Endelig, Astrid!

Stor stafettetappe da Heming tok NM-gull.

GULLJENTER: Astrid Uhrenholdt Jacobsen (til venstre) Marte Monrad-Hansen og Tuva Toftdahl Stavner er alle oppvokst i Heming. I dag sikret de stafettgullet i NM. 
Foto: Ned Alley / Scanpix
GULLJENTER: Astrid Uhrenholdt Jacobsen (til venstre) Marte Monrad-Hansen og Tuva Toftdahl Stavner er alle oppvokst i Heming. I dag sikret de stafettgullet i NM. Foto: Ned Alley / ScanpixVis mer

For Astrid Uhrenholdt Jacobsen (24) betydde søndagens stafettgull med Heming mer enn nettopp det.

Endelig fikk hun ut en positiv opplevelse under NM-dagene i Steinkjer. Det har kladdet for Heming-løperen den siste tiden. I VM er hun trolig bare aktuell for sprint. NM-dagene har ikke vist noe annet.

Som den eneste har hun gått alle fire distansene i Steinkjer, men hun ble utslått i semifinalen på sprinten. I klassisk 10 kilometer ble det 5.-plass og på skiathlom 7.-plass.

Da var det godt for henne å ta skalpen på Varden og Marthe Kristoffersen på ankeretappen på stafetten. Hun gikk ut i tet og avviste angrepet fra landslagskollegaen.

- Det gjorde godt å få til et offensivt løp. For meg var dette mer enn mental enn en fysisk seier. Det var gøy å få det til, sa Jacobsen.

Hun trenger den selvtilliten hun kan få foran VM på hjemmebane. Den endelige offisielle beskjeden om at hun er med i VM-troppen får hun først mandag.

Tredje på rad Stafettseieren til Heming var lagets tredje på rad i NM. Første gang denne gjengen kom på pallen i et stafett-NM var på Kongsberg i 2006. Da var vinnerjentene fortsatt juniorer. Søndag utgjorde Marte Monrad-Hansen og Tuva Toftdahl Staver vinnertrioen sammen med Jacobsen.

- Det aller morsomste er at vi alle tre er oppvokst i Heming. For oss er stafetten det viktigste i NM, sa Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Plan NM ble som nevnt ikke som ventet for 24 år gamle Jacobsen. Hun måtte vise seg for å gjøre seg aktuell for annet enn sprint i VM. Det klarte hun ikke.

- Jeg har følt meg i bra form gjennom hele mesterskapet uten at jeg har fått det ut. Det sitter mellom ørene. Derfor var det ekstra gøy å få til denne offensive dagen.

- Hva tenker du om VM?

- Det gjelder å ikke tenke for mye på VM. Da blir du sliten. Det er 24 dager igjen, og jeg får legge en plan sammen med landslagstrener Egil Kristiansen. Det blir nok uansett ikke noe høydeopphold på meg, sa hun.

Marthe Kristoffersen gikk Varden (stafettvinner i 2002, 2004, 2004 og 2008) inn til sølvet. Hun gikk blant annet sammen med Guri Hetland, den sveitsiske landslagssjefen som er oppvokst i Meråker-klubben Varden.

Marte Elden gikk sisteetappen for bronsevinner Henning.

(NTB)