Enbeint svømmer OL-kvalifisert

- Jeg begynte å gråte, forteller hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Da sørafrikanske Natalie du Toit (24) var 17 år og på vei hjem fra en svømmetrening, ble hun og scooteren hennes plutselig påkjørt av en bil.

Resultatet ble at hun måtte amputere det venstre beinet ved kneet, men hun har ikke latt det stoppe henne fra å konkurrere. Nå er hun kvalifisert for sommerens OL i Beijing.

- Jeg begynte å gråte, og en av dommerne kom bort og spurte om alt var i orden, forteller Du Toit til Independent Online.

Ble nummer fire i VM

Øvelsen hun er kvalifisert for, er 10 kilometer havsvømmning - og tro ikke at hun er sjanseløs på å kjempe i verdenstoppen.

Under VM i Spania nylig endte hun så høyt oppe som på fjerdeplass. Tida 2 timer 2 minutter og 7,8 sekunder var bare 0,6 sekunder unna bronsemedalje.

I VM-finalen holdt hun seg lengst mulig i utkanten av mølja, og da det begynte å dra seg til, var hun helt i front. Deretter klarte hun å holde følge helt inn til mål.

- Jeg måtte vente i vannet til noen fikk hentet beinet mitt. Da jeg kom opp, strømmet alle bort for å klemme meg. Jeg kjente dem ikke, men folk fra alle svømmeforbund gratulerte meg, forteller Natalie du Toit.

KLAR FOR OL: Natalie du Toit lar seg ikke stoppe av at hun har ett bein mindre enn konkurrentene. I august deltar hun i OL i Beijing. Foto: JON SUPER/AP/SCANPIX
KLAR FOR OL: Natalie du Toit lar seg ikke stoppe av at hun har ett bein mindre enn konkurrentene. I august deltar hun i OL i Beijing. Foto: JON SUPER/AP/SCANPIX Vis mer

- Det var en utrolig følelse. Jeg kunne ikke tro at det var sant, sier hun.

«Husk drømmen»

Etter at hun ikke klarte å kvalifisere seg for OL i 2000, ble Du Toit tipset om å fortsette med maratonsvømming, fordi denne øvelsen innebærer færre vendinger (med fraspark).

Men også sjølve svømmingen medfører ekstra utfordringer for en som bare har ett bein. Blant annet må hun jobbe hardere for å holde posisjonen i vannet.

Ved hjelp av et spesialtilpasset treningsopplegg har hun likevel blitt så god at hun nå får delta i de første olympiske lekene som har maratonsvømming på programmet.

- Det blir en utrolig opplevelse å være del av laget i Beijing. I tillegg kommer konkurransen, men bare det å komme dit betyr alt for meg, understreker hun.

Fortsatt gjenstår mye hard jobb, men Du Toit finner trøst i mottoet sitt: «Husk drømmen».

- En utrolig sterk prestasjon

Enbeint svømmer OL-kvalifisert

Den funksjonshemmede toppidrettsutøveren Cato Zahl Pedersen, som sjøl har bevist hva man kan få til hvis man ser muligheter i stedet for begrensninger, er mektig imponert.

- Dette er en utrolig prestasjon, og det viser bare at armer og bein ikke er alt. Å være sterk i huet teller ofte vel så mye. Det er en helhet som avgjør, sier han til Dagbladet.no.

Pedersen regner med at Du Toit er ekstraordinært sterk i overkroppen, og at hun på denne måten kompenserer for det manglende frasparket med venstre bein.

- At hun lykkes så godt, sier samtidig noe om hvor mye de andre, som har to bein, har å hente på å utvikle andre deler av kroppen og teknikken. Dessuten viser det at det er rom for alle, påpeker Paralympics-gullgrossisten og sydpolfareren.

NY OL-ØVELSE: Sånn så det ut før VM-starten på 10 kilometer maratonsvømming i Guadalquivir-elva i Sevilla. Natalie du Toit står klar helt til venstre.
IMPONERT: Cato Zahl Pedersen (t.h.), her sammen med Märtha Louise under Ridderrennet, har sjøl brutt mange barrierer i sitt liv. Han mener Natalie du Toit OL-deltakelse viser at det er helheten som teller når folk skal prestere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer