KLATRETALENT: Odd Christian Eiking er det største norske klatretalentet på veldig lenge. 20-åringen har allerede signert proffkontrakt med FDJ. Foto: procycling.no
KLATRETALENT: Odd Christian Eiking er det største norske klatretalentet på veldig lenge. 20-åringen har allerede signert proffkontrakt med FDJ. Foto: procycling.noVis mer

- Endelig en nordmann som kan klatre på høyt nivå i Tour de France

Kaggestad hyller norsk klatretalent. Kristoff ber Eiking ta tiden til hjelp.

PAU/MURET/RODEZ/OSLO (procycling.no): - Det var en stor seier, sier hovedtrener i FDJ, Frédéric Grappe.  

Odd Christian Eiking vant nylig en etappe i den italienske fjellheimen for det norske U23-landslaget. For neste år har han allerede signert for Tour de France-laget, FDJ, og hovedtreneren er full av lovord om den norske 20-åringen. 

Stor seier til tross, Grappe har vanskeligheter med å vite hvilken kategori han skal plassere Eiking i som rytter.  

- Odd er en mellomting mellom klatrer og klassikerrytter. Han er god på de korte, harde bakkene samtidig som han har interessante kvaliteter i fjellene. Jeg tror han blir en veldig god hjelperytter for oss allerede neste år, sier Grappe. 
Eller for å bruke Grappes ord: «His good Puncheur et Rouleur avec also very interesting qualities in the mountains»  

Kombinert er det egenskaper som er veldig interessante for laget neste sesong, og jeg tror Odd blir en viktig hjelperytter for Thibaut Pinot og Artur Vichot, sier Director of Performance på FDJ-laget. 

Grappe sier allerede at Eiking vil følge rittprogrammene til de to nevnte franske syklistene og skal hovedsakelig brukes i etapperitt i Frankrike og Spania. 

Lang prosess 
Prosessen med å signere nordmannen begynte allerede for et halvt år siden. Som procycling.no tidligere har omtalt, fikk han på prøvetrening med laget utlevert en wattmåler, som siden har sendt trenerne i FDJ-laget informasjon på hvordan Askøy-syklisten har levert på trening. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Informasjonen vi får fra wattkranken er veldig verdifull, og veldig viktig for oss. For oss som lag er det viktig at rytterne har en «relevant treningsprosess» i overgangen fra amatør - til proffklassen. Slik at ikke det blir en for brå overgang, sier Grappe. 

- Ikke stress
Alexander Kristoff er blant dem som har bitt seg merke i den klatresterke rytteren fra Team Joker. Selv om han mener potensialet hans er stort, ber han Eiking ikke stresse i overgangen til proffenes rekke. 

- Han kan prestere på dette nivået, men på starten av sesongen er det ofte vanskelig med mange ryttere i form, sier Kristoff til procycling.no

NÆRE PÅ: Odd Christian Eiking ble slått på målstreken av Edvald Boasson Hagen i NM. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NÆRE PÅ: Odd Christian Eiking ble slått på målstreken av Edvald Boasson Hagen i NM. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

For Kristoffs del tok det lang tid før han klarte å knekke koden med å vinne sykkelritt i proffsirkuset. Det har lært ham ikke å stresse i starten av sesongen. 

- Mot slutten av sesongen blir det bedre plass. Han må bare ta de første månedene til hjelp, så kommer det bedre dager utover i løpet av sesongen, sier Kristoff.  

- Endelig en norsk klatrer
TV 2s sykkelekspert, Johan Kaggestad, omtaler Eiking som en norsk Thibaut Pinot. Rytteren som ble nummer tre i fjorårets Tour de France.

- Utvikler han seg i den retning, kan han sloss om etappeseiere på harde etapper og kjempe om topp fire-seks-plasseringer i løp som Romandie- og Sveits rundt. Klarer han det, kan han også ende ganske høyt oppe i Tour de France, sier Kaggestad. 

For å finne et lignende klatretalent må Kaggestad bla historieboka tilbake til begynnelsen av 1980-tallet. Årene da Jostein Wilmann fortsatt var aktiv og ble nummer 14 i Tour de France. 

- Unngår han skader og sykdom, tror jeg Eiking vil være en veldig viktig mann for FDJ i Tour de France om fem-seks år. Og vi får endelig se en nordmann som kan klatre på høyt nivå i Tour de France. I tillegg er han akkurat passe sær, som man må være som syklist for å nå helt opp, sier Kaggestad.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no! 

TALENT: TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad tror Eiking kan nå langt som sammenlagtrytter. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TALENT: TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad tror Eiking kan nå langt som sammenlagtrytter. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer