Ola Vigen Hattestads sykdomsmareritt

Enda mer enn Northug sliter OL-tittelforsvarer Hattestad: - Ser ingen lyspunkt

Ola Vigen Hattestad er regjerende olympisk mester på sprint og vet at OL-sprinten i Pyeongchang i utgangspunktet passer ham strålende. Men 35-åringen sliter dessverre stort i disse dager.

MOTGANG: Gullgarantistene Petter Northug og Ola Vigen Hattestad er inne i sine mest problemfylte perioder i karrieren. Aller mest kritisk er situasjonen for Hattestad. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MOTGANG: Gullgarantistene Petter Northug og Ola Vigen Hattestad er inne i sine mest problemfylte perioder i karrieren. Aller mest kritisk er situasjonen for Hattestad. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bortsett fra at Ola Vigen Hattestad i likhet med Petter Northug kommer til å få en OL-bronse ekstra i løpet av kort tid etter at Russland ble disket fra lagsprinten i Sotsji, er det lite sportslig å glede seg over for to av Norges mestvinnende langrennsløpere gjennom tidene for øyeblikket.

Hattestad er regjerende olympisk mester på sprint og regnes som tidenes beste langrennssprinter av de aller fleste, deriblant to av hovedutfordrerne, nemlig Nikita Kriukov og nevnte Northug.

- For ti år siden ville jeg svart Björn Lind. Nå mener jeg Ola Vigen Hattestad, sier Kriukov til Dagbladet.

- Ola Vigen Hattestad er nr. 1, Nikita Kriukov er nest best, mens Björn Lind er nr. 3, mener Northug.

OL-sprinten i Sotsji vant Hattestad foran Teodor Peterson, Emil Jönsson, Anders Gløersen og Sergej Ustjugov, men drømmen om å forsvare gullet og vinne også i Pyeongchang, begynner å se urealistisk ut for Ørje-ekspressen.

- Fryktelig kjedelig

Forrige sesong ble en stor skuffelse for Hattestad, som etter 8.-plassen i Davos før jul ikke gikk ett eneste verdenscuprenn. «DNS» står bak Hattestads navn i alle de rennene han etter planen skulle gjøre comeback i etter sykdomsplagene. I stedet ble han rammet av nye sykdomsperioder og fikk sesongen ødelagt.

- Det er fryktelig kjedelig. Jeg har vært syk hele tiden. Det er veldig slitsomt, sa Hattestad da Dagbladet tidligere i år tok en prat om hvordan det går med ham.

REGJERENDE MESTER: Ola Vigen Hattestad er tittelforsvarer på OL-sprinten, men det spørs om han noen gang kommer til startstrek i Pyeongchang. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
REGJERENDE MESTER: Ola Vigen Hattestad er tittelforsvarer på OL-sprinten, men det spørs om han noen gang kommer til startstrek i Pyeongchang. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Hva har egentlig vært problemet?

- Det har vært mange forkjølelser på rekke og rad: hals, bryst og litt vondt i kroppen. Jeg har ikke funnet noen årsak til problemene.

Hattestad i villrede

Før denne sesongen ble Hattestad vraket fra sprintlandslaget, men var likevel klar på at han ville satse videre på egenhånd i et håp om å vinne enda et mesterskapsgull denne sesongen.

Men foreløpig har ikke Hattestad gått noen renn. Sykdom etter sykdom har ødelagt mye for 35-åringen, som ikke stilte til start verken på Beitostølen eller på nasjonal kvote på Lillehammer og dermed har en blytung oppgave foran seg om han skal komme til vinter-OL.

- Jeg vet egentlig ikke hvordan det går med Ola nå, bare at han har slitt mye med sykdom. Du må nesten høre med ham selv, sier sprintlandslagstrener Arild Monsen til Dagbladet.

Dagbladet har gjentatte ganger den siste uka forsøkt å komme i kontakt med Hattestad, som vanligvis er snakkesalig, men som i denne problemfylte perioden først og fremst ønsker fred og ro.

- Ikke helt i vater

Landslagstrener Tor Arne Hetland møtte imidlertid på Hattestad sammen med sønnen Ludvig på Beitostølen og tok en prat med mannen som utfordrer Hetland selv i kampen om å stå igjen i historiebøkene som tidenes beste sprinter.

