ENKEL JOBB: Roman Zozulia fikk en enkel jobb med å pirke returen fra Jon Knudsen i mål fra to meters hold. Scoringen påførte Drillo hans første tap på Ullevaal siden 1991. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
ENKEL JOBB: Roman Zozulia fikk en enkel jobb med å pirke returen fra Jon Knudsen i mål fra to meters hold. Scoringen påførte Drillo hans første tap på Ullevaal siden 1991. Foto: Cornelius Poppe / ScanpixVis mer

Enda en keeper på tabbelista

Jon Knudsen misset da Drillo tapte hjemme for første gang siden 1991.

||| ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Norge - Ukraina 0-1.

Drillo har snakket mye om hjemmestatistikken han har vært så stolt av. 34 kamper på rad uten tap, det siste kom mot Tsjekkoslovakia - som ennå var ett land - i 1991.

I kveld røk statistikken på en dag da Norge fortjente å vinne, men sløste grovt med sjansene.

Landslagssjefen finner trøst i å se prestasjonene som skjuler seg bak resultatet etter å måtte forsvare sitt første landslagstap på Ullevaal på nesten 19 år.

- Det er selvfølgelig veldig surt, men det kunne vært verre. Vi er såpass klart mye bedre enn Ukraina at jeg ikke er så skuffet som jeg kanskje burde ha ha vært når vi taper. Det hadde vært verre om vi hadde tapt greit og fortjent. Jeg synes vi gjør en god kamp, særlig i første omgang, sier Drillo til TV 2 Sporten, og gjentar:

- Det hadde vært ti ganger verre om vi ikke hadde skapt de sjansene vi gjorde.

SÅ KOM TABBEN: Jon Knudsen har vært tryggheten selv på landslaget. I dag var det hans tur til å glippe en avgjørende ball på Ullevaal.
Foto: Cornelius Poppe/Scanpix
SÅ KOM TABBEN: Jon Knudsen har vært tryggheten selv på landslaget. I dag var det hans tur til å glippe en avgjørende ball på Ullevaal. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix Vis mer

Drillo mener det mest skuffende er at det norske laget, og spesielt midtbanen, mistet taket utover i andreomgangen, og at Norge falt tilbake utover i kampen.

- Det er vanskelig å si hvorfor det skjer. Det kan ha noe med det fysiske å gjøre, men det kan jeg ikke svare på akkurat nå, sier Olsen til Dagbladet, og legger til at det samme skjedde til en viss grad mot Montenegro i helga.

- Surrealistisk
Jon Knudsen ble enda en keeper i rekken som tabber seg ut på landslaget. Ukrainas mål kom etter en sjelden glipp fra den ellers så solide 35-åringen.

- Det er jævla surt. Vi har en del sjanser vi kan score på. I stedet klarer de å score et sånt «drittmål». Det var en keepers mareritt, konstaterer en skuffet Knudsen overfor TV 2 etter den tilsynelatende unødvendige returen som ledet til baklengsmålet.

Landslagskaptein Brede Hangeland stempler det sure tapet som tragiskomisk.

- Det var en surrealistisk opplevelse. 4-0 eller 5-0 ville ha vært et fortjent resultat, men så vinner de etter å ha scoret et sånt mål. Det er nesten så man må klype seg armen. Jeg har iallfall ikke oppplevd lignende siden Dana Cup i 1992, sier Hangeland til TV 2 Sporten.

Skapte sjanser Ukraina startet friskt med høyt press på Norge i et par minutter, men Norge tok snart over føringen og skapte en rekke gode muligheter.

Den første ved Bjørn Helge Riise som skjøt utenfor etter at Ukrainas keeper bokset unna et innlegg fra Morten Gamst Pedersen etter 13 minutter. Halvvolleyen til Riise gikk like utenfor mål.

KJEMPEBOM: Det var Simen Brenne, og ikke ballen, som krysset målstreken da innbytteren misbrukte en kjempemulighet like etter at han hadde kommet inn.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
KJEMPEBOM: Det var Simen Brenne, og ikke ballen, som krysset målstreken da innbytteren misbrukte en kjempemulighet like etter at han hadde kommet inn.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Fra det 19. minutt fulgte fire store norske sjanser på snaue fem minutter. Først var det Moa som slo en frekk tunnel på en forsvarer, men satte skuddet rett på keeper.

