GLAD OG BEST Da den ekte idrettsgleden ble viktigst, var Alexander Dale Oen igjen raskest i bassenget.  AFP PHOTO / JOE KLAMAR
GLAD OG BEST Da den ekte idrettsgleden ble viktigst, var Alexander Dale Oen igjen raskest i bassenget. AFP PHOTO / JOE KLAMARVis mer

Enda bedre enn vi skjønner

Når norsk idrett nå har fått tilbake svømmestjernen sin, gjelder det å sette pris på Alexander Dale Oen.

||| DA Alexander Dale Oen slo igjennom i verdenseliten for noen år siden, var det en sensasjon i norsk idrett. Vi hadde aldri hatt noen herresvømmer på dette nivået, og skjønte vel ikke heller helt hva vi hadde fått.

Det var kanskje derfor OL-sølvet i Beijing ikke strakk til for å få nasjonal heltestatus i en stappmett idrettsbefolkning som sliter med å rangere alle medaljene sine. Svømming ble for nytt og ukjent, den unge strilens prestasjon forsvant i krangelen om hvor mye hjelp svømmerne skulle få av draktene og til slutt gadd ikke hovedpersonen selv heller å følge opp.

Det var derfor gårsdagens gull ble feiret med to underbukser som en liksomgave fra den hovedsponsoren Norges Svømmeforbund utrolig nok ikke har.

MEN er du virkelig glad i idrett trenger du heldigvis ikke sponsorpenger for å fastsette verdien av prestasjonene dine.

Alexander Dale Oen er på det nivået. Han har den boblende idrettsgleden som uansett gren er et fellestrekk ved de fleste av de store mestere. Resultater kan komme og gå. Det som virkelig teller underveis er å følelsen av å mestre den aktiviteten du driver med.

Dette er EM-gullet hans en ny påminnelse om.

DENNE triumfen er fortsettelsen på historien om svømmeren som trivdes så godt med idretten sin at han heller lot være å konkurrere for fullt mens svømmesporten holdt på å drukne i fjorårets utstyrshysteri. Da var plastikkdraktenes finurlige oppdriftsegenskaper en forvirret stund viktigere enn utøverne langt der inne i all denne teknologiherligheten.

Nå er plastikken tullet bort og svømmerne igjen tilbake i så begrensete nylondrakter at det er mulig å ane sammenhengen mellom den beste konkurranseidretten og fritidssysselen svømming. Akkurat det er er som regel forutsetningen for en stor, vellykket sport.

Pluss for en lykkelig Alexander Dale Oen.

MIDT i hysteriet var han en av de ytterst få stjernene som aldri ville være med på de nye forutsetningene. Å konkurrere nesten helt på teknologiens premisser ga ham ingen glede.

Det er den som er tilbake etter at fjorårets superdrakter ble forbudt og resultatlistene igjen minner om en grei rangering av talent og trening.

Eller som han selv sa det i god tid før EM-bragden:

- Nå skal jeg kose meg inn mot finalen. Det er det som er viktig.

I SLIK stemning ble 25-åringen suverent best i Europa, og det med en tid tett opp til Kosuke Kitajmas verdensrekord fra Beijing-OL i 2008. Draktforvirringen gjør at de fleste rekordene i svømmesporten holder en stund, men her kan Dale Oen fort bli unntaket. Så god er han blitt etter å draktspørsmålet ble avgjort på fornuftig vis og gleden ved svømming kom tilbake.

Hele måten norsk svømming har utviklet seg på de siste årene er et lite sportslig mirakel. Der har Alexander underveis fått med seg Sara Nordenstam og et par andre yngre jenter pluss stortalentet Sverre Næss. 18-åringen måtte droppe EM på grunn av skade, men snart vil også han hjelpe svømmeforbundets med å oppfylle deres ambisiøse målsetting:

- Svømming skal være den mest framgangsrike idretten i Norge, lyder det i forbundets egen gjeldende arbeidsplan.

Sånt kan det være vanskelig å måle; akkurat som hvem som egentlig er størst av alle norske idrettsheltene.

Men det er lett å se gleden Alexander Dale Oen sprer rundt EM-bassenget i Budapest. Så moro er det å trives med å drive idretten sin bare som en enkel, fair konkurranse i det å komme først fram i vannet.

Og derfor er han igjen blant Norges absolutt beste utøvere uansett sport.