Enda en bit på plass

Dopingkampen kan virke som et endeløst puslespill, men det er bare å spille videre for å stoppe jukserne.

TOK MEDALJE ETTER DOP:Russiske Irina Khazova (til høyre) kom fra to års utestengelse til bronse på sprintstafetten i Vancouver-OL. Det må trigge forskerne til å se hvorvidt også EPO-bruk kan ha en langvarig effekt på prestasjonsevnen. Foto: AP/Dmitry Lovetsky.
TOK MEDALJE ETTER DOP:Russiske Irina Khazova (til høyre) kom fra to års utestengelse til bronse på sprintstafetten i Vancouver-OL. Det må trigge forskerne til å se hvorvidt også EPO-bruk kan ha en langvarig effekt på prestasjonsevnen. Foto: AP/Dmitry Lovetsky. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||2010 HAR foreløpig vært en sesong for de tilgitte synderne. Sånt er vanligvis fint for oss alle, men problemet i internasjonal toppidrett er at denne tilgivelsen sjelden kommer samtidig med et troverdig oppgjør med det som har skjedd.

De gamle juksemakerne er der bare; i sporet, i sykkelløypa eller på friidrettsbanen. Så er visst all ting som før; bortsett fra en vesentlig faktor i forhold til bekjempelsen av dopingmisbruket:

•• Noen av jukserne er tillbake etter den idømte utestengelsen sin med en fysisk fordel.

Det er det denne grunnforskningen gir enda en bekreftelse på.

INNTIL VIDERE er fordelen vitenskapelig begrenset til muskeloppbygging; det at det er fysisk lettere for en trent person å starte trening igjen etter en pause.

Det er den gode delen av denne forskningsnyheten; den som gjør det enda mer nødvendig for samfunnet å stimulere til krevende lek og trening for unger fordi en slik investering til slutt vil gi både individuelle og samfunnsmessige helsegevinster.

Den dårlige delen er at gevinsten også tilfaller jukserne. Det de en gang er blitt straffet for, forandres til belønning idet straffen er sonet. Da starter de ikke med blanke ark. De starter på et høyere fysisk nivå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer