VERD SIN KLEM:  Statsminister Erna Solberg bare måtte klemme enda en norsk godgutt. FOTO: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
VERD SIN KLEM: Statsminister Erna Solberg bare måtte klemme enda en norsk godgutt. FOTO: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

Enda en godgutt fra alpint

Dette er idrettsutøvere til å bli glad i.

HVA er det som gjør de norske alpinistene så trivelige? En etter en har de sendt varme signaler fra TV-skjermen helt siden åpne, glade Ole Kristian Furuseth for 25 år siden startet det som skulle bli et sammenhengende norsk alpint mirakel.

For det som har skjedd med Kjetil Jansruds gull i Super-G er sensasjonelt bra for en skinasjon der det en gang like sikkert som flaggstanga ved samfunnshuset var hoppbakker i hver eneste bygd og det fortsatt er lysløypene og langrennsløperne som binder landet sammen. Alpint var noe de andre gjorde der nede; i Alpene altså, og en og annen norsk slenger opp gjennom idrettshistorien kunne ikke endre på det.

Det kan kanskje heller ikke det slående faktum at det lille norske alpinlandslaget har vunnet Super-G i fire vinterleker på rad. Men den naturlige rausheten fra Kjetil Andre Aamodt, Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud som helg etter helg og vinter etter vinter pakker inn alle nyhetene fra den norske alpinfronten, kan snart forandre alt.

Smil for smil blir Norge også et alpint rike.

I DAG var det statsminister Erna Solberg som bare måtte kaste seg rundt halsen på den nærmeste ved løypa i gleden over Jansruds gull. Gode gutter får fram det beste hos oss alle.

Da hun endelig fikk klemme på gullvinneren, var stemningen like trivelig som de gangene Kjetil har stukket innom redaksjon hos oss i Dagbladet for å snakke om fotball. Han elsker den fotballen. På Instagram-kontoen han står det følgende avsender:

"•• Kjetil Jansrud Alpine skier and Liverpool fan. In reverse order."

Jeg tror ikke statusen som OL-mester forandrer noe på den rekkefølgen.

FOR det er jo det uforanderlige som gjør at typer som Kjetil, Aksel og Kjetil har krøpet opp i hjerterøttene våre. De har vært stjerner i den største internasjonale vintersporten i en årrekke, men er akkurat like tilgjengelige og naturlige som kompisen din som med maksimal flaks tilfeldigvis er blitt klubbmester.

Det er noe jordnært over hele opplegget på dette landslaget uansett hvor sportslig profesjonelt alt blir gjennomført. Selvsagt fordi den norske alpinøkonomien isolert sett er så begrenset at selv de høyest gasjerte stjernene må stues inn på dobbeltrommet for å få budsjettet til å holde, men mest fordi det nettopp er disse beste kjørerne som bidrar til å holde landslaget samlet.

SLIK blir den ennå spinkle norske alpintradisjonen ført videre fra generasjon til generasjon. Skjønt det med "generasjon" er vel et dårlig begrep etter bare 25 års sammenhengende suksess. Dette er bare i starten der all videre framgang er avhengig av nye typer som klarer å se det de presterer i en større sammenheng og er bevisst på at de vil gi tilbake det de selv har fått.

- Jeg er stolt av der jeg kommer fra, sa Kjetil med tårer i øyekroken da han hilste hjem fra skjermen etter gullet  og slo over på Vinstra-dialekt.

Det er språket som sambygdingene forstår. Vi andre forstår det som formidles uansett dialekt.

Det er derfor vi blir så glade over enda et OL-gull til en av den norske alpinsportens gode gutter.

ALT KLART:  Så er Kjetil Jansrud inne i rekka av norske alpine gullvinnere. FOTO: Bjørn Langsem: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
ALT KLART: Så er Kjetil Jansrud inne i rekka av norske alpine gullvinnere. FOTO: Bjørn Langsem: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer