Endelig en norsk travstjerne

Endelig har Norge fått et nytt stjerneskudd i travsporten. Fire år gamle Americanese er navnet alle travinteresserte kan merke seg.

Ti entreprenører fra Toten og Kongsvinger er med i eventyret som startet i går. Hvor og når det ender er helt umulig å spå. Endelig kan Rite On Line hvile på gamle laurbær. Norsk travsport behøver ikke lenger å klynge seg til den tilårskomne traveren som vår internasjonale svale. I går overtok yngre krefter. For maken til oppvisning som Americanese leverte, er det lenge siden noen har sett på norske travbaner.

Først kom en svensk travkusk, kjent for sitt kokende temperament, og satte et voldsomt press på Americanese og kusken Thor Borg. Tempoet ble overdrevent høyt. Og det alle egentlig ventet på, var når Americanese skulle gi opp.

Etter at svensken forsvant bakover med sin hest, kom umiddelbart Atle Hamre med dagens store spillefavoritt Caramba Kosmos. Borg ga Americanese beskjed om alvoret. Jubelen steg da Americanese satte favoritten til veggs. Tiden ble 1.12,0.

At hesten måtte dra på et punktert sulkyhjul de siste 800 meterne av løpet, understreker hestens potensiale.

- Det er en fantastisk hest. Rett og slett. Jeg er så imponert, at det egentlig er vrient å sette noen kloke ord på dette, sier kusken Thor Borg.

Til salgs

- Ingen av oss som eier Americanese har vært involvert i travsporten tidligere. Dette er rett og slett et eventyr, forteller medeier Dag Terje Kisen til Dagbladet.

Han ønsker ikke å fortelle hva de ti karene ga for traveventyret. Men han kan avsløre at Americanese er til salgs. Men ikke før noen legger riktig pris inn som bud.

- Alt er til salgs til riktig pris. Men etter det som skjedde her i dag, beholder vi ham mer enn gjerne, sier Kisen.

Før løpet var prislappen på Americanese 300000 dollar (2,7 millioner kroner).

- Den prisen tok et alvorlig hopp oppover i dag. Hvis ikke hjulet hadde punktert, hadde vi sett 1.11-tallet, smiler Trond Smedshammer. Han er mannen bak Americanese. Den utflyttede travtreneren, som nå er stasjonert i Statene, fant hesten ett år gammel. Siden det har han hatt hele ansvaret for den ekstremt lovende traveren.

- I år møter ikke Americanese andre enn hester i sin egen årgang. Psyken hans skal herdes til tøffere tak i årene som kommer, sier Smedshammer.

Solvalla neste

Nå venter Elitloppsdagen og løpet for den internasjonale eliten for fire-åringer på Solvalla om to uker. Etter oppvisningen i går blir den norske hesten favoritt.

TRAVHÅP: Na venter Elitloppet på Solvalla på norges nye travhåp.