TOPP TRE: Chris Froome sykler i gult etter fjorten etapper. Astanas Fabio Aru er kun 18 sekunder bak. AG2R-kaptein Romain Bardet følger som tredjemann. Foto: AFP PHOTO / POOL / BERNARD PAPON
TOPP TRE: Chris Froome sykler i gult etter fjorten etapper. Astanas Fabio Aru er kun 18 sekunder bak. AG2R-kaptein Romain Bardet følger som tredjemann. Foto: AFP PHOTO / POOL / BERNARD PAPONVis mer

Sammendraget i 2017:

En uvanlig jevn Tour de France

Kun 29 sekunder skiller de fire beste før tourens siste uke.

(procycling.no): Søndag beveger den 104. utgaven av Tour de France seg inn i den siste av de tre ukene. Og etter 14 av 21 etapper er det fremdeles usedvanlig jevnt i toppen. Kun 29 sekunder skiller de fire beste før søndagens 15. etappe.

– Vi beveger oss inn i et ukjent territorium nå. Det er en annerledes Tour på flere måter. Noen av favorittene er ikke her engang, sier BMC-sjef Jim Ochowicz til Cyclingnews.

– Og de som er her er pakket tett sammen i sammendraget. Men det er fremdeles langt igjen, og en tempoetappe i Marseille på nest siste dag. Og om sammendraget fremdeles er så jevnt, så kan du regne med at den vil bli avgjørende, spår den amerikanske sykkellederen.

Ochowicz tror at nettopp tempoetappen er mye av grunnen til det jevne sammendraget.

– Jeg tror mange ønsker en god posisjon før tempoen. Det gjør at mange er på offensiven, siden Froome vil være favoritten på den etappen.

Minner om Giro d'Italia

Matt White, sportsdirektør i Orica-Scott, mener situasjonen i Frankrike minner om årets Giro d'Italia. Før den avsluttende tempoetappen skilte det kun halvannet minutt mellom første- og sjetteplass. Tom Dumoulin (Team Sunweb) lå 53 sekunder bak Nairo Quintana før tempoen, men endte opp som vinner av Giro d'Italia 2017.

– Det er som giroen, med fire gutter som går for seieren på den siste etappen. Jeg tror giroen har vært like jevn tidligere, men i touren husker jeg definitivt ikke at det har vært så jevnt.

JEVN GIRO: Tom Dumoulin vant årets Giro d'Italia. 31 sekunder foran Nairo Quintana, og 40 sekunder foran Vincenzo Nibali. Foto: AP Photo/Antonio Calanni, File
JEVN GIRO: Tom Dumoulin vant årets Giro d'Italia. 31 sekunder foran Nairo Quintana, og 40 sekunder foran Vincenzo Nibali. Foto: AP Photo/Antonio Calanni, File Vis mer

Ifølge White er det mer enn det jevne sammendraget som minner om årets Giro d'Italia.

– Måten lagene kjører på er ganske lik. Noen har en litt konservativ stil, men sånn er moderne sykkelritt. Folk kjører ikke som de pleide å gjøre før. Jeg snakker om hvordan lagene tar posisjon mye tidligere, på vanlige etapper. Allerede i nøytral sone. Sånt ville ikke skjedd for 10 eller 15 år siden, konkluderer australieren.

– Det er mye mer intenst. Sånn blir det vel når du er på sportens største scene. Alt blir forstørret. Det er et annet nivå her av stress og spenning, og derfor har touren blitt som den har blitt.

– Trenger tid på Froome

I 2016 hadde Froome 1:47 på nærmeste rival etter 14 etapper. I 2015 hadde briten over tre minutter ned til Quintana på andreplass, før siste uke. Da Sky-kapteinen tok sin første tour-triumf, i 2013, var det 2:28 ned til nest beste rytter med syv etapper igjen.

Selv om briten har en mindre ledelse i år, tror Matt White at han fortsatt har god kontroll.

– Alle trenger tid på Froome før tempoetappen. De må ha mer enn ett minutt. Fra det jeg har sett så langt så er nivået på de syv-åtte beste klatrerne veldig jevnt. Jeg tror det eneste som kommer til å skje i sammendraget fra nå til Marseille er at noen har en dårlig dag.

– Jeg kan ikke se at noen av dem kommer til å ha en eksepsjonell dag, men jeg tar gjerne feil. Noen kommer til å ta noen sekunder, og noen vil tape noen. Men det kommer til å være ganske likt når vi kommer til Marseille, og jeg tror Chris Froome er mannen å slå.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!