- En utdøende rase

Landslagssjef Atle Skårdal tror at de reine utforløperne dør ut. Han frykter også at Norge forsvinner som utfornasjon fordi utstyrskravene bare øker.

Si din mening og delta i Dagbladets sterke kåringer: Hvem er tidenes fem beste alpinister? ST. MORITZ (Dagbladet): - Utstyrsteknikk vil drive utviklinga de kommende åra, sier Atle Skårdal til Dagbladet.

- Blir det verre for små lag som Norge å holde følge?

- Det kan man vel si. Det blir en forandring i hele oppbyggingen av fartslag med mye hardere prioritering fra fabrikkene. De vil prioritere enkeltløpere enda hardere enn nå.

- Som i rally og Formel 1?

- Ja, det er litt sånn allerede, og det blir mer.

- Kan Norge henge med?

- Vi må prøve, men vi har ulemper i forhold til større nasjoner når det gjelder forskning og utvikling. Verken økonomisk eller i forhold til menneskelige ressurser kan vi være i front her. Vi må plukke opp ting som fungerer for andre, og videreutvikle.

Må beherske mer

Skårdal tror samtidig at reine utforløpere blir alpinsportens dinosaurer.

- Typiske utforløpere er en utdøende rase. Østerrike er aleine om å ha et slagkraftig fartslag, og selv der er kombiløpere som Eberharter og Walchhofer - de som kjører minst tre disipliner - de beste i utfor. De reine utforløperne deres henger ikke helt med lenger fordi kravet til skiteknikk nå er så høyt i alle disiplinene at man kunne mer enn én disiplin, sier Skårdal.

Allrounderne Kjetil Aamodt og Lasse Kjus trekker på åra, men henger definitivt med i utfor, selv om Norge ikke har utforgull fra OL eller VM siden Laila Schou-Nilsen og Birger Ruud vant i 1936...

Sjarm i 100 km/t

- Det er gøy å kjøre utfor. Det er derfor jeg holder på. Det er deilig å ha en bakke som er avstengt for deg selv. Vi kjører på nypreparerte ski. I god sikt og sol suser du ned en fjellside. Hoppene er også gøy, sier Kjetil.

SPORT PÅ TV

Alpin-VM
Utfor menn.
I dag: TV2 kl 12.30

Utfor gir Kjetil frihetsfølelse:

- Ja, spesielt artig er det i treningsomgangene. Der har du ikke presset på deg til å prestere heller, men bare koser deg. Skiglede! Det er en sjarm ved å kjøre fort ned en fjellside. Hoppe og kjøre i over 100 kilometer i timen hele veien. Det gir et kick, det morsomste jeg gjør.

- Prøvd noe som gir liknende kick?

- Jeg har hoppet i fallskjerm og hoppet i strikk. Men ingenting kan måle seg med å kjøre utfor.

- Søker du slike opplevelser?

- Nei, jeg er ingen spenningssøker. Ikke i det hele tatt. Føler det som et pes. Men skikjøring behersker jeg.

Frikjøring mest gøy

Lasse Kjus gliser når han hører om Kjetils utforkick:

- Han har vel kommet i overgangsalderen allerede, prøver å overbevise seg selv om at det er gøy igjen.

For Lasse er ikke utfor toppen av skiglede.

- Det morsomste er å ta på super-G-skia, være førstemann i bakken og vite at det er helt strøkent hele veien. Klemme til med lange svinger i stor fart, og bare fly nedover - helt aleine. En kjempefølelse. På jobb fokuserer han som folk flest på arbeidsoppgaver og riktig fokus.

- Det gir en veldig tilfredsstillelse når man har løst noe slik man planla. Det gir en letthetsfølelse i kroppen. Da svever man nedover, sier han.

- Får du kick i utfor?

- Da må alt stemme. Som når jeg kjører skråkjøringen i Kitzbühel, det rister og slår og jeg bare spretter bortover samtidig som jeg føler at jeg har kontroll. Så går jeg over kanten i målhenget, smeller i hockey og føler bare en villskap inne i meg selv. Det er kanskje det største kicket jeg får. Det er fart.

KICK: Lasse Kjus innrømmer at utfor, når alt stemmer, kan gi et ekstremt kick.