ALLER BEST:  Dario Cologna er like komplett som Petter Northug. Og enda bedre enn nordmannen i Tour de Ski.Foto: AFP/ SOLERO.
ALLER BEST: Dario Cologna er like komplett som Petter Northug. Og enda bedre enn nordmannen i Tour de Ski.Foto: AFP/ SOLERO.Vis mer

En virkelig flott gutt

Dario trengte ikke hjelp av en svak jury for å avgjøre Tour de Ski.

ETTER å ha utklasset Petter Northug og resten av verdenseliten var Dario Cologna mest opptatt av å be TV-seerne om unnskyldning for at han hostet i stykker de fleste seiersintervjuene. Denne sveitseren er en sjeldent høflig gutt, og en helt spesiell langrennsløper.

De siste sesongene har det vært lett å glemme det i skyggen av Northug. For det er jo nordmannen som har vunnet mest og underholdt best; en kombinasjon som ingen langrennsløper har klart å konkurrere mot.

Da har det vært lett å misse at denne sporten ikke bare har ett fenomen. For tida har herreklassen to helt fantastiske løpere. Slik var det likevel greit at juryen ikke straffet Petter Northug for nordmannens klare feil inn innspurten.

LITT av Colognas nivå var det mulig å skjønne gjennom den vakre alpeløypa fra Cortina til Toblach. Langrennstempo er det ellers ikke så lett å bli klok på via fjernsynsbilder. Der skjules lett både fart og stigning.

Ute i løypa derimot er det sjelden tvil. Der Petter gikk direkte inn Colognas lille tidsforskjell i det flatere åpningspartiet, skjønte han nesten øyeblikkelig i de første bakkene at konkurrenten denne gangen var for god. Mot sveitserens teknisk perfekte dobbeltdans var det bare å kapitulere. Det var derfor Petter slapp med et minutt på noen kilometer mens han ventet på Alexandr Legkov og en ny rygg å henge på.

ETTERPÅ viste tidene at det ikke var Dario Cologna som gikk sensasjonelt fort opp disse bakkene. Det var Petter som hadde en svak dag. Men etter hvert fortalte mellomtidene like tydelig om Darios strålende nivå:

•• I det lange lette partiet ned mot stadion i Toblach klarte de ulike gruppene av forfølgere aldri å hente inn særlig med sekunder på Dario Cologna som gikk alene foran.

Feltjobbing i langrenn er slett ikke så effektivt som i sykling, men i stor skøytefart ned flere hundre høydemetere er det en åpenbar fordel for en gruppe med løpere som kan veksle på å dra. Colognas hardeste utfordrere var samlet nettopp i gruppa som fanget opp Petter Northug. Likevel holdt det ikke mot sveitserens fart.

FOR akkurat som Petter behersker Dario alle sportens ulike faser. Han klatrer best og han spurter omtrent raskest, og han er altså i stand til å gjøre jobben helt alene over en timelang arbeidsperiode. Den kvaliteten gjør at Tour de Ski er tilnærmet avgjort.

Heldigvis skjedde ikke det via en protest. Hadde rennjuryen vært rettferdig, burde Petter fått betydelig tidsstraff for å ha gått innenfor sperringene på innspurten nede på stadion. Det var en episode nordmannen tjente både løpstid, plassering og bonussekunder på; selv om han knapt fikk med seg sin egen forseelse i farta.

Problemet var bare at svenskenes Daniel Rickardsson er blitt straffet for hardt for tilsvarende feil tidligere i touren. Da ser det merkelig ut å beskytte Petter Northug fordi han er langrennssporten største navn.

Men samtidig beskyttet juryen Dario Colognas flotte sportsprestasjon. Sveitseren trengte ikke noen hjelp av en slik tilfeldig episode for å avgjøre duellen mot Petter.

Nå er han alt for god til det.