Like etter stupnikket Gamst etter et godt innlegg fra Bjørn Helge Riise - men igjen innenfor rekkevidden til en reaksjonssterk Andrej Dykan i målet.

Så hang Brede Hangeland høyere enn alt og alle i feltet etter en corner, men traff under ballen som gikk over mål.

Riise-triksing John Arne Riise  viste fram triksekunstene da han først brystdempet ballen vekk fra en forsvarer, vippet ballen over samme mann og deretter rykket forbi stakkaren. Men avslutningen til Riise med utsiden av venstrefoten gikk et stykke over mål, og kanskje burde John Arne sett etter lillebror eller Moa i stedet.

Etter fem roligere min kom to norske nestensjanser. Etter en fin opprulling slo Bjørn Helge Riise litt for hardt inn foran Gamst, Moa og Huseklepp. Så vendte Gamst fint vekk en forsvarer ved hjørnet av 16-meteren og skrudde forbi krysset.

Det var gått en halvtime, og Norge hadde skapt 5-6-7 sjanser, litt ettersom hvor strengt du teller.

Ukraina slapp inn i kampen, men skapte ikke annet enn en del brukbare distanseskudd. Blant annet fikk Jevgenij Koplianka vist fram at han behersker samme frispark-teknikk som blant annet Cristiano Ronaldo og Juninho. Jon Knudsen måtte slå til corner.

Stor Gamst-sjanse Men det var Morten Gamst Pedersen som fikk den desidert største sjansen før pause.

STORE SJANSER: Morten Gamst Pedersen hadde to gigantsjanser i første omgang mot Ukraina. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix
STORE SJANSER: Morten Gamst Pedersen hadde to gigantsjanser i første omgang mot Ukraina. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix Vis mer

Igjen kom pasningen fra yngstebror Riise. Gamsten skulle bare breiside ballen i mål, men satte den utenfor.

Norge fortsatte å presse etter pause, og bare innleggspresisjonen hindret tre-fire gigantsjanser de første sju minuttene av omgangen.

Ti minutter inn i omgangen var det imidlertid gjestene som kom til den første store sjansen, da Jaroslav Rakitskij skrudde et skudd mot krysset fra 20 meters hold, men Jon Knudsen reddet fint.

Knudsen-glipp
Norges første skikkelig treff innenfor mål kom etter 72 spilte minutter, da Erik Huseklepp dro seg inn i banen og skjøt fra omtrent samme distanse, men også Ukrainas keeper var med på notene.

Et par minutter seinere vartet Brede Hangeland opp med finteknikk i feltet etter en corner. Brystdempingen holdt toppklasse, men det påfølgende skuddet bommet med et par meter.

12 minutter før full tid testet Konoplianka frisparkfoten igjen. Treffet var langt fra like godt som da han prøvde seg i første omgang, men Jon Knudsen misset fullstendig da han skulle legge seg ned med ballen i armene. Ballen lå fri foran mål, og en våken Roman Zozulia var kjapt framme og dyttet den i åpent mål.

Komisk miss
Norge hadde en eventyrlig sjanse til å utlikne like etter. Et frispark inn i feltet havnet på panna til Hangeland, som nikket inn til innbytter Simen Brenne. Men hans første ballberøring - 2,8 meter fra åpent mål - gikk over tverrliggeren.

- Missen kommer sikkert høyt på listen over misbrukte scoringssjanser de senere år. Dette går nok godt i reprisene, sier en galgenhumoristisk Simen Brenne til NTB.

SER BAK RESULTATET: Landslagssjef Egil «Drillo» Olsen fant trøst i at Norge var bedre enn Ukraina på Ullevaal da han var med på å tape sin første landskamp på Ullevaal på nesten 19 år.Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
SER BAK RESULTATET: Landslagssjef Egil «Drillo» Olsen fant trøst i at Norge var bedre enn Ukraina på Ullevaal da han var med på å tape sin første landskamp på Ullevaal på nesten 19 år.Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer

- Dessverre så det komisk ut. En scoring hadde reddet vår Ullevaal-statistikk og hjulpet på rankingen, fortsetter Odd-spilleren.

Han blir imidlertid tatt i forsvar av Drillo.

-  Den kom fort på ham, og da er det sånn som skjer. Flere av sjansene våre var gode prestasjoner, og jeg er ikke bekymret over at uttellingen ikke var så god i dag. Jeg ville vært mye mer bekymret om vi ikke hadde skapt sjansene, sier landslagssjefen.