SEIER: Magnus Carlsen fikk endelig en seier i Norway Open da han malte i senk russiske Alexander Gristsjuk i femte runde.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
SEIER: Magnus Carlsen fikk endelig en seier i Norway Open da han malte i senk russiske Alexander Gristsjuk i femte runde. Foto: Carina Johansen / NTB scanpixVis mer

Endelig Carlsen-seier i Norway Chess

Mot Alexander Gristsjuk.

Magnus Carlsen fikk endelig en seier i Norway Chess da han malte i senk russiske Alexander Gristsjuk i femte runde.

Med tre tap og én remis lå verdenseneren meget overraskende sist i turneringen etter fire runder. Med hvite brikker mot Gristsjuk kunne nordmannen endelig notere seg for sin første seier i Rogaland.

- Åpningen ble ikke helt som tenkt, og jeg undervurderte nok litt at han kunne rokere og ta bonden. Etter det hadde jeg ingen illusjoner om noe annet enn remis, sa Carlsen.

Tidstrøbbel Partiet var lenge svært jevnt og så ut til å gå mot remis. Så gjorde Gristsjuk et svakt trekk som åpnet mulighetene for Carlsen. To trekk senere valgte russeren å resignere, og Carlsen kunne juble for sin første seier. Da var Gristsjuk også i alvorlig tidsnød da han ga seg.

- Når jeg får noe å spille på er det farlig å møte meg. Det viser hvor viktig det er å ta de små sjansene som er. Jeg fikk én sjanse til initiativ i partiet. Den tok jeg, og så ga jeg den aldri fra meg, forklarte Carlsen.

Gristsjuk er ikke overrasket over tapet, selv om hjemmefavoritten har startet svakt.

- Jeg hadde egentlig en perfekt stilling, men ett trekk ødela for det. Etter det var det tungt, og han spilte også godt da. At han har startet kampen med noen tap endrer ham ikke som spiller. Det kan skje med alle, sa russeren til TV 2.

Surrealistisk Med fire partier igjen er det imidlertid svært lite trolig at Carlsen skal blande seg inn i tetstriden.

- Det er litt surrealistisk å ligge i bunnen av turneringen. Hvis man skal kalle det en krise, så er ikke den avblåst ennå, for ennå har jeg ikke så mange poeng. Men det var en positiv opplevelse i dag som jeg tar med meg videre i turneringen.

Mandag spiller Carlsen igjen med hvite brikker. Da er japaneren Hikaru Nakamura motstander, en spiller Carlsen har en meget god statistikk mot.

(NTB)