En trist overgang

BENGT SÆTERNES' overgang til Brugge gir et godt bilde av situasjonen i norsk fotball i øyeblikket.

Overgangen utløser en rekke faktorer som rammer norsk fotball - og som gjør at kvaliteten i øyeblikket virker redusert på alle plan.

  • Sæternes går til en dårligere klubb enn Rosenborg.
  • Han erstattes av en utlending i Bodø/Glimt som tar plassen fra en nordmann.
  • Tippeligaen blir både kvalitesmessig og profilmessig svekket av fraværet til Sæternes. Dermed svekkes også publikumsinteressen.
  • Landslagssjefen mister både oppsynsmuligheter og påvirkningskraft rundt en åpenbar landslagskandidat.
  • Sæternes blir neppe bedre av overgangen.
  • Og overgangen forsterker inntrykket av at Tippeligaen er i ferd med å bli støvsugd for spillere som er attraktive for klubber på høyere nivå enn de norske. Nå er det stort sett bare de med høyere lønnsnivå - Brugge og Austria Wien for å nevne to ferske eksempler - som viser interesse.

DET VIL SI: Både italienske og franske toppklubber har sett Sæternes i aksjon denne sesongen. Kanskje handler det bare om noe så enkelt som at Sæternes ikke ble vurdert som god nok av klubber på et høyere nivå enn Brugge. Om at norsk fotballe heiteste og mest profilerte salgsobjekt ikke har overbevist sportslig i norske omgivelser. Ikke noe godt tegn.

SÆTERNES SELV skal ikke anklages for noe som helst. Han vil tjene bedre i Belgia, Brugge har i øyeblikket enda bedre sjanser enn Rosenborg til å nå Champions League - og det er slett ikke en selvfølge at alle fotballspillere ønsker å tilpasse seg det systemet og persongalleriet som er i Norges beste klubb.

Og ganske vesentlig: Årets Rosenborg-lag har ikke framstått som et spesielt attraktivt lag denne sesongen.

MEN FOR NORSK fotball er dette uansett trist. Ikke minst for rekrutteringen. I går signerte Bodø/Glimt en kontrakt med den finske spissen Ville Lehtinen. Klubben har også franskmannen David Mazzoncini på prøve i disse dager. Om også han får kontrakt, eller om til og med Glimt kan gå ut kjøpe enda en utlending, avhenger om Brugge og Glimt klarer å inngå en økonomisk avtale før 31. august.

Skjer det ikke, så må Sæternes vente helt til 1. januar. Da mister Sæternes Champions League og Glimt mister noen millioner i overgangssum. Og situasjonen blir enda litt tristere.

GLIMTS AVTALE med den finske spissen betyr at et talent i rekrutteringsdyktige Glimt mister muligheten til å få tippeligaerfaring. Plassen på laget går til en utlending. Han er sikkert ikke mer enn middels god, ellers hadde han aldri kommet til Norge og lutfattige Glimt. Og han er garantert ikke på høyde med Sæternes.

GÅR DET SOM Lehtinen håper, så blir han profilert såpass i Tippeligaen at han kan gjøre som Sæternes: Gå til en litt mer pengesterk klubb enn Glimt. Og Glimt er langt på vei fanget opp av en uheldig sirkeleffekt som bare forsterkes.

Klubbene investerer i kortsiktige gevinster i form av middels gode utlendinger som ikke gjør annet enn å svekke norsk fotball.