TRENER MYE, SPISER MYE: Therese Johaug snakker gjerne om mat og ernæring, hun jobber selv med å få i seg nok. Foto: ANDERS SKJERDINGSTAD
TRENER MYE, SPISER MYE: Therese Johaug snakker gjerne om mat og ernæring, hun jobber selv med å få i seg nok. Foto: ANDERS SKJERDINGSTADVis mer

- En utfordring å spise nok

Therese Johaug ser ikke på spiseproblemer som tabu.

• Øystein Pettersen i går: - Jeg går jo ikke til den det gjelder og tar det opp

DAVOS (Dagbladet): Den dukker opp med jevne mellomrom, debatten om spiseforstyrrelser i utholdenhetsidretter generelt — og kvinnelangrenn spesielt.

Denne uka ble saken satt på dagsorden av langrennsjentenes landslagslege Dag Lunder, som overfor NRK bekreftet at flere av jentene på laget har hatt problemer med å oppfylle Olympiatoppens kriterier for ernæring.

Dermed var det naturligvis også tema på dagens pressekonferanse med kvinnelandslaget i Davos.

Blant dem som tidligere har erkjent at det er en utfordring å få i seg nok næring, er superstjerne og verdensmester Therese Johaug.

Hun bekrefter at det fortsatt er en oppgave hun tar på alvor.

Mange måltider - Som det ble sagt her, trener jentene på laget i snitt 90 timer i måneden, og jeg er kanskje blant dem som drar snittet opp. Når man trener så mye, er det en utfordring å spise nok. Det er noe jeg jobber med hele tiden, sier hun til Dagbladet.

- Hva gjør du, helt konkret?

- Jeg får rådgivning av Olympiatoppen. For eksempel er jeg blitt bevisst på at det er viktig med mange måltider. Når vi er på samling, har vi med egen kokk som kan lage god mat, forteller Johaug.

- Har du noen gang vurdert å trappe ned treningsmengden fordi det er vanskelig å få i seg nok næring?

- Nei, det stopper seg selv. Hvis man ikke har energi, orker man heller ikke å trene.

Ikke belastende - Føler du spiseproblemer er et tabu i miljøet?

- Nei, vi jentene på laget snakker om mat og ernæring. At noen sliter med det, er ikke annerledes enn at de sliter med skade eller sykdom.

- Synes du det er belastende at temaet stadig dukker opp i media?

- Nei, det er helt greit.

Treningsnekt På pressekonferansen i Davos i dag bekreftet en annen av landslagets leger, Knut Gabrielsen, at én kvinnelig løper på et tidspunkt ble ilagt treningsforbud — selvfølgelig uten å røpe hvem det gjaldt, og på hvilket grunnlag.

- Å få inn nok energi er en utfordring i alle utholdenhetsidretter. For disse utøverne her handler det nesten ikke om spising. Det er fôring. Det er store mengder du skal få i deg. Vi jobber mye med å bevisstgjøre utøverne på næringsinntak, sier Gabrielsen, som nå primært følger opp herreløperne.

- Hvilke tiltak iverksetter dere når dere ser faresignalser?

- Det er veldig individuelt. Vi må analysere situasjonen og gjøre det vi mener er det riktige i hvert enkelt tilfelle.

- Hvordan foregår testingen av utøverne?

- Det skjer systematisk, men ikke alle testes like ofte, sier Gabrielsen.

FORING: Landslagslege Knut Gabrielsen forteller at utøverne må få i seg enorme mengder med næring. Foto: ANDERS SKJERDINGSTAD
FORING: Landslagslege Knut Gabrielsen forteller at utøverne må få i seg enorme mengder med næring. Foto: ANDERS SKJERDINGSTAD Vis mer