Petter Northug imponerer som kommentator i Tour de Ski

En TV-stjerne er født

Petter Northug bak mikrofonen er nesten like bra som i løypa.

TOPP FRA STUDIO: Petter Northug leverte som TV-kommentator fra Tour de Ski. Foto: Håvard Solem, TV 2.
TOPP FRA STUDIO: Petter Northug leverte som TV-kommentator fra Tour de Ski. Foto: Håvard Solem, TV 2. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TIDENES største skiunderholder er på en ny plass i livet, og vet det. Sirkusteltet er pakket ned. Petter Northug har gått bare noen få meter fra den store scenen i mix-zone og satt seg bak mikrofonen til TV2 i en container rett ved. Men avstanden føles allerede lang.

Det er en annerledes Petter som forklarer hva som har skjedd i løypa. Den tidvis stygge spiten er borte; uten at det drar ned underholdningsverdien. Bak mikrofonen er han morsom, trygg og selvsagt sylskarp på detaljene som avgjør i sporet.

Få har et skihode som ham. Før brukte han det til å gå inn en karriere som nesten er uten sidestykke i norsk langrennshistorie. Nå kan han bruke denne kunnskapen til et enda lenger yrkesliv som sportskommentator.

For om noen har vært i tvil; nå er en TV-stjerne født.

FOR DRØYT: Petter Northugs siste video på sosiale medier ble rett og slett for drøy kost for Facebook. Video: Per Magne Dalen og Emilie Rydning Vis mer

DU skjønner forskjellen på Petter før og nå idet Calle Halfvarssons navn flyr gjennom studio på enda en sørgelig dag for svensk herrelangrenn. Calle var selvsagt uheldig før dagens sprint og kom ikke til start i kvartfinalen på grunn av en ødelagt arm.

En slik mulighet ville Petter som aktiv aldri latt gå fra seg. Ingen ble hogd i filler som denne trivelige svenske snublefoten, men nå hørte du ikke et eneste unødvendig stygt ord.

Sånt hører ikke denne nye jobben til.

DET gjør derimot all den presise kunnskapen. Den kan ikke overvurderes i en kommentatorrolle, selv om det bare er et par uker siden Petter selv advarte svensk TV om ikke å bli for seriøs i formidlingen av langrenn.

Norske TV-publikum har fått noen gode eksempler på faglig kvalitet de siste åra. Det tydeligste har vært den tidligere håndballstjernen Kristian Kjelling som med sin ærlighet og blikk for dette spillet totalt forandret opplevelsen for seerne.

DER har Petter Northug selvsagt kommet i et langt hardere felt. Dette er tross alt nasjonalidretten vår der det er tiår siden den rent sportslige standarden ble satt av legender som Håkon Brusveen, og der NRK i dag har en glimrende formidling blant annet gjennom den dype kunnskapen til Torgeir Bjørn.

Samtidig kommer Petter nesten rett fra sporet, og er definitivt på hjemmebane i en sport han selv har fornyet. Mens svenske kommentatorer denne helgen har klaget over hvor håpløst trangt det har vært i de smale løypene i Lenzerheide, har Petter Northug mest sett den sporten han selv behersket.

Og den sporten TV-seere flest vil ha.

FOR det var jo ikke sant da noen spådde langrennssportens raske død idet sjefsgjøgler Northug sa takk for seg. Det er ikke han som drar det internasjonale TV-publikummet. Det er prestasjonene til hver nye stjerne fra de enkelte vinterlandene, og en formidling av denne smale skisporten som gjør det mulig for mange å forstå hva som skjer. Og ha det spennende.

Fall og stavbrekk er spennende. Nye vinnere også. Derfor lever langrennssporten godt på sloveneren Anamarija Lampic sin sprintseier i går, og enda bedre på russiske Natalja Neprajeva som sammenlagtleder i Touren.

I Russland er langrenn flyttet inn på den åpne, nasjonale TV-kanalen foran denne vinteren, og leverer strålende seertall.

Altså slike tall som TV-kommentator Petter Northug fortjener.

FOR få klarer å formidle Johannes Høsflot Klæbos storhet bedre enn ham. Det er jo en enda råere utgave av seg selv han ser. Hakket renere i linjene nedover, bitte litt røffere i tempovekslingene og enda stødigere på skiene.

I går førte dette Klæbo et steg mot sammenlagtseieren i Tour de Ski. Fortsettelsen får ikke Northug være med på. TV2 hadde bare rettighetene for rennene i Sveits. Resten må du følge på NRK, og det blir rent journalistisk mer enn bra nok.

Men Petter Northug trengte ikke mer tid på å vise klasse i sin nye jobb.

Dette er en sportskommentator det gjelder å få med på laget i åra framover.

FOTNOTE: Jo da, TV-kommentator Northug måtte kanskje jobbe litt for ikke å ty til gamle sirkustriks. For da sidemannen i studio bemerket at Klæbo var «sånn passe breial» da han tok av seg stavene før han passerte mållinja i kvartfinalen, kunne ikke Petter dy seg: - Han var kanskje litt for lite breial, sukket den gamle mesteren.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer