Enda en norsk toppløper

Dette er grunnen til at langrenn blir vår øvelse i mange, mange år til.

HELT NYTT FJES:  Ragnhild Haga på pallen for første gang i verdenscupen med Heidi Weng og Marit Bjørgen. Det er selve historien om hvorfor Norge gjør det så bra i kvinnelangrenn.. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix
HELT NYTT FJES: Ragnhild Haga på pallen for første gang i verdenscupen med Heidi Weng og Marit Bjørgen. Det er selve historien om hvorfor Norge gjør det så bra i kvinnelangrenn.. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FOR tida går det en serie på NRK om skijentene. Et reportasjeteam har fulgt landslaget tett gjennom det siste året, og gir i løpet av sju episoder et bredt hjemmepublikum sjansen til å komme nært innpå den resultatmessig beste elitegruppa norsk idrett noen gang har hatt.

Du får ikke se så mye av Ragnhild Haga der. Hun er på rekrutteringslandslaget, og var inntil for noen måneder siden kledelig plassert bak i køen av de norske langrennsjentene som fullstendig dominerer sporten.

Men nå synes også denne 23-åringen, og er dagens beste eksempel på hvorfor de norske jentene kommer til å bli umulig å slå.

den innledende 3 kilometeren i Tour de Ski var Ragnhild raskere enn Therese Johaug, noen tiendedeler bak jevngamle Heidi Weng og bare tolv små sekunder seinere enn selveste Marit Bjørgen.

De differansene holdt til den første pallplasseringen i verdenscupen, og en kikk på løypa forteller om hvor mye denne prestasjonen egentlig er verdt:

•• Jentenes prolog i Oberstdorf hadde en stigning på 70 høydemetere i løpet av en halv kilometer.

Det ga en bakke perfekt for råsterke Justyna Kowalczyk eller superklatrer Johaug, men endte altså med at Ragnhild Haga til slutt slo dem begge.

RESULTATET var overraskende, men ikke noe blaff. I løpet av denne sesongen har Ragnhild nærmet seg dette høyeste nivået, og nå kommer hun til å bli der. Det er det som gjør enda en norsk suksesshistorie i kvinnelangrenn så interessant.

For Ragnhild kommer med kjennetegnene på et sportsmiljø som fungerer. Først rundt lokalanleggene nær hjembygda Holter i snøsikre Romeriksåsen. Det var jo der Bjørn Dæhlie og etter hvert Thomas Alsgaard trente seg så gode, og det er der en flokk med unge løpere fra Oslo-området i disse grønne vintertider må dra for å finne brukbare løyper.

SEINERE ble det studier på enda mer snøsikre Lillehammer. Etter at OL 1994 satte ny fart på denne gamle skolebyen, er dette blitt en midlertidig hjemmeadresse for flust med sterke langrennsløpere.

Kombinasjonen studier og langrenn på elitenivå er ganske vanlig. Ragnhild har vært innom matematikk, informatikk og teknologi, og bekrefter inntrykket av det stadig tettere forholdet mellom moderne langrennsport og høy utdannelse. Over tid er det en nødvendighet for å få bredde i eliteidretten der det til slutt bare er de færreste som ender opp med langrenn som en trygg inntektskilde gjennom ti, femten voksenår.

OG SÅ har framgangen tatt tid.

Mer og mer har det satt seg en sannhet i langrennsmiljøet at selv de største talentene er nødt til å være tålmodige. Det er derfor Ragnhild Haga med gull fra junior-VM i 2011 og to nye seire i U-23 VM to år seinere, flittig har trent videre selv om avstanden opp til Marit Bjørgen og Therese Johaug underveis må ha virket håpløs.

NÅR det nå er blitt mer enn håp, skyldes det også et Skiforbund som de siste sesongene har hatt økonomi og kunnskap til å  satse på den tålmodige rekrutteringen. Nettopp en type utøver som Ragnhild Haga som stort sett har hatt vekselvis en god -og en dårlig sesong, har trengt denne jevne støtten.

Før denne vinteren har det vært tettere treningsfellesskap mellom eliten og de nest beste enn noen gang før. Kanskje ble den nærheten direkte utslagsgivende for det definitive gjennombruddet vi så i dag.

KONKURRENTENE ser bare enda en norsk skijente å slå.

Det er allerede for mange av dem til å gjøre noe med Norge i kvinnelangrenn, men akkurat det forblir konkurrentenes problem. Norsk skisport sin oppgave er å sikre at vi nettopp får løpere som Ragnhild Haga opp i verdenstoppen.

PS) Forøvrig viste resultatene blant gutta at norsk dominanse ikke er noe som vil vare hele vinteren. Selv med Petter Northug i fin formutvikling, er forsesongens parademarsj forbi. Med alle bonussekundene er Dario Cologna allerede i posisjon til å dra fra Martin Johnsrud Sundby og de andre utfordrerne. Morgendagens jaktstart på 15km kan bli mer avgjørende enn ventet.

 

OVERRASKET :  På tross av flere sterke løp i vinter, kom tredjeplassen som en overraskelse på Ragnhild Haga. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix.
OVERRASKET : På tross av flere sterke løp i vinter, kom tredjeplassen som en overraskelse på Ragnhild Haga. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer