NASJONENS HELTER:  Spania har ikke tatt noe oppgjør med den dopkulturen som preger for store deler av landets toppidrett. Her er det Alberto Contador som sammen med sykkelkompisen Joaquin Rodriguez viser løypa til årets Spania Rundt. FOTO:  AFP / MIGUEL RIOPA
NASJONENS HELTER: Spania har ikke tatt noe oppgjør med den dopkulturen som preger for store deler av landets toppidrett. Her er det Alberto Contador som sammen med sykkelkompisen Joaquin Rodriguez viser løypa til årets Spania Rundt. FOTO: AFP / MIGUEL RIOPAVis mer

Enda en spansk en

Kan virkelig doping være usunt for folkehelsa i dette landet?

NÅR duksen i doplegenes mesterklasse endelig får testet de spesielle kunnskapene sine i en rettssal, skjer det litt på siden av fagfeltet. Den spanske doktor Eufemiano Fuentes som om dagen tilsynelatende nyter søkelyset i rollen som antihelt i det rettslige oppgjøret etter dopskandalen Operasjon Puerto, er fortsatt ikke tiltalt for å ha manipulert idrettsprestasjoner. Det er spansk folkehelse denne saken gjelder.

Det i seg selv er ironisk nok med tanke på Spania selvvalgte posisjon som et tilnærmet fritt land for dopingbruk. Da skulle man tro at spanjolene flest hadde helse til å holde ut med sine dopete vinnere.

DET de visstnok ikke holder ut er at dette liberale dopsynet stopper Spania som mulig OL-arrangør. Det å være et fristed for dop og det å ha olympiske ambisjoner er ikke akkurat er noen vinnerkombinasjon for å få sommerlekene til Madrid. To ganger på rad har byen tapt avstemningene på kongressen til den Internasjonale olympiske komite (IOC), og i konkurranse med Tokyo og Istanbul er såvisst ikke byen favoritt når arrangøren til 2020-lekene blir valgt til høsten.

Sist måned leverte Spanias kulturminister Jose Ignacio Wert derfor søknaden til IOC sammen med en forsikring om at Spania stod lojalt med resten av verden på den nye hardere linjen mot doping:

- Man må anerkjenne det arbeidet som Spania nå gjør i antidopingarbeidet, sa Wert da.

Nå er det ikke nettopp anerkjennelse som preger analysene av den første uka med rettslig oppgjør etter Operasjon Puerto.

FOR beslaget av rundt to hundre merkete blodposer hos doktor Fuentes tilbake i 2 006, er det ikke så mye igjen av i rettssalen i Madrid. Denne nedskaleringen står tilsynelatende ikke på doktoren selv:

- Jeg kan identifisere blodprøvene. Hvis du gir meg en liste, så skal jeg si hvilken hvem som skjuler seg bak hver eneste kode, sa Fuentes til dommeren, men hun var ikke like spent på å få navnene som resten av det globale sportspublikummet. I årevis har ryktene gått om hvilke stjerner som fikk blodet sitt fikset hos Fuentes, men dommer Julia Santamaria ville ikke ha sjefjukserens svar på det. Det angår saklig sett ikke denne saken om hvorvidt bloddopingen i seg selv hadde truet spanjolenes helse.

SIDEN doping ikke var forbudt i Spania i 2006, har påtalemyndighetene slitt med både manglende lovgivning og lyst til få beslagene til doms. På folkemunne har denne seige saken forlengst fått kallenavnet "Kadaveret". Slik har de spanske sportsheltene hittil vært ganske immune mot innpåsliten dopingetterforskning.

Seinest da internasjonale dopingmyndigheter jaktet på Alberto Contador for å ta fra ham Tour de France-seieren i 2010, forsikret daværende statsminister Jose Luis Zapatero at det ikke var noen juridisk grunn til å plage nasjonens største helt. Etterpå ble de omfattende  beslagene fra politiaksjonen Operasjon Galgo fra desember samme år mot det spanske friidrettsmiljøet og hinderidolet Marta Dominguez til ingen nytte, ettersom retten valgte å nulle ut bevismaterialet på grunn av etterforskningsfeil.

TIL SAMMEN har dette gjort at spanjolene aldri har tatt noe nasjonalt oppgjør med den utbredte dopingkultur i toppidretten sin. Det kommer neppe i den pågående saken heller selv om oppmerksomheten har ført til avsløringer i andre grener. Nå innrømmer for eksempel den tidligere Real Sociedad-presidenten Inaki Badiola  systematiske dopinnkjøp fra doktor Fuentes til den daværende toppklubben fram til 2007.

Likevel virker det fortsatt enklere å komme seg unna dopbruk i Spania ved hjelp av ; ja nettopp, en spansk en.

PS) Rettsaken er planlagt å vare fram til slutten av mars. Alberto Contador skulle opprinnelig vitnet i dag, men tidsskjemaet er usikkert.

DOPERNES DOKTOR:  Eufemiano Fuentes på vei vekk fra rettslokalwet i Madrid etter nok en dag i denne langvarige saken. FOTO:  EPA/CHEMA MOYA
DOPERNES DOKTOR: Eufemiano Fuentes på vei vekk fra rettslokalwet i Madrid etter nok en dag i denne langvarige saken. FOTO: EPA/CHEMA MOYA Vis mer