Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- En voldsom inspirasjon for norsk fotball

Semb jubler for sveitsisk sensasjon i G17-VM.

SVEITSISKE GULLGUTTER: Her jubler unggutta til Sveits etter den overraskende finaleseieren i G17-VM mot Nigeria i går. Foto: REUTERS/Afolabi Sotunde (NIGERIA SPORT SOCCER)
SVEITSISKE GULLGUTTER: Her jubler unggutta til Sveits etter den overraskende finaleseieren i G17-VM mot Nigeria i går. Foto: REUTERS/Afolabi Sotunde (NIGERIA SPORT SOCCER) Vis mer

||| (Dagbladet): Selv om A-landslaget tapte 0-1 hjemme mot Norge i en heller laber forestilling på lørdag, var helga alt i alt en stor triumf for sveitsisk fotball.

Gårsdagens 1-0-seier mot Nigeria gjør at Sveits kan kalle seg verdensmester for G17-lag - en prestasjon toppfotballsjef Nils Johan Semb beskriver som sensasjonell.

- Det er fantastisk og ganske sensasjonelt at Sveits vinner. Men det er desto morsommere, og det sender et viktig signal til fotballen om at de små fortsatt kan nå helt fram. Dette må være en voldsom inspirasjon for Norge og andre nasjoner på størrelse med Sveits, sier Semb til Dagbladet.

- Har pøst inn ressurser

Semb mener Sveits er en fotballnasjon det er naturlig for Norge å sammenligne seg med, mest på grunn av likheten i antall innbyggere. Ifølge Wikipedia bor det 7 604 467 mennesker i alpelandet, mot våre rundt 4 825 500.

Så når Sveits kan greie å bli verdensmestre på G17-nivå - kan også Norge greie det?

- Definitivt ikke på kort sikt, sier Semb.

- Men det er naturlig å se til nasjoner som Sveits for å seg hva de har drevet med. Sveitsisk fotball lå ganske langt nede for en del år siden, men de har pøst ressurser inn i spillerutviklingsarbeidet og ulike prosjekter, samtidig som de har satset veldig på de aldersbestemte landslagene. De har spillerutvikling i system og fått betalt for det. Det er en voldsom inspirasjon at Sveits gjør det så bra, sier Semb.

Men understreker at det ikke finnes noe hokuspokus:

- Jeg snakket en del med fotballpresidenten og markedssjefen da jeg var der nede i helga, og veldig mye av pengene de får inn, både medieinntekter og sponsorrettigheter, går rett inn i sportslig utvikling. Det er musikk i ørene mine.

Tok EM-bronse i 1998

- Kan du si noe om hvor mye penger NFF årlig bør bruke på spillerutvikling?

- Jeg vil ikke gå inn på noe tall, men jeg er ganske klar på at det bør være større enn i dag. Jeg sier ikke at det er dårlig, men det må bli enda mye bedre.

- Om om det skjer : Kan Norge kopiere Sveits og få en verdensmester på aldersbestemt nivå?

- I teorien er alt mulig. Vi tok bronse i U21-VM i 1998, da vi slo Nederland i bronsefinalen. Men vi kunne like gjerne vært i finalen, som Spania vant enkelt etter at de slo oss i sudden death i semifinalen. Det viser at det er mulig å gå langt. Men jeg tror at vi må legge mye mer midler inn i spillerutviklingsarbeidet vårt om vi skal komme dit.

- Hvilke av årgangene har dere størst forhåpninger til for øyeblikket?

- Jeg er i Belgia med G 19-landslaget nå og spiller kvalik. Både G17 og G19 har fått videre til mellomrunden. Så de aldersbestemte landslagene våre gjør det jevnt over bra, men vi mangler det lille ekstra i forhold til å få fram enerne. Det er noe vi søker, sier Semb til Dagbladet.

LAR SEG INSPIRERE: Nils Johan Semb mener Sveits er en fotballnasjon det er naturlig for Norge å sammenligne seg med. - De har satt spillerutvikling i system og fått betalt for det. Det er en voldsom inspirasjon at Sveits gjør det så bra, sier Semb til Dagbladet. Her med kona Torill. 

Foto: Håkon Eikesdal
LAR SEG INSPIRERE: Nils Johan Semb mener Sveits er en fotballnasjon det er naturlig for Norge å sammenligne seg med. - De har satt spillerutvikling i system og fått betalt for det. Det er en voldsom inspirasjon at Sveits gjør det så bra, sier Semb til Dagbladet. Her med kona Torill. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media