Endelig bruker Lyn hodet

Statistikkene forteller at Lyn slo RBK for første gang siden 1968. Det historien ikke forteller, er at anettelsen av Henning Berg er det smarteste Oslo-klubben har gjort siden storhetstida på 60-tallet.

ULLEVAAL (Dagbladet): Henning Berg kom til Lyn med klare ideer og et ansikt veldig likt dem du finner i Vigelandsparken. Med seg fra sin aktive karriere brakte han tøffhet og krystallklare ord inn i klubben. Men fire kamper inn i sin første trenergjerning klarte han ikke lenger å holde maska.

Etter 3- 2 over Rosenborg var han rett og slett for glad.

-  Klart dette er stort, sier Henning Berg til Dagbladet. Det er ikke lenge siden han har avsluttet noen gledesscener lik dem vi husker fra storhetstida med Drillos, Blackburn og Manchester United. For du finner ikke et større fotballhjerte enn det som holder liv i Lyns nyansatte trener.

Og når det banker som i går, er han tilnærmet uslåelig.-  Jeg er veldig stolt av spillerne mine, fortsetter Henning Berg. -  Jeg har overtatt en gjeng som har veldig mange kvaliteter. Og det beste ved denne seieren er at vi ikke ga opp.

Laget går foran alt

Med Henning Berg i sjefsrollen har Lyn fått akkurat det - en sjef. Med Henning Berg som trener har Lyn fått en mann som ikke tar andre hensyn enn dem som til enhver tid er til lagets beste. Og derfor opplevde 18-åringen Bjarne Ingebretsen den største ydmykelsen en fotballspiller kan oppleve på en stor dag for klubben.

-  Sjøl da vi ga RBK ledelsen 2- 1, nektet vi å gi opp.

Da han ble byttet inn, for så å bli tatt av igjen, i andre omgang.

TRE PÅ HODET: Lyn scoret tre mål med pannebrasken og sørget for klubbens første seier over Rosenborg på 37 år. Her ordner Jan Derek Sørensen Oslo-klubbens første mål. Alle foto: Robert S. Eik
TRE PÅ HODET: Lyn scoret tre mål med pannebrasken og sørget for klubbens første seier over Rosenborg på 37 år. Her ordner Jan Derek Sørensen Oslo-klubbens første mål. Alle foto: Robert S. Eik Vis mer

-  Sånn er det, sier Henning Berg til Dagbladet. -  Jeg tok ikke ut Bjarne (Ingebretsen) fordi han spilte dårlig. Det var bare et taktisk bytte - jeg ville ha inn en spiss til.

-  Det ga jeg ham beskjed om og det håper jeg han forstår.

-  Så det handler om laget, resultatet og ikke talenter som kan få en alvorlig knekk på sjøltilliten?

-  Ja, det er det eneste som betyr noe. Jeg vil alltid gjøre det som til enhver tid er det beste for laget, sier Henning Berg.

Demper optimismen

Jan Derek Sørensen headet Lyn til 1- 1 tidlig i andre omgang. Keijo Huusko, som akkurat hadde kommet på banen, stanget inn 2- 2 fire minutter før slutt. Og som om ikke det var nok ordnet Stefan Gislasson 3- 2 to minutter etter det.

Resten handlet om glede.

Men ikke av den typen som får Henning Berg til å gå av skaftet. Sjøl etter den første RBK-skalpen på 37 år, og med godt heng på de tabell-beste lagene i Tippeligaen, kommer han fort til seg sjøl.

-  Jeg vil ikke snakke om plasseringer, sier han.

-  Det eneste jeg kan si med sikkerhet, er at Tippeligaen kommer til å bli jevn.

-  Og med den nye utgaven av Lyn som en alvorlig trussel til de forhåndstippede favorittene Vålerenga, Rosenborg og Brann?

-  Nei, det er det for tidlig å si noe om. Jeg tenker ikke i de baner. Men som sagt - det er veldig mange gode fotballspillere her. Og når vi scorer på sjansene våre, slik vi gjorde i denne kampen, får vi også resultater.

En tilgitt tabbe

Keeper Ali-Al Habsi trodde nok sjøl han hadde gitt Rosenborg poengene da han ga Frode Johnsen trøndernes andre scoring som en ferdigåpnet gave 19 minutter før slutt. Den tanken begynte å snike seg inn i Henning Berg også da klokka tikket fort mot slutten av kampen. Men etterpå var alt tilgitt.

På festdager kan sjøl de beste få lov til å gjøre en feil.

-  Det skal ikke være mulig å slippe inn et sånt mål, sier Henning Berg. -  Og det har jeg sagt til Ali også. Men jeg sa også at det er greit så lenge vi vant.

Henning Berg har nå fire tippeligakamper i treningsdrakta. Han er ubeseiret med åtte poeng. Og du ser det på ham - Henning Berg elsker å være trener.

-  Det er resultatet til slutt som teller.

Bare det går opp for folk, vil det komme flere enn 5331 tilskuere også.

GLAD: Henning Berg gratulerer Steven Lustü med triumfen.