- En uvanlig hard tempoetappe

Hushovd måtte svi av mye krutt i Tour-åpningen.

BRUKTE KREFTER: Thor Hushovd fikk ingen billig reise gjennom  15,5 kilometer med temposykling i Monaco.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
BRUKTE KREFTER: Thor Hushovd fikk ingen billig reise gjennom 15,5 kilometer med temposykling i Monaco. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .Vis mer

|||MONACO/OSLO (Dagbladet.no): Thor Hushovds virkelige Tour de France-eventyr begynner egentlig ikke før i morgen.

15,5 kilometer med kupert temposykling i Monaco kan ikke sies å være blant Cervelo-rytterens sterkeste sider, og derfor var det ingen grunn til å forvente seg noen ønskereprise av prologseieren fra 2006.

I stedet endte det med en lite minneverdig 120. plass over to minutter bak suverene Fabian Cancellara fra Team Saxobank og Sveits på noe som var langt fra en toppdag for Grimstad-gutten.

- Jeg har følt meg bedre - jeg skal innrømme det. Det var en uvanlig hard tempo, sier Hushovd til Dagbladet, som i likhet med de andre spurtkanonene først og fremst tenkte på morgendagens etappe fra Monaco til Brignoles.

Det var imidlertid ikke til å unngå at de første 7,5 kilometerene på dagens tempo opp til toppen Côte de Beausoleil ble en kraftanstrengelse.

SIRKUS ARMSTRONG TILBAKE PÅ VEIEN: Lance Armstrong imponerte i Tour-comebacket med 10.-plass.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO PASCAL PAVANI
SIRKUS ARMSTRONG TILBAKE PÅ VEIEN: Lance Armstrong imponerte i Tour-comebacket med 10.-plass.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO PASCAL PAVANI Vis mer

- Ja, vi har brukt mye krefter. Jeg ga ikke alt, men nesten, sier Hushovd til Dagbladet.

Morgendagen byr på fire kategoriserte stigninger og er i så måte ingen gratisreise inn til målbyen Brignoles. Allikevel tror Hushovd at spurtlagene har nok kjørestyrke til å holde feltet samlet til finalen.

- Den er ganske kupert. Den går rett opp i fjellene over Monaco, men jeg håper og tror på en massespurt, understreker Hushovd.


Cancellara-seier positivt for Thor

Nordmannens personlige trener, Atle Kvålsvoll, mener at Cancellaras favorittseier gagner Hushovd, Cavendish, Boonen og de andre spurternes sjanser til å ta etappeseire den første uka, ettersom Bjarne Riis garantert vil få laget sitt til å jobbe steinhard for å beholde den gule trøya inn mot Pyreneene.

- Jeg tror for eksempel ikke Astana ville ha brukt mye krefter på å forsvare trøya den første uka, og da ville sjansen for brudd ha vært større, sier Kvålsvoll til Dagbladet.

Samtidig ser han for seg at et brudd fort kan gå inn på morgendagens etappe.

- Ja, den er såpass tøff at brudd kan gå inn. Det er flere lag, og ikke bare franskmann, som ønsker å vise seg fram, poengterer den tidligere proffsyklisten.

Fordel Contador
Fabian Cancellara brukte nok i likhet med Hushovd mye krefter på dagens tempo, men så ble det også en seier i rein utklassingsstil for den råsterke sveitsiske tempohesten, som dermed innfridde forhåndsfavorittstempelet.

Sammenlagtfavoritten Alberto Contador fra Astana-laget fulgte nærmest, men han var over 18 sekunder bak Kurt Asle Arvesens lagkamerat. Briten Bradley Wiggins ble nummer tre, sekundet bak Contador igjen.

Også Cadel Evans kan si seg godt fornøyd med en femteplass, bare fire sekunder bak Contador.

Sirkus Armstrong

Imponerte gjorde også Lance Armstrong i sitt Tour-comeback. På den amerikanske uavhengighetsdagen viste texaneren at han definitivt har noe å gjøre i Tour de France da han tråkket inn til en sterk 10.-plass.

- Alt i alt er jeg fornøyd med løpet mitt. Jeg er klar for tre harde uker!! konkluderer han på Twitter-profilen sin.

Da Armstrong seilet over målstreken på et tidlig startnummer sto et hundretalls journalister og fotografer klare for å ta ham imot. Det var lmed andre ord itt av et sirkus som utspilte seg på havna i det lille fyrstedømmet i en ellevill jakt på å få amerikaneren i tale.

SUVEREN: Fabian Cancellara var storfavoritt foran Tour-åpningen i Monaco, og sveitseren innfridde til gagns.Foto: SCANPIX/REUTERS/Eric Gaillard
SUVEREN: Fabian Cancellara var storfavoritt foran Tour-åpningen i Monaco, og sveitseren innfridde til gagns.Foto: SCANPIX/REUTERS/Eric Gaillard Vis mer

Astana-rytteren tok imidlertid oppstyret med knusende ro.

- Ja, jeg koser meg, sa Armstrong på spørsmål fra tysk tv om han liker å være tilbake i Touren.

Flere skuffelser
Der Armstrong og Astana-kollegene Contador, Andreas Klöden og Levi Leipheimer innfridde forhåndsforventningene, var det flere sammenlagtkanoner som går tre vanskelige uker i møte.

Verst må det ha vært for Rabobank-kaptein Denis Mentsjov som ble tatt igjen av vinneren Cancellara på den siste kilometeren og dermed havnet halvannet minutt på etterskudd i sammendraget.  Tre tøffe uker i Giro d'Italia har åpenbart ikke gjort russeren godt i oppkjøringen til Tour de France.

Fjorårsvinner Carlos Sastre og Saxobanks sammenlagthåp Andy Schleck leverte til godkjent ut i fra egne forutsetninger i overkant av minuttet bak, mens luxembourgerene Fränk Schleck fra Saxobank (1.36 bak) og Team Columbias Kim Kirchen (1.57 bak) skuffet i større grad.