VELSIGNELSE OG FORBANNELSE: Lance Armstrong (t.h.) unngikk uhell på gårsdagens kaotiske etappe til Brüssel. Det gjorde ikke sammenlagtleder Fabian Cancellara. Duoen lar seg skremme og fascinere av det belgiske sykkelpublikummet som møter opp i hundretusentall langs Tour-løypa.Foto: SCANPIX
VELSIGNELSE OG FORBANNELSE: Lance Armstrong (t.h.) unngikk uhell på gårsdagens kaotiske etappe til Brüssel. Det gjorde ikke sammenlagtleder Fabian Cancellara. Duoen lar seg skremme og fascinere av det belgiske sykkelpublikummet som møter opp i hundretusentall langs Tour-løypa.Foto: SCANPIXVis mer

- En velsignelse og en forbannelse

Armstrong og Tour-feltet lar seg fascinere og skremme av det belgiske sykkelpublikummet.

||| Følg 2. etappe fra Büssel til Spa i Tour-studio direkte fra kl. 12.30.

(Dagbladet): De tre første fellesstartetappene årets Tour de France er lagt til et område som omtales som sykkelsportens vugge, Belgia.

Med verdens mest prestisjetunge sykkelritt rullende gjennom verdens mest sykkelgale nasjon, er interessen naturligvis skyhøy.

I overkant høy, mener rytterne i feltet.

- Det er millioner på millioner langs veien. Det er både en velsignelse og en forbannelse. Det er fantastisk å se så mange supportere. Samtidig gjør det «gutta» i feltet supernervøse, sier Lance Armstrong, ifølge nyhetsbyrået AP.

Radioshack-kapteinen var kjent for sin plasseringsevne i hovedfeltet på de flate etappene da han tok sju strake Tour-triumfer fra 1999 til 2005. Også på gårsdagens kaosetappe unngikk han asfalten da mange av konkurrentene var innblandet i velt.  

- Det var fullstendig kaos - definitivt i finalen, men faktisk også resten av dagen. Det var en typisk førsteetappe der alle ville ligge i front, og der alle var redde for å kollidere. Det forvillet seg til og med en hund inn i hovedfeltet som forsårsaket en massevelt hvor et par av våre ryttere var innblandet, forteller Armstrong.

- Publikum farligst
Radioshack-ryttere som Andreas Klöden, Levi Leipheimer og Janez Brajkovic var alle uheldige, men slapp unna med skrekken. Det gjorde også Garmins tempoekspert David Millar, som har følgende forklaring på hvorfor det gikk galt:

- Det som trolig var farligst i dag, var publikum. Jeg veltet tidlig fordi det var øyeblikk der publikum lente seg inn i veibanen. Likevel var vi ganske heldige: Dersom det i tillegg hadde vært den vanlige vinden, ville det endt i et blodbad, sier Millar.

MÅTTE I ASFALTEN: David Millar (midten) var blant rytterne som måtte i bakken på den første fellesstartetappen i årets Tour.Foto: SCANPIX
MÅTTE I ASFALTEN: David Millar (midten) var blant rytterne som måtte i bakken på den første fellesstartetappen i årets Tour.Foto: SCANPIX Vis mer

En annen som stupte over styret på sykkelen, var sammenlagtleder Fabian Cancellara.

- Jeg kunne ikke gjort noe annerledes mot slutten. Jeg var tvunget til å bremse hardt, og endte opp med å ta salto over styret før jeg landet. Etter at det har gått litt tid, kjenner jeg smerter i skulderen og i hele venstresiden, sier sveitseren fra Saxo Bank.

Liège-Bastogne-Liège
I dag fortsetter Touren fra Brüssel gjennom Ardennene til Spa i ei løype som minner veldig om vårklassikeren Liège-Bastogne-Liège. Det er en etappe som garantert kommer til å være tett omkranset av publikum med seks kategoriserte stigninger på de siste 90 kilometerene.

- Det ville være en overdrivelse å kalle dette for en miniklassiker, men det er likevel en hard etappe, særlig mot slutten. Jeg er langt fra sikker på at det blir en massespurt. Ryttere som ønsker å prøve lykken med et brudd, kan gå hele veien inn, spår sportsdirektør John Lelangue i BMC, ifølge Eurosport.

Likevel er det morgendagens etappe Tour-feltet ser fram mot med skrekkblandet fryd når man begir seg ut på brosteinspartier kjent fra Paris-Roubaix.

- Første etappe var bare en forsmak på hvor vilt det kommer til å bli på tirsdag. Det er den samme situasjonen; trange veier, mange svinger, og intensiteten og nervene kommer til å være i høyspenn, sier Armstrong.