- En ung mann døde rett foran meg ... Fire små gutter var innestengt i garderoben

Flere av Egypts fotballstjerner slutter etter tragedien.

Kommentar: Mubaraks hevn?

(Dagbladet): Tusenvis av mennesker protesterer i gatene i Kairo i kveld, etter at minst 74 mennesker mistet livet og over 1000 ble skadet i tragedien i Port Said i går.

Ledelsen i Egypts fotballforbund er avsatt, og all fotball er avlyst på ubestemt tid.

Samtidig kommer det nye vitnebeskrivelser fra de forferdelige hendelsene etter kampen mellom Al-Ahly og Al-Masry.

I over fem timer barrikaderte Al-Ahly-spillerne seg i garderobene etter å ha rømt banen da kaoset brøt ut, og Aftonbladet gjengir i dag Fabio Juniors beretninger om hvordan timene opplevdes.

- Det var grusomt. Jeg trodde at noe forferdelig skulle skje meg. Fans strømmet inn, og vi visste ikke om det var supportere av Al-Ahly eller Al-Masry, sier brasilianeren.

Helt ute av kontroll
Bråket oppsto da Al-Masry-fansen stormet banen etter kampslutt, og sikkerhetsstyrkene er blitt beskyldt for å ha stengt utveiene for de tilreisende fra Kairo.

Det som skjedde viser også at tilskuere må ha blitt sluppet inn på tribunene med kniver og slagvåpen.

- Det kom konstant nye supportere med brukne bein, brukne armer, hodeskader, kraftige blødninger. Det var en ung mann som døde rett foran meg. Han var dekket av blod, og helt livløs da de tok ham til ambulansen, sier Fabio Junior.

FRYKT: Al-Ahlys spillere forteller om redsel og død i garderobene etter at de rømte banen.Foto: SCANPIX/AFP/STR
FRYKT: Al-Ahlys spillere forteller om redsel og død i garderobene etter at de rømte banen.Foto: SCANPIX/AFP/STR Vis mer

- Det var også fire små gutter inne i garderoben. På et tidspunkt var det 500 personer der inne. Situasjonen var helt ute av kontroll, legger Oscar Elizondo til.

Ifølge Fabio Junior stabiliserte situasjonen seg først da Egypts regjering satte inn militæret for å roe ned folkemengden. Da ble spillerne fløyet i sikkerhet med helikopter.

Legger opp
Hendelsen har preget spillerne sterkt, og ifølge AP har tre av Al-Ahlys landslagsspillere uttalt at de vil slutte med fotball.

Mohamed Aboutrika og Emad Moteab sier til Al-Ahly TV at de ikke vil ta på seg fotballskoene igjen, mens Mohamed Barakat sier han ikke vil returnere til sporten før rettferdighet er oppnådd for de som omkom i går.

Al-Ahlys portugisiske trener Manuel Jose skal også ha bedt klubben om å avbryte kontrakten hans og la ham reise tilbake til hjemlandet.

SINNE: Al-Ahly-fans venter på togene som fraktet de skadde supporterne til Kairo. I kveld er det store protester i gatene i byen.Foto: SCANPIX/EPA/STRINGER
SINNE: Al-Ahly-fans venter på togene som fraktet de skadde supporterne til Kairo. I kveld er det store protester i gatene i byen.Foto: SCANPIX/EPA/STRINGER Vis mer

Opptøyene i Egypt er en av de verste fotballrelaterte katastrofene etter andre verdenskrig, selv om flere stiller spørsmål ved hvor mye fotball hadde med tragedien å gjøre.

Kondolansene har likevel strømmet inn fra hele fotballverden, og klubber som Liverpool og Real Madrid er blant dem som har sendt støttemeldinger til de som ble rammet i Port Said.

FIFA-president Sepp Blatter sier også han er dypt sjokkert og trist etter fotballtragedien.

VIL SLUTTE: Mohamed Aboutrika er blant spillerne som sier de vil legge opp etter tragedien i går kveld.Foto: SCANPIX/REUTERS/Amr Abdallah Dalsh
VIL SLUTTE: Mohamed Aboutrika er blant spillerne som sier de vil legge opp etter tragedien i går kveld.Foto: SCANPIX/REUTERS/Amr Abdallah Dalsh Vis mer