TUNGE TIDER: Ola Vigen Hattestad sliter med å bli frisk nok til å konkurrere, men kan i hvert fall glede seg over livet sammen med samboer Katja Visnar med sønnen deres, Ludvig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TUNGE TIDER: Ola Vigen Hattestad sliter med å bli frisk nok til å konkurrere, men kan i hvert fall glede seg over livet sammen med samboer Katja Visnar med sønnen deres, Ludvig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg traff på Ola på Beitostølen. Han holdt Ludvig og så på Katja. Han ville gjerne gå selv, men er dessverre ikke der ennå. Ola har vært veldig mye syk og hatt en oppkjøring med mye av og på. Han er ikke helt i vater og det begynner å se litt mørkt ut med tanke på OL, dessverre, sier Hetland til Dagbladet.

- Men alt håp er på ingen måte ute. Ola kan fortsatt slå tilbake i tide. Det er fortsatt håp, presiserer Hetland.

- Ser ingen lyspunkt

Langrennssjef Vidar Løfshus fulgte opp og tok en ny prat med Hattestad på Lillehammer. Status er dessverre ikke blitt noe bedre siden rennene på Beitostølen.

- Ola ser dessverre ingen lyspunkt. Han er i villrede og blir veldig fort syk. Sånn var det forrige sesong også, og han skjønner ikke hvorfor og hva som går galt, sier Løfshus til Dagbladet.

Hattestad blir ikke å se i verdenscupen før jul. Hans muligheter er - hvis han endelig skulle bli frisk igjen - å levere gode prestasjoner i de tre uttaksrennene som gjenstår i klassisk sprint. Uttaksrennene i Kuusamo og på Lillehammer gikk som kjent uten Ørje-Ekspressen.

Nå gjenstår en sprint i skandinavisk cup i Piteå - som går parallelt med Tour de Ski - og deretter NM-sprinten og sprinten i Planica 20. desember. Der kan Hattestad gjøre som før OL i Sotsji og gå seg inn i den norske OL-troppen med å vinne siste verdenscuprenn før jul.

Det ble høy temperatur da Hattestad gjorde nettopp dette før Sotsji-OL og skjøv forhåndsutatte Finn-Hågen Krogh ut av troppen, men til slutt sto mesterskapskongen Hattestad igjen som olympisk mester.

- Kan Hattestad være helt uten toppresultater og likevel gå seg inn på det norske sprintlaget i OL med seier i Planica?

- Det er lett å huske det siste rennet best, men vi vektlegger alle uttaksrennene. Om man presterer tidlig, kan man få tidligere klarsignal og få mer ro inn mot mesterskapet, sier Hattestad til Dagbladet.

Det første OL-uttaket skjer allerede 20. desember, etter rennene i Davos. Andre uttak skjer etter NM, mens et tredje og siste OL-uttak finner sted 23. januar etter rennene i Planica.

Her må Hattestad prestere. Ellers er trolig karrieren over.

- Sønnen vår har ikke skylden

Hattestad fikk sønnen Ludvig sammen med den slovenske langrennssprinteren Katja Visnar i november 2015.

Noen måneder senere tok han steget opp på pallen for første gang etter at han ble far, med 2. plass i klassisksprintene i både Drammen og i Stockholm.

Både denne og forrige sesong har imidlertid alt gått galt, selv om Hattestad har tatt mange forholdsregler for å unngå sykdom.

- Jeg tror ikke sønnen vår er skylden for sykdommene. Jeg sover på et eget rom, så jeg kan ikke skylde på at det er energilekkasje heller. Det er egentlig motsatt. Ludvig gir oss energi. Jeg tror rett og slett det er et virus som aldri har forsvunnet helt, sa Hattestad til Dagbladet i vår.

- Jeg har ikke hatt én sykdom på to år før jeg begynte på denne runden her. Jeg er jo nøye med alt, så det er vanskelig å forklare.

Hattestad er fascinert over den nye sprintkongen Johannes Høsflot Klæbo.

- Det er fantastisk morsomt å se han gå. Han har eventyrlige fartsressurser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer