- En vekker

Emil Iversen (29) tok valget om å droppe Tour de Ski før Skiforbundet gjorde det. Han innrømmer at isolasjonen i Kuusamo ble avgjørende for valget.

SISTE KONKRURANSE: Emil Iversen gratulerte Johannes Høsflot Klæbo etter at han vant jaktstarten i Ruka. Foto: NTB
SISTE KONKRURANSE: Emil Iversen gratulerte Johannes Høsflot Klæbo etter at han vant jaktstarten i Ruka. Foto: NTB Vis mer
Publisert

I desember bestemte Skiforbundet seg for å droppe de to verdenscuphelgene i Davos og Dresden - samt Tour de Ski.

Det valget tok Emil Iversen allerede 30. november. Han droppet også Norgescup-rennet på Sjusjøen i starten av desember.

- Du tok et litt mer ekstremt valg tidligere enn lagkameratene dine - hvorfor det?

- Jeg følte på meg at det kom til å bli veldig vanskelig å gjennomføre Tour de Ski sånn FIS hadde planlagt det. Spesielt etter turen til Kuusamo. Hadde FIS gjort forandringer kunne jeg gått tilbake på det jeg sa, men sånn jeg så på det da var det usannsynlig at det ble Tour de Ski for meg, sier Iversen til Dagbladet.

En vekker

For Iversen og Johannes Høsflot Klæbo ble verdenscupstarten i Finland ekstra spesiell. De ble mer eller mindre kastet rett i isolasjon da Eirik Myhr Nossum leverte en positiv (seinere påvist falsk) coronatest. Duoen ble stemplet som nærkontakter og ble sendt rett fra bussen inn i isolasjon i over 24 timer.

Du kan se mer om det her:

CORONA-DRAMA: Da skieliten ventet på svar på Erik Myhr Nossums coronatest i Finland filmet Johannes Høsflot Klæbo dramaet på hotellrommet. Video: Johannes Høsflot Klæbo / Youtube / Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Opplevelsene i Kuusamo påvirket valget?

- Ja, veldig. Da skjønte jeg hvor fort man kan havne i karantene. Det var en vekker. Jeg skjønte at ti dager på et rom i desember ikke er optimalt med tanke på det som kommer seinere, forklarer Iversen.

- Det så ut som det var mye nervøs kødding i Klæbos vlog?

- Det var veldig rart. Jeg følte at vi holdt motet oppe, men det ble veldig spesielt. Det var en berg-og-dal-bane. Jeg er veldig fornøyd med den jobben vi gjorde på hytta, men vi var på rommet i cirka ett døgn. Vi innså da at det kunne ha vært ni dager til …

- Hva hadde det hatt å si med tanke på VM?

- Det kunne hatt mye å si. Humør og form hadde forfalt med ti dager inne på ett rom. Kuusamo er ikke det beste stedet å være i isolasjon. Jeg bor i skogen hjemme, så der kunne jeg ha kommet meg ut på en trening uten at jeg hadde møtt noen, sier Iversen og flirer.

Planen videre

Mannen med to gull fra Seefeld og resten av det norske laget skal etter planen gå Norgescup på Lygna 8-10. januar før det er NM i Granåsen 16-19-januar. Seinere i januar kan det hende Norge går verdenscup igjen.

Hva som skjer videre i sesongen er ikke bestemt ennå, men de norske herreløperne håper det blir renn framover.

Denne uka har de en samling på Sjusjøen var julefreden senker seg.

- Da jeg bestemte meg for å droppe rennene var det bare å legge en ny plan, brette opp ermene og begynne å trene. Jeg føler ikke at det er snakk om en så lang periode, vi skal jo gå skirenn for fullt i januar igjen. Det er god stemning, masse snø og fine løyper her, sier Iversen til Dagbladet.

- Det er nesten som at sesongen starter på nytt nå. Alt handler om å komme i form til NM og Lygna. Det blir vinn eller forsvinn for mange med tanke på VM, sier Didrik Tønseth.

- Jeg er der at jeg syns det artige er å konkurrere. Nå sikter vi oss inn på Lygna og NM, og det som ligger i potten det ser man jo. Det er klart at det motiverer litt ekstra. Nå er det mange som får en gyllen mulighet til å melde seg på en VM-diskusjon, sier Martin Løwstrøm Nyenget.

IMPONERT: Tidligere langrennsløper Martine Ek Hagen er imponert over den vanvittige kapasiteten Therese Johaug har utenfor sporet. Vis mer

Han får støtte av Simen Hegstad Krüger, som har hatt en vekslende innledning på sesongen:

- Selvfølgelig ønsker jeg å gå skirenn, men jeg forstår argumentasjonen for hvorfor vi ikke har dratt i desember godt. Jeg må begynne å levere gode skirenn, for jeg har ambisjoner om å gå flere distanser i VM. Det gjelder å finne tilbake godfølelsen.

Hans Christer Holund har ikke noe hast med å gå renn for å komme i VM-form, men sier at det er mange fordeler ved å kunne gå renn:

VIL GÅ RENN: Men Hans Christer Holund har stor respekt for valget det norske laget har tatt. Foto: Bjørn Langsem
VIL GÅ RENN: Men Hans Christer Holund har stor respekt for valget det norske laget har tatt. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Fordelen med å gå renn er at du blir skjerpet. Når det er lenge til neste renn er det lett at du automatisk blir mindre skjerpet. Går du skirenn, og spesielt verdenscup, får du en bekreftelse på status og du kan gjøre justeringer, sier Holund til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer