Mikael Stahre ny Sarpsborg-trener

En ydmyk mann i en ydmyk klubb

Sarpsborg kastet seg rundt og ansatte ny trener på 14 dager. Vålerenga driver og rydder i køen blant alle som vil trene Oslo-klubben.

SARPSBORGS NYE MANN: Mikael Stahre tar over etter Geir Bakke i Sarpsborg 08. Det er store sko å fylle. Men Sarpsborg er en ydmyk og tålmodig klubb. Stahre kan skynde seg langsomt. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
SARPSBORGS NYE MANN: Mikael Stahre tar over etter Geir Bakke i Sarpsborg 08. Det er store sko å fylle. Men Sarpsborg er en ydmyk og tålmodig klubb. Stahre kan skynde seg langsomt. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SARPSBORG OG VÅLERENGA mistet trenerne sine i romjula. Siden det har Sarpsborg jobbet intenst, mens Vålerenga mest har tenkt og finslipt en kravspesifikasjon man trodde lå der etter Ronny Deila.

I Sarpsborg er treneren allerede på plass, han er svensk og heter Mikael Stahre (44).

Utenfor Intility Arena vokser køen av kandidater for hver dag som går.

SARPSBORG VILLE HA en trener på plass med en gang selv om det er en lang vinter til seriestart. Det er alltid lurt. De var ikke uforberedt heller. Da Rosenborg flørtet med Geir Bakke i desember 2018 gikk det opp for Sarpsborg at treneren deres var en ettertraktet fagmann for mange.

Siden det, uten å forskuttere noe som helst, har sportsdirektør Thomas Berntsen, parallelt med alt annet han bedriver, skrevet en liten liste med potensielle arvtakere bak øret.

MIKAEL STAHRE HAR stått på den lista. Han har vært arbeidsledig siden han skilte lag med MLS-klubben San Jose Earthquakes etter en sesong i september 2018. I fjor vinter, sikkert for å synliggjøre interesse for en potensielle jobb, var han rundt svenske og norske klubber i Spania under oppkjøringen til sesongen 2019.

Nå har han landet den jobben.

Den heter Sarpsborg 08, og er en ydmyk, men litt såret fotballklubb etter nestenulykken sist sesong.

JEG VET AT Jörgen Lennartsson også sto på Thomas Berntsens liste, og at svensken, som fikk fyken i LSK før Tom Nordlie rykket ned med dem 11. desember, var i intervju for Sarpsborg-jobben. KFUM Oslos fremadstormende suksesstrener Jørgen Isnes skal også ha vært en vurdert kandidat.

HVORFOR STAHRE BLE valgt kan man bare spekulere i. Jeg hører Sarpsborgs sportsdirektør si at Mikael Stahre var førstevalget, hvilket er hans privilegium. Jeg sitter likevel med en følelse av at Thomas Berntsens vennskap til Jörgen Lennartsson kan ha vært en årsak, at han rett og slett ikke ville selge inn og ansette en god kamerat, med alt det kan medføre av potensiell kritikk om ikke alt skulle gå etter planen.

Akkurat som Jørgen Isnes er en gammel bekjent kjent, og kamerat av Sarpsborgs sportslige leder.

Alt sammen er til å forstå.

MIKAEL STAHRES RULLEBLAD er i beste fall ymse. Høydepunktet er fra 2009 da han vant seriegull med AIK hjemme i Sverige. Det er som seriegull med Vålerenga for en Oslo-gutt. Oppholdene han har hatt utenfor Sveriges grenser – Hellas, Kina og USA – har hatt sine svingninger. I kinesiske Dalian Yifang (superligaen) var han i to sesonger (2015–2016) og reiste med en seiersprosent på meget respektable 54,17 på 48 kamper (26-9-13).

I Hellas og USA ikke like mye.

I greske Panionios (Aten) ble det bare sju kamper (1-1-5) og en seiersprosent på 14,29.

I San Jose Eartquakes (California) var seiersprosenten nøyaktig den samme – 14,29 – på 28 kamper (4-8-16).

OPPSIDEN FOR SARPSBORGS svenske er at han ikke må noe som helst. Bortsett fra å unngå nedrykk. Hvilket er et ikke-tema før sesongen. Da Sarpsborg var gode var de ydmykt gode, og mente laget var litt dårligere enn de beste, og litt bedre enn de dårligste.

I trøbbel-sesongen 2019 var de marginalt dårligere enn de fleste fordi laget ikke klarte å vinne fotballkamper, men likevel bare tapte ti av 30 i serien (15 uavgjort).

SARPSBORG HAR VALGT, tror på det og gir Michael Stahre den sjansen de mener han fortjener. Det gjør vi andre også. Vålerenga skal begynne å snakke med folk denne uka. Det kan ta tid, lista er lang, men er det som jeg tror og Vålerenga begynner fra toppen, kan det også gå rimelig kvikt.

Det er nemlig ingen som må fristes eller overtales.

De står i kø.

Alle vil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer