Hoppuka 2016/17:

Endelig en poster-boy i norsk hoppsport?

Daniel-Andre Tande har det som skal til.

KJEKK GUTT: Har norsk hoppsport fått sin første stabile vinner i 22 år gamle Daniel-Andre Tande? FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KJEKK GUTT: Har norsk hoppsport fått sin første stabile vinner i 22 år gamle Daniel-Andre Tande? FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

EN eller annen gang i løpet av sist vinter snudde det:

  • Daniel-Andre Tande med jo-jo resultater som de fleste av de norske stjernehopperne som har kommet og gått de siste tiårene, ble tvers igjennom stabil.

Fra total fiasko i forrige Hoppuke kom han tilbake på toppnivå da Norge vant VM-gull i skiflyvning i januar i fjor. Så fulgte ti renn på rad da 22-åringen aldri var dårligere enn de ti beste og en fin 7.plass totalt i verdenscupen før denne drømmesesongen startet.

Og da blir dette fort mer enn en drøm for Tande og norsk hoppsport. Dette miljøet kan ha fått sin første poster-boy nesten en bestefarsalder etter at Bjørn Wirkola og de andre 60-talls heltene dominerte bildet av norsk idrett.

TAKLET PRESSET: Danie-Andre Tande over folkehavet i Garmisch som siste hopper. Han fikset det bedre enn noen gang. FOTO: AFP/Christof Stache.
TAKLET PRESSET: Danie-Andre Tande over folkehavet i Garmisch som siste hopper. Han fikset det bedre enn noen gang. FOTO: AFP/Christof Stache. Vis mer

I DAG holder det mer enn nok med seieren i Garmich og spenningen videre i teten i Hoppuka. Over tid er det selve sporten det gjelder.

Gang etter gang de siste sesongene er det lille norske hoppmiljøet med rette blitt hyllet for det utøverne, trenerne og lederne klarer å få ut av ganske begrensete ressurser.

Med bare rundt fem hundre aktive hoppere er den gamle nasjonalidretten forsvunnet som hverdagsaktivitet. Det i seg selv gjør at hopp i Norge sliter med å følge populariteten til de nordiske grenene der utøverne bruker skia til å gå med. Samtidig har vi også blitt en alpinnasjon, og fått helt nye populære brettidretter på snø som har tatt det meste av markedet for risikosport.

I de siste årene har de store stjernene i langrenn, skiskyting og alpint nesten totalt skygget for rekken med sportslig sett sterke hoppere. Bare Anders Jacobsen klarte med sin spesielle karisma å få oppmerksomhet som nesten stod i forhold til de tidvis flotte resultatene. Men særlig med penger ble det ikke av den omtalen.

DET får heller ikke Daniel-Andre Tande over natta. En norsk hopper som leverer stabile toppresultater kan imidlertid gi et etterlengtet kommersielt løft for hele sporten.

Med et internasjonalt blikk burde sånt for lengst vært en selvfølge. I de samme årene der våre enere har kommet og gått uten å få etablert seg som nasjonale sportsikon, har hopp levert formidable TV-resultater verden over:

  • Hopp passerte allerede for et par år siden alpint som den største globale TV-idretten, og er i fortsatt vekst med stadig nye nasjoner i teten.

At Norge under kunnskapsrike Alexander Stöckl samtidig har holdt oss på toppnivå uten at noen av de gode hopperne hans har tatt av som norske sponsornavn, er egentlig en gåte.

FOTOGEN: En kjekk, ung mann med fine holdninger som vinner jevnt med hopprenn kan hjelpe hele sporten. Blir Daniel-Andre Tande hoppingens nye poster-boy? FOTO: Nina Djærff/Vikersund.no
FOTOGEN: En kjekk, ung mann med fine holdninger som vinner jevnt med hopprenn kan hjelpe hele sporten. Blir Daniel-Andre Tande hoppingens nye poster-boy? FOTO: Nina Djærff/Vikersund.no Vis mer

DANIEL-ANDRE TANDE har et par andre kjennetegn som kan hjelpe til å løse hoppsportens PR-problem. Med slips, dress og frekk lys lugg kan han i blitzlyset gå for en finansjypling. Når han stiller i bar overkropp på Instagram, vipper det i retning av boyband.

Men akkurat hvordan vår nye hoppstjerne kan selges inn på det norske markedet, får sponsorbransjen finne ut av. Det Tande selv må tenke på, er hvordan stabiliteten skal fortsette.

Det er her det skjedde noe sist vinter:

- Vi i trenerteamet gjorde lite, sa Stöckl til NTB den gang:

– Daniel har fått en mye mer ydmyk tilnærming. Før sa han «det fikser jeg, det ordner seg». Nå er han langt mer nøye og mer involvert. Han er langt tryggere og er blitt mer voksen, forklarte treneren, som kunne glede seg over enda en moden norsk utøver med fine, tydelige holdninger til det å utvikle både seg selv og et helt hopplandslag.

NESTEN ett år seinere var det mulig å se toppresultatet av denne forvandlingen. I Garmisch går presterte Daniel-Andre Tande selv under et publikumstrykk han aldri har vært i nærheten av.

Nærmer vi oss da hoppsportens første virkelige poster-boy etter Bjørn Wirkola?