Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- En uslepen diamant med ekstreme egenskaper

Lynraske Sondre (18) hylles etter NM-sølvet.

PUSTER DE BESTE I NAKKEN: Eirik Brandsdal var klart sterkest i finalen, men junior Sondre Turvoll Fossli gikk inn til en like klar annenplass. - Han blir en skummel mann å hanskes med i framtida, han er det jo allerede. Sondre er lynrask, sier norgesmester Bransdal. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PUSTER DE BESTE I NAKKEN: Eirik Brandsdal var klart sterkest i finalen, men junior Sondre Turvoll Fossli gikk inn til en like klar annenplass. - Han blir en skummel mann å hanskes med i framtida, han er det jo allerede. Sondre er lynrask, sier norgesmester Bransdal. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VOSS (Dagbladet): Sondre Turvoll Fossli (18) holder junioralder helt til høsten 2013, men hamler allerede opp med de beste langrennssprinterne.

I dag ble han bare slått av Eirik Brandsdal på NM-sprinten, mens løpere som Ola Vigen Hattestad og Øystein «Pølsa» Pettersen ble distansert av den uredde 18-åringen.

Sprinttrener Ulf Morten Aune betegner Fossli som et talent helt utenom det vanlige.

- Han har ekstreme egenskaper i form av fart og eksplosivitet. Det er sjeldent å se. At han klarer å holde så høy fart over tre minutter, i heat etter heat, er eksepsjonelt. De fleste på hans alder får problemer i kvartfinalen. Sondre er en uslepen diamant, det er ingen tvil om det. Han skal gå junior-VM både i år og neste år, og har et særdeles godt utgangspunkt, sier Aune til Dagbladet.

- En gutt vi vil få høre masse om
Fossli har allerede sølv fra junior-VM i sprint, men har til gode å få ut potensialet sitt på seniornivå internasjonalt. I Milano ble han slått ut i prologen, og i fjor ble han nummer 25 i Drammen.

At han har nivået inne beviste han imidlertid både i dag, og i uttaksrennet til Milano på Lygna, da de norske seniorgutta ble satt ettertrykkelig på plass. 

Norgesmester Brandsdal spår en stor framtid for 18-åringen.

- Jeg må bare berømme ham. Han har vært med oss på en del treninger og samlinger, og det er skikkelig trøkk i ham. Han blir en skummel mann å hanskes med i framtida, han er det jo allerede. Sondre er lynrask. Det virker som om han er sterk også, for han blir bedre og bedre utover dagen. Det er et veldig godt tegn, lyder attesten fra Kjelsås-løperen.

Pølsa Pettersen mener Fossli besitter ekstreme fartsressurser.

SÆRDELES STORT TALENT: Sprinttrener Ulf Morten Aune bruker store ord om 18-åringen.  
Foto: Marit Hommedal / Scanpix
SÆRDELES STORT TALENT: Sprinttrener Ulf Morten Aune bruker store ord om 18-åringen. Foto: Marit Hommedal / Scanpix Vis mer

- Vi har hatt ham på samling i år, og han ikke vært det femte hjulet på vogna, for å si det sånn. Det er en gutt vi vil få høre masse om i framtida, hvis han gjør tingene sine riktig, sier han til Dagbladet.

Stor selvtillit
Fossli prioriterer sprint framfor allround, både fordi det er der han er best, og fordi han synes sprint er morsommere. Det neste, store målet denne  sesongen er junior-VM i Tyrkia i februar. Hvor fort han kan kjempe om medaljer i et seniormesterskap som OL eller VM vil han ikke spekulere i.

- Jeg tenker ikke så mye på det, men jeg vet at jeg kan slå de beste allerede. Det er om å gjøre å ta stegene som er igjen jevnt og trutt, sier han.

Sprinttrener Aune tror Fossli hadde litt høye skuldre da han gikk i Milano. Men han får nye sjanser raskt, helt sikkert i Drammen, og kanskje i Lahti helga før.

- Det han gjør her i dag, og det han gjorde i Lygna, viser at han kan hevde seg når alt klaffer. Han er stort sett like god i klassisk som i skøyting. Det var mange som sa før rennet i dag at det er umulig å stake løypa. Det var jo bare tull, men mange var også skeptisk til å gjøre det gjennom hele konkurransen. Det gjorde Sondre, og det står det særdeles stor respekt av.

- Er han det største sprinttalentet du har sett?

- Ja, han er et kjempetalent. Samtidig skal vi være forsiktige med å hausse opp stemningen. I sprinten i Drammen i fjor, rett før VM, ble han nummer 25. Og i skandinavisk cup ble han nylig nummer 13. Vi ønsker å matche ham fornuftig mot de beste, og ikke brenne ham ut. Men han er veldig tøff mentalt, har ikke respekt for noen og bryr seg ikke om hvem han går mot. Så ung som han er, er det naturlig at det går opp og ned. Vi kan ikke forvente at han skal prestere på dette nivået hele tida. Men på sitt beste er han jævla god, sier Aune.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!