Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Endelig en TV-kommentator som gjør deg klokere

Kristian Kjelling tar norsk håndball på TV til et nytt nivå.

 SMART DUO:  TV3s Daniel Høglund og Kristian Kjelling  imponerer med håndballsendingene fra EM.Krakow der Kjelling tar kommenteringen av denne sporten til et nytt nivå. FOTO:  Vidar Ruud / NTB scanpix.
SMART DUO: TV3s Daniel Høglund og Kristian Kjelling imponerer med håndballsendingene fra EM.Krakow der Kjelling tar kommenteringen av denne sporten til et nytt nivå. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET å diskutere TV-formidling mot makeløse seertall, er en vel voksen oppgave. Likevel; med den nettopp pensjonerte landslagsstjernen Kristian Kjelling som kommentator tar TV3 denne sporten til et nytt nivå.

La gå at kanalens ferske seerrekord for herrehåndball på 456 000 i snitt fra den glade lørdagskvelden mot Polen forleden, ikke matcher det tilsvarende tallet på 1,6 millioner for jentenes VM-finale på TV2 før jul. Den forskjellen er basert på tradisjon, jentenes overmakt og TV-tid, og blir værende selv om håndballgutta skulle slumpe innom en semifinale etter en langt tristere mandagskveld mot Makedonia. Selv da er det umulig for TV3 å konkurrere jevnt med en så etablert og dedikert sportskanal som TV2.

Men det er altså mulig å gjøre deler av stoffet mer spennende, og gi denne sporten en helt annen dybde

FORSKJELLEN på Kristian Kjelling og hans forgjengerne på kommentatorplassen, er at den tidligere Spania-proffen bevisst holder seg til det han kan. At han som spiller nettopp har vært en del av dette sportslige miljøet, gir ham innsikt og detaljkunnskap bedre enn noen andre.

Dette bruker han gjennomgående til beste for seerne. Som ekspertkommentator faller Kjelling aldri for fristelsen til å være noe annet; selv denne slitsomme, skuffende Makedonia-kampen ble ikke overspilt.

Det blir lite sirkus av sånt, men veldig mye god sportsformidling.

MED utvisninger i kø var det episoder nok til å prate bort det som skjedde ute på banen, men makker Daniel Høglund fikk gjøre det alene. Det er jo jobben hans; skape stemning og den rette følelsen som flytter TV-seerne helt inn på tribunen. Der er rutinerte Høglund ledig og flink, men han får altså den helt nødvendige kvalifiserte motstanden:

•• Mens TV2s par i årevis har skreket i kor, spiller TV3s duo på hverandres sterkeste sider.

Som i en av de mange fortellingene om kampens store spiller Kiril Lazarov. For anledningen ble han stoppet av det norske forsvaret ute på venstrekanten, falt dramatisk tungt og ble liggende:

- Kom deg opp. Dette er overspilling av en annen verden, ropte Høglund på vegne av oss alle som jaget utligning og hadde dårlig tid.

- Dette er ikke overspilling. Det stemmer helt at han fikk en skikkelig smell i beinet. Det må vi innrømme selv om vi er norske, kommenterte Kjelling, og hadde rett.

Det blir faktisk bedre TV av sånt, og dessuten et helt nytt lydbilde for håndball på fjernsyn. Den vante hylingen og alt det ensformige sjåvinistiske fjaset, var erstattet av god stemning pluss en kommentator som syntes det var viktigere å forklare enn å heie fram en norsk seier.

FOR Kristian Kjelling som har vennene sine både på banen og på benken, er nettopp denne nærheten en stor utfordring. Der et ungt norsk lag ikke helt klarte å omstille seg til møtet med mellomspillets svakeste motstander, var Kjelling på samme suverene nivå som i de tidligere EM-kampene.

Selv i de avgjørende episodene i sluttminuttene holdt han seg for god til å være uhemmet patriot. Som da Espen Lie Hansen ble sendt av banen, og Kjelling kjølig analyserte TV-bildene som fanget det som skjedde:

- Se, det siste dyttet hans her, og en albue han gir der, forklarte Kjelling og så ble ikke denne viktige utvisningen lenger noen skandale, men bare en konsekvens av et norsk lag som for anledningen ikke helt strakk til defensivt fordi de ikke flyttet beina hurtig nok.

DET røk kanskje en semifinale på det. Men for at håndballgutta skal komme igjen som topp TV-underholdning, trenger de en kommentator som Kristian Kjelling.

Det gir rett og slett norsk herrehåndball en ny mening.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!