Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

En typisk norsk hjemmesitter

Det beste OL-sjefen kan gjøre er å nekte Peter Mueller Vancouver-tur.

- BØR VRAKES FRA OL-TROPPEN: Esten O. Sæther ser helst at landslagstrener Peter Mueller holder seg hjemme når OL går i Vancouver i feburar.

Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
- BØR VRAKES FRA OL-TROPPEN: Esten O. Sæther ser helst at landslagstrener Peter Mueller holder seg hjemme når OL går i Vancouver i feburar. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer

||| SIDEN den siste sexsjikaneringen av egne løpere har Peter Mueller både rukket å beklage oppførselen sin samt å vise at den beklagelsen ikke er verdt noen ting. Det skal toppidrettsjef Jarle Aambø ta konsekvensen av:

•• Mueller bør vrakes fra den norske OL-troppen.

Der skøytesporten ikke tør å sette foten ned for å stoppe rekken av utskjellinger og triste episoder rundt landslagstrener sin , er det på tide å understreke at vi har en mening bak det å drive toppidrett på norsk.

Peter Muellers regime har vist seg å være totalt meningsløst bortsett fra at hans tid mer eller mindre tilfeldig faller sammen med utviklingen av en sjelden norsk toppløper.

DET treneren selv er opptatt av når det gjelder tilfeldigheter, er bråket rundt hans egen sjikanering av Maren Haugli forleden. Mueller skjønner visst ikke hvorfor folk bryr seg når en mannlig landslagstrener drar de dårligste sexhistoriene sine  på jentene han styrer:

- Maren og jeg hadde diskutert denne saken og var ferdig med den. Så starter denne galskapen, sa han på gårsdagens pressekonferanse. Så ba han om ro for å konsentrere seg om sporten.

AKKURAT det er det ingen grunn til å gi ham.

En landslagstrener som ber om å få herse med omgivelsene sine i fred, er det beste eksempelet på at norsk toppidrett ikke kan styres fritt av de enkelte særforbundene. Om ikke skøytepresident Vibecke Sørensen selv kvinner seg opp til å bli kvitt Mueller, må Jarle Aambø overta ansvaret.

Som toppidrettssjef er det han som setter sammen den norske Vancouver-troppen. Riktignok har de enkelte særforbundene et formelt ansvar for ledere og trenere i sine respektive grener, men underhånden styrer Aambø allerede alt. Han plukker ut ledere som er egnet og tar bort de som i sin dumhet lett gir Norge trøbbel.

Peter Mueller hører definitivt til blant de siste.

SELVSAGT er det trist for medaljehåpet Håvard Bøkko å miste treneren sin bare noen måneder før OL, men på sikt veier selv ikke et etterlengtet skøytegull opp for det sleivete inntrykket Mueller jevnt og trutt skaper av norsk toppidrett.

Mens Idrettsforbundet jobber hardt for å styrke det daglige arbeidet mot sexdiskriminering i klubbene, skal altså Skøyteforbundet holde seg med en landslagstrener som synes medienes oppmerksomhet rundt dette temaet er galskap. Sånt rimer dårlig med det helhetssynet Jarle Aambø ellers har på toppidrett.

I BESTE FALL burde norsk toppidrett framheve det kjønnsmessig likestilte samfunnet vårt som vi tar for gitt. Flere idrettsgrener sliter her. Det har vist seg vanskelig å satse like mye på jenter som på gutter.

Da er det lettere å sette grenser for mannsjåvenisme. Det koster ikke penger; bare litt anstendighet.

Det er Jarle Aambø rett mann til å ordne

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media