Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Viktor Hovland

En triumf som flytter fjell

Norsk idrett er inne i en stim med seirer vi aldri har opplevd, knapt vært i nærheten av. Det gjør Norge til en enda større idrettsnasjon.

EN NY HISTORISK BRAGD: Viktor Hovland vinner Norges første PGA-seier 14 år etter at Henrik Bjørnstad ledet Buick Invitational etter 63 hull på Torey Pines. Det er en utrolig prestasjon. Foto: NTBScanpix
EN NY HISTORISK BRAGD: Viktor Hovland vinner Norges første PGA-seier 14 år etter at Henrik Bjørnstad ledet Buick Invitational etter 63 hull på Torey Pines. Det er en utrolig prestasjon. Foto: NTBScanpix Vis mer

FOR EI UKE siden van Casper Ruud (21) Argentina Open, en historisk første ATP-seier for norsk tennis. Denne søndagen senket Viktor Hovland (22) en seks meter lang putt i Puero Rico til en historisk første PGA-seier for norsk golf.

Sist søndag flyttet norsk idrett en grense.

Denne søndagen ble det flyttet et fjell.

EN PUTT PÅ rundt seks meter er vanskelig alle dager, også når det handler om kaffe og vaffel i klubbhuset for vanlige dødelige med handikap av ymse slag. En seks meter lang putt for jomfruseieren på en regntung green i en PGA-turnering – der premien er 550 000 dollar, frikort på PGA-Touren gjennom 2021 og 2022 samt automatisk startplass i The Players Championship og PGA Championship, må føles som å prøve å få en golfball gjennom et nåløye. Men han var ikke i tvil, Viktor Hovland, han fant linja, bestemte seg for tempoet, og gjorde som Johannes Thingnes Bø da han slapp det tjuende og siske VM-skuddet på jaktstarten i Anterselva.

Bang!

Midt i!

Hovlands fantastiske chip: Slaget gjorde at nordmannen tok ledelsen etter det femtende hullet. Video: Eurosport. Vis mer

FOR 14 ÅR siden, på legendariske Torey Pines langs stillehavskysten utenfor San Diego, California, ledet Henrik Bjørnstad turneringa som da het Buick Invitational etter 63 spilte hull. Jeg husker det veldig godt. Jeg var der og fulgte Henrik Bjørnstad og PGA Touren for Dagbladet. Bak seg på resultatlista hadde han verdensstjernene Tiger Woods, Phil Mickelson, Sergio Garcia og Joé Maria Olazabal.

HENRIK BJØRNSTAD SPRAKK og endte på 10. plass den søndagen for 14 år siden. En betydelig prestasjon. Startfeltet og erfaringen han kom dit med tatt i betraktning, en helt vanvittig prestasjon på en ekstremt vanskelig golfbane.

VIKTOR HOVLAND FIKK også en liten sprekk på med en trippel bogey på det 11. hullet denne søndagen (par 3), men holdt det likevel samlet, svarte opp med en chip in for eagle på det 15. hullet (par 5) og ga seg selv muligheten til å vinne turneringa med det siste slaget i turneringa. Det forteller alt om konkurransemannen Viktor Hovland. Det forteller veldig mye om at smilet han stort sett alltid bærer med seg er ekte, det er ikke påtatt eller nervøst. For du er ikke bare litt rolig når du henter hjem en PGA-seier på denne måten, du er dønn i water.

Ingen er farlig.

Ingenting skremmer deg.

Du elsker utfordringer og muligheten til å kapitalisere på dem

NOEN VIL SIKKERT hevde, akkurat som folk skrev mailer og sa Casper Ruuds Argentina-seier ikke var så stor fordi de beste ikke var der, det var bare en ATP 250-turnering, at verdens høyest rankede beste golfere ikke var i Puerto Rico. Og det er riktig. Parallelt med Puerto Rico Open spilte verdens beste World Golf Championships i Mexico. Men det tar null og niks fra Viktor Hovlands banebrytende triumf, han gikk 20 under par i tøffe vindforhold, og klarte å holde det samlet da presset var som størst.

I motsetning til de fleste andre idretter, om ikke alle, er nivået i golf sånn at alle som starter torsdag kan vinne turneringa.

Så mange ekstremt gode spillere finnes på dette nivået, så mange potensielle verdensstjerner.

Viktor Hovland, den første rookien (førstereis) som vinner på PGA Touren 2020, er en av dem.

Hele Norges coronakart