<strong>TOK MEDALJE ETTER DOP:</strong>Russiske Irina Khazova (til høyre) kom fra to års utestengelse til bronse på sprintstafetten i Vancouver-OL. Det må trigge forskerne til å se hvorvidt også EPO-bruk kan ha en langvarig effekt på prestasjonsevnen. Foto: AP/Dmitry Lovetsky.
TOK MEDALJE ETTER DOP:Russiske Irina Khazova (til høyre) kom fra to års utestengelse til bronse på sprintstafetten i Vancouver-OL. Det må trigge forskerne til å se hvorvidt også EPO-bruk kan ha en langvarig effekt på prestasjonsevnen. Foto: AP/Dmitry Lovetsky. Vis mer

Enda en bit på plass

Dopingkampen kan virke som et endeløst puslespill, men det er bare å spille videre for å stoppe jukserne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||2010 HAR foreløpig vært en sesong for de tilgitte synderne. Sånt er vanligvis fint for oss alle, men problemet i internasjonal toppidrett er at denne tilgivelsen sjelden kommer samtidig med et troverdig oppgjør med det som har skjedd.

De gamle juksemakerne er der bare; i sporet, i sykkelløypa eller på friidrettsbanen. Så er visst all ting som før; bortsett fra en vesentlig faktor i forhold til bekjempelsen av dopingmisbruket:

•• Noen av jukserne er tillbake etter den idømte utestengelsen sin med en fysisk fordel.

Det er det denne grunnforskningen gir enda en bekreftelse på.

INNTIL VIDERE er fordelen vitenskapelig begrenset til muskeloppbygging; det at det er fysisk lettere for en trent person å starte trening igjen etter en pause.

Det er den gode delen av denne forskningsnyheten; den som gjør det enda mer nødvendig for samfunnet å stimulere til krevende lek og trening for unger fordi en slik investering til slutt vil gi både individuelle og samfunnsmessige helsegevinster.

Den dårlige delen er at gevinsten også tilfaller jukserne. Det de en gang er blitt straffet for, forandres til belønning idet straffen er sonet. Da starter de ikke med blanke ark. De starter på et høyere fysisk nivå.

AKKURAT det er et argument inn i debatten om lengden på utestengelse etter bruk av anabole steorider. Hvis jukserne får komme tilbake etter bare to år i en sterkere utgave enn en naturlig trent konkurrent, gir det en ny reell begrunnelse for å se både på adskillig lenger straffer samt utestengelse for livstid. Begge deler er blant de tiltakene det internasjonale dopingbyrået (WADA) ønsker for å få ned selve antallet forseelser.

Køen av returnerte dopingsyndere på de ulike startlistene gir dessuten et naturlig trykk på å vurdere straffeutmålingen. Flere av de mest profilerte utøverne i utholdenhetsidrettene, som langrennsløperen Irina Khazova og syklisten Alexander Vinokourov, kommer riktignok fra ulike EPO-dommer og omfattes dermed ikke av resultatene fra denne norske undersøkelsen. Men bare tilstedeværelsen deres trigger oppmerksomheten.

Ikke minst på å drive forskning på hvilket utgangspunkt tidligere EPO-bruk gir for ny konkurranse.

regnes den fysiske langtidseffekten etter misbruk av EPO for å være begrenset. Likevel er det interessant å se hvordan tidligere utestengte utholdenhetsutøvere har hatt suksess denne sesongen. Russiske Irina Khazova kom for eksempel på rett fra to års utestengelse til langrennsresultater hun aldri tidligere hadde vært i nærheten av.

Framgangen stoppet opp utover i sesongen, og i Vancouver-OL ble det med bronse på sprintstafetten. Da hadde hun riktignok vært plaget med en tåskade rett i forkant av lekene, men også formutviklingen var spesiell.

I sommer har Khazova tatt seg en ny pause fra langrenn for å bli mor og varsler come back først i 2013.

Det får så være. For i beste fall kan det innen den tid ha skjedd mye når det gjelder forståelsen av langvarig dopingeffekt.

 

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer