Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Enda større enn seg selv

Til slutt vinner de utøverne som tør å lete etter nyvinninger på samme orginale vis som Reodor Felgen, og så dele det de fant.

EKSTREMFART : Martin Johnsrud Sundby under hastighetsmåling opp den siste bratte bakken før stadion på Beitostølen, Nå analyserer han toppfarten i rykkene for å kunne velge riktig taktikk under fartsøkningene i VM til vinteren. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet.
EKSTREMFART : Martin Johnsrud Sundby under hastighetsmåling opp den siste bratte bakken før stadion på Beitostølen, Nå analyserer han toppfarten i rykkene for å kunne velge riktig taktikk under fartsøkningene i VM til vinteren. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet. Vis mer

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Tro ikke at det er tilfeldig at 40-årige Ole Einar Bjørndalen på søndag ble den første skiskytteren som vant renn med en krokstav eller at Martin Johnsrud Sundby sist vinter ble verdenscupvinner etter å ha forsket på sprinttrening i sesongoppkjøringen.

Det er typisk de beste å lete mest etter de avgjørende detaljene. Det er derfor sliteren Martin rett før sesongstart kjørte nye spurttester på skistadion på Beitostølen i går, og fort kommer til å forandre langrennsporten gjennom denne spesielle satsingen sin.

Men mest fordi han tar disse overraskende funnene med seg til resten av den norske landslagsgjengen.

 NOVEMBER 2014:  Langrenn tar et steg videre med den første målingen av løpernes topphastighet på snø. Her er Martin under gårsdagens testing på flatmark.  FOTO: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet.
NOVEMBER 2014: Langrenn tar et steg videre med den første målingen av løpernes topphastighet på snø. Her er Martin under gårsdagens testing på flatmark. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet. Vis mer

NORSK langrenns svar på Reodor Felgen har for anledningen selv investert i strøken teknologi for å fikse på de avgjørende detaljene som skiller sølv fra gull i sporet. På sportens første smått vitenskapelige hurtighetstest på snø var det ikke mye av utstyret for lasermåling og videoteknikk som minnet om de mer uortodokse oppfinnelsene til Kjell Aukrust sin populære tegnefilmfigur. For den saks skyld heller ikke på de gamle skikongenes flikking på detaljer for å lure konkurrentene.

Men tenkningen var den samme som dengang skogens største sønner på privaten eksperimenterte med bindinger, stavhøyder og tjæreblanding under skia:

•• Suksessen ligger i detaljene.

SOMMEREN 2013:  Martin Johnsrud Sundby er i gang med den hurtighetstreninga sammen med lillebror Sondre som etter hvert gir fart nok til å vinne verdenscupen sammenlagt. FOTO: Lars Hulleberg.
SOMMEREN 2013: Martin Johnsrud Sundby er i gang med den hurtighetstreninga sammen med lillebror Sondre som etter hvert gir fart nok til å vinne verdenscupen sammenlagt. FOTO: Lars Hulleberg. Vis mer

Akkurat den forståelsen ga sist vinter Martin Johnsrud Sundby en sammenlagtseier i verdenscupen, mens resten av dette orginale opplegget snart gjør både ham selv og resten av det norske herrelandslaget enda bedre.

FOR mens de raskeste skiløperne historisk også har vært blant landets særeste når det gjelder å holde på hemmelighetene, går Martin stikk motsatt vei. Der skihistorikeren Thor Gotaas i sitt frodige praktverk "Femmila" nylig gosset seg i detaljer om fordums skikonger på egotripp, vil den regjerende sammenlagtmesteren heller vinne den samme kongedistansen i Falun fordi han har turt å teste de fysiske yttergrensene for en langrennsløper uten å tviholde på det han har funnet underveis.

Den forandringen har vært påfallende gjennom sesongforberedelsene. Et klart styrket herrelandslag har i sommer og høst hatt fokus på å løfte hverandre. I praksis har det betydd å bidra med sine spesielle styrker inn på hver eneste økt. Slik har hele gruppa fått mulighet til å hente den beste kunnskapen på vidt forskjellige områder.

 HJELP FRA FAMILIEN:  Lillebror Sondre viser detaljene i sprintteknikken rett etter hvert drag. Over tid gir det Martin mulighet til å velge riktigere teknikk for å få opp maksfarten. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet.
HJELP FRA FAMILIEN: Lillebror Sondre viser detaljene i sprintteknikken rett etter hvert drag. Over tid gir det Martin mulighet til å velge riktigere teknikk for å få opp maksfarten. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet. Vis mer

NETTOPP det var utgangspunktet for at Martin i sommer inviterte lagkameratene med på sin egen hurtighetstrening på rulleski. Selv jobbet han systematisk med å kartlegge effekten av ulike sprintteknikker før 2013/14-sesongen. Resultatet var tydelig forbedret spurt og rykk som til sammen var med på å sikre seieren i verdenscupen.

Den effekten trigger andre, og sannsynligvis er det bare et tidsspørsmål før slike presise fartsmålinger kombinert med videofilming blir et viktig verktøy for de fleste toppløperne. Forandringen av langrenn til en stadionidrett med økt vekt på ekstreme fartsøkninger, presser selvsagt fram nye treningsmetoder. Lykkes Martin også individuelt i VM, setter det en standard.

LIKEVEL blir standarden med fri kunnskapsdeling blant de sterkeste vel så viktig. Den felles framgangen til treningsvenninnene Marit Bjørgen og Therese Johaug har allerede vist at det er mye å hente for de aller beste når de trener sammen. Følger herrelaget opp med en lignende utvikling etter den inkluderende forsesongen, vil det befeste den delekulturen som er i framgang i hele det norske langrennsmiljøet.

KLASSISK OPPFINNER: Reodor Felgen i Arve Opsahls skikkelse styrer mikrofonene ved hjelp av en bambus fiskestang under innspilling av Flåklypa-TV i 1962. FOTO: Ivar Aaserud/Scanpix. Foto Ivar Aaserud / AKTUELL / SCANPIX.
KLASSISK OPPFINNER: Reodor Felgen i Arve Opsahls skikkelse styrer mikrofonene ved hjelp av en bambus fiskestang under innspilling av Flåklypa-TV i 1962. FOTO: Ivar Aaserud/Scanpix. Foto Ivar Aaserud / AKTUELL / SCANPIX. Vis mer

Bare det kommer til å gi et løft langt utover resultatlistene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling