- En tragedie

Mediene i salen ventet og ventet. Så - over en time forsinket - dukket Gianni Infantino (52) opp på sin egen pressekonferanse. - VM har vært en utrolig suksess. Ethvert liv som har gått tapt er en tragedie, sa han.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

MØTTE MEDIENE: Gianni Infantino. Foto: NTB
MØTTE MEDIENE: Gianni Infantino. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Oppdateres!

DOHA/OSLO (Dagbladet): FIFA-president Gianni Infantino snakket på en pressekonferanse i Doha i formiddag.

To dager gjenstår av VM, og Infantinos utgangspunkt var å oppsummere inntrykkene de siste ukene.

Pressekonferansen skulle starte klokka 10.30, norsk tid, men begynte ikke før rett etter 11.30. Infantino forklarte forsinkelsen med et møte i FIFA Council.

IKKE I TVIL: Gianni Infantino er klar på at mesterskapet i Qatar er tidenes VM. Foto: NTB
IKKE I TVIL: Gianni Infantino er klar på at mesterskapet i Qatar er tidenes VM. Foto: NTB Vis mer

Så startet skryteorgien:

- VM har vært det beste noen gang, sier han.

- Fansen, oppførselen deres og den hyggelige atmosfæren. VM bringer folk sammen. Fansen har møtt den arabiske verden. Det er viktig for framtida, sier Infantino.

- Arven etter dette mesterskapet vil være at mange mennesker fra hele verden har kommet til Qatar og opplevd en del av verden de ikke kjente til. Samtidig som menneskene her har åpnet landet sitt og ønsket hele verden velkommen. Alle her har oppdaget at det de kanskje trodde, ikke stemte. Hvis man blir kjent, kan man ha det fint sammen. Vi har sett at mennesker her er snille, ikke slemme, framholder han.

- Vi har sett noen utrolig spennende kamper. Noen har endt overraskende. Å spille VM i november og desember har hatt en betydning. For mange har det vært den første tittelen de har kjempet om denne sesongen. Vi har sett det på kvalitetene på kampene.

TÅLMODIGHETSPRØVE: Det ble mye venting på de frammøtte journalistene og fotografene. Gianni Infantino var over en time forsinket. Foto: NTB
TÅLMODIGHETSPRØVE: Det ble mye venting på de frammøtte journalistene og fotografene. Gianni Infantino var over en time forsinket. Foto: NTB Vis mer

VM avsluttes med finalen mellom Argentina og Frankrike søndag klokka 16.00. Marokko og Kroatia spiller bronsefinale lørdag.

STOR SAL: Pressekonferansen ble holdt i hovedpressesenteret i Doha. Foto: Christian Monge Hugsted
STOR SAL: Pressekonferansen ble holdt i hovedpressesenteret i Doha. Foto: Christian Monge Hugsted Vis mer

Infantino har holdt en relativt lav profil under det kontroversielle mesterskapet, men har vist seg mye på tribunene sammen med politikere og storfolk. Han vakte oppsikt da han snakket på en pressekonferanse før mesterskapet.

Den gang sa han:

- I dag har jeg veldig sterke følelser. I dag føler jeg meg qatarsk. I dag føler jeg meg arabisk. I dag føler jeg meg afrikansk. I dag føler jeg meg homofil. I dag føler jeg meg funksjonshemmet. I dag føler jeg meg som en migrantarbeider.

FIFA-presidenten holdt en litt mer normal pressekonferanse denne gangen. Blant annet fikk han spørsmål om det sprikende tallet for dødsfall knyttet til mesterskapet.

BISARR TALE: FIFA-president Gianni Infantinos pressekonferanse før mesterskapet skapte sterke reaksjoner. Vis mer

VM-sjefen har sagt mellom 400 og 500 personer. Andre tall har antydet at tre personer har mistet livet som følge stadionkonstruksjonene.

- Enhver person som dør er en person for mye. Det er en tragedie for familien og for alle. Men tallet du nevner, er to forskjellige tall, påpeker Infantino.

- Tre pluss en person er tall knyttet til konstruksjonen av stadionene. De 400-500 er tall knyttet til generell konstruksjon siden 2014. Når vi snakker om tall, må vi være presise - for ikke å skape et inntrykk som ikke er der.

Han presiserer:

- Vi ønsker å ta med oss denne erfaringen inn i framtida.

STO FRAM: FIFAs mediesjef, Bryan Swanson, sto fram som homofil før VM. Vis mer

Om debatten rundt det såkalte regnbuebåndet sier han:

- FIFA er en organisasjon med mange land, og jeg støtter alle. Jeg er takknemlig og stolt. Det er forskjellige kulturer og forskjellige måter å se ting på. FIFA må forholde seg til alle. Vi kan ikke diskriminere noen. Det handler ikke om å nekte, det handler om å respektere. Vi ønsker å respektere fotballen og beskytte alle nasjonene.

Neste gang arrangeres VM i USA, Canada og Mexico med 48 land. Infantino sier at mye av diskusjonen går på 16 grupper med tre lag eller 12 grupper med fire lag.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer