Enda en stavbom

Her ødelegger perfeksjonisten Ole Einar Bjørndalen (32) staven for andre gang denne sesongen. Etterpå forsøkte han å skjule irritasjonen over glippen som trolig kostet ham seieren.

HOCHFILZEN (Dagbladet): Allerede i første stavtak gikk det galt for Norges kanskje største gullhåp i Torino-OL: I det Bjørndalen tok det første stavtaket, datt hempen av. Bjørndalen måtte bråvende, gå tilbake til start og plukke opp den ødelagte staven.

Først etter noen hundre meter dukket kvinnetrener Kjetil Sæter opp. Med en spurt Terje Bogen ville vært stolt av, fikk Bjørndalen ny stav - som til alt overmål var for lang.

Skiskytterkongen lite interessert i å snakke om ødelagte staver, eller å spekulere i hvor mye tid han tapte på fadesen. I mål var han bare 10,3 sekunder bak Raphael Poiree.

Kraftig irritert

-  Jeg har ikke peiling, sier Bjørndalen.

-  Staven røyk på en annen plass enn den gjorde i Østersund. Men jeg får visst aldri en stav som passer, forsetter han - og smiler.

Bak kulissene var han langt fra like humørfylt. Bjørndalen irriterte seg kraftig over episoden som kostet ham verdifull tid i sekundstriden mot Poiree.

Få vekk fokuset

 STOPP FRA START: Her ser du en stående serie av Ole Einar Bjørndalens stavmiss i starten av gårsdagens verdenscuprenn. Han mister hempa, må snu, feste staven på ny - og starte p å nytt. I mål var han 10 sekunder bak vinneren. Alle foto: Daniel Lauten Sannum
STOPP FRA START: Her ser du en stående serie av Ole Einar Bjørndalens stavmiss i starten av gårsdagens verdenscuprenn. Han mister hempa, må snu, feste staven på ny - og starte p å nytt. I mål var han 10 sekunder bak vinneren. Alle foto: Daniel Lauten Sannum Vis mer

-  Han mista seieren på det tullet der. Dessuten måtte han bytte stav et par ganger seinere i løpet også, sier skyttertrener Joar Himle.

-  Tok han det like pent som det virket?

-  Ole Einar var garantert mer frustrert enn det han viste. Grunnen til at han ikke ville snakke så mye om det, var for å få vekk fokuset på den staven. Jeg skjønte med en gang jeg så blikket hans at det ikke var noe å mase med, sier Himle til Dagbladet.

-  Snakket du med ham om det?

-  Jeg prøvde, men hvis Ole Einar er interessert i å prate om noe, får man øyenkontakt med ham. Og nå snudde han seg bare vekk.

Viste klasse

I Østersund for snaue to uker siden skjedde noe liknende: Også da surret Bjørndalen med en ødelagt stav - og bommet tre ganger på liggende serier. Det tente Bjørndalen såpass at han plaffet ned alle blinkene på siste skyting og tok sin 56. verdenscupseier. I går begynte bommet han igjen på første liggende, men etter det viste han klasse. På de tre påfølgende skytingene skjøt Bjørndalen feilfritt, og moste Raphael Poiree med 50 sekunder i sporet.

19 av 20 blink

-  Det mest gledelige i dag er skytinga mi, den var fantastisk bra. Jeg har slitt litt i det siste, og er veldig fornøyd med det jeg gjorde i dag.

-  Du slo Poiree med 50 sekunder i sporet?

- Det er ikke langrenn vi driver med. Totalt sett vant Raphael.

Himle tror 19 av 20 blinkskudd gjorde godt for selvtilliten:

-  Etter Østersund følte han seg usikker på liggende skyting. Nå virket han veldig stabil. Den tryggheten er viktig for Ole Einar, sier Himle til Dagbladet.