Sandstø om måten Odd kommer til å spille på.

- Vi har løpt Odd i senk og vunnet to seriekamper og en treningskamp i år, og vi spiller hjemme på Ullevaal, derfor tror jeg de kommer til å være mer forsiktige enn oss. Men de har mer erfaring, var bedre enn oss i serien og er vel et bedre lag. Derfor er dette den mest åpne finalen på lenge, spår Geir Bakke.

Vålerengas vei til finalen:

Semifinale: Aalesund 2-0 (H)

Kvartfinale: Viking 3-1 (H)

4. runde: Moss 2-2 (6-7 e. straffer) (B)

3. runde: Lørenskog 5-0 (H)

2. runde: Eidsvold Turn 5-0 (B)

1. runde: Vang 7-2 (B)

NTB

MESTERE 1939: Sarpsborgs gull-lag: Arne Eriksen, Johnny Hauge, Olav Navestad, Harry Yven og Einar Fredriksen. I midten: Arne Clausen, Arve Strand, Hjalmar Andersen og Tøger Torp. Foran: Finn Moen, Rolf Bakke Olsen og Olaf Johansen.