- En trist, trist dag

Verdens største baseballstjerner navngitt som dopingbrukere.

(Dagbladet.no): De største navnene i amerikansk baseball er blant de flere titalls navnene på spillere som listes opp i en granskingsrapport om doping i sporten. Rapporten, som er utarbeidet av tidligere senator og Red Sox-direktør George Mitchell, ryster nå Nord-Amerika og baseballverdenen, skriver BBC News, Telegraph.co.uk og Reuters.

Baseballagent Fay Vincent mener avsløringene kan være den største skandalen i baseballverdenen siden 1919 - da Chicago White Sox-spillere samarbeidet med gamblere om utfallet av verdensserien (Black Sox-skandalen).

Baseballstjernene i den nordamerikanske toppserien er blant verdens best betalte mennesker, og sporten anses som nærmest hellig blant amerikanere flest.

Rekordholder anklages

Blant toppnavnene som nevnes i den 311 sider lange rapporten, er Barry Bonds, som har flest home runs i historien. Han er fra før tiltalt for falsk forklaring om steroidbruk.

Andre navn er kasteren Roger Clemens, som har vunnet Cy Young-prisen sju ganger, samt Andy Pettitte, Jason Giambi og Gary Sheffield, alle spillere med fremragende resultater og høye utmerkelser.

- Dette er en trist, trist dag for nasjonens fortid og for alle som elsker USA, sier Travis Tygart i det amerikanske antidopingbyrået til Reuters.

- Alle som er innblandet, burde skamme seg.

ANGITT AV TRENEREN: Roger Clemens, sju ganger vinner av Cy Young-prisen, blir angitt som dopingmisbruker over ni sider. Mye av informasjonen om ham kommer fra hans personlige trener Brian McNamee. Foto: SHAWN THEW/EPA/SCANPIX
ANGITT AV TRENEREN: Roger Clemens, sju ganger vinner av Cy Young-prisen, blir angitt som dopingmisbruker over ni sider. Mye av informasjonen om ham kommer fra hans personlige trener Brian McNamee. Foto: SHAWN THEW/EPA/SCANPIX Vis mer

Knusende dom

Rapporten, som den amerikanske offentligheten har ventet på i spenning i 20 måneder, feller en knusende dom over kulturen i baseballsporten generelt.

Mitchell gir skylda til «alle som har vært involvert i sporten de to siste tiåra - agenter, folk i administrasjonen og spillere», og anklager klubbene og spillerforeningen for å se gjennom fingrene med problemet og motsette seg testing.

- Hver av de 30 klubbene i toppserien har eller har hatt én eller flere som har brukt ulovlige stoffer, sier Mitchell.

Imidlertid konkluderer rapporten med at spillerne som er nevnt, ikke bør straffes. Dette fordi dopingtester først ble innført i toppserien i 2002 - av sportens egne folk. Straffereaksjoner ble innført først to år seinere.

Mitchell etterlyser nå et uavhengig testorgan.

Vel så alvorlig er dopingproblemet på grunnplanet. Anslagsvis brukes doping av flere hundre tusen spillere på high school-nivå.

Bot og bedring

MLB (den amerikanske baseballtoppserien)-sjef Bud Selig, som selv har bestilt rapporten, legger seg langflat for Mitchells funn og lover å følge oppfordringene i rapporten for å renvaske sportens renommé.

- En trist, trist dag

Selig opplyser at eventuell straffeforfølgelse vil vurdert i hver enkelt sak, og antydet at spillerne som nevnes i rapporten, alle risikerer reaksjoner.

Selig satte i gang undersøkelsen i mars i fjor etter at Barry Bonds ble anklaget for doping i en bok om Balco-skandalen. Bonds selv tilbakeviser anklagene, som han nå må svare for i en føderal domstol.

En av rapportens mest oppsiktsvekkende punkter er at Roger Clemens\' personlige trener Brian McNamee vitner om at stjernen er steroidmisbruker.

Clemens selv sier gjennom sin advokat at han er rasende over anklagene i rapporten.

- Roger har flere ganger blitt testet og har aldri testet positivt, sier Rusty Hardin til Reuters.

Vakt tystet

Mitchell har fått mye informasjon til rapporten fra en vakt ved New York Mets\' klubbhus, som har samarbeidet med føderale påtalemydnigheter etter at han ble tatt for å selge dopingmidler.

Donald Fehr, sjef for spillerforbundet, mener spillerne kan ha blitt behandlet urettferdig i rapporten.

- En trist, trist dag

- Spillernes rykte kan være ødelagt for alltid, selv om det skulle vise seg at de ikke burde vært nevnt, sier han.

I rapporten skriver Mitchell også at bruken av menneskelig veksthormon (HGH) har økt siden det, i motsetning til steroider, ikke kan oppdages i urinprøver.

ALLEREDE I TRØBBEL: Barry Bonds, som har rekorden for flest home runs noensinne, er allerede i påtalemyndighetens søkelys etter å ha blitt tatt i løgn i en rettslig vitneavhør om dopingskandalen rundt sportsernæringssenteret Balco.
PÅ KRIGSSTIEN: Tidligere senator og Red Sox-direktør George Mitchell har arbeidet med rapporten i 20 måneder.
BLANT VERDENS BEST BETALTE MENNESKER: Andy Pettite på New York Yankees er blant verdens best betalte mennesker, uansett bransje. Han er også blant baseballspillerne som navngis som dopingbrukere i Mitchells rapport.