HARDE ÅR:  Viking har ikke fått den oppturen klubben håpet på med Åge Hareide. Mye skyldes dårlige spillerkjøp. FOTO: Erik Hattrem / Dagbladet.
HARDE ÅR: Viking har ikke fått den oppturen klubben håpet på med Åge Hareide. Mye skyldes dårlige spillerkjøp. FOTO: Erik Hattrem / Dagbladet.Vis mer

Endelig et knallkjøp?

Martin Ørnskov var ikke god i Viking-debuten. Men han kan bli det.

LA MANGA (Dagbladet): Da danske Martin Ørnskov debuterte for Viking i går, var han mer spesiell enn han selv ante. For dette var den tvers igjennom ekte klubbgutten som kom til en ny klubb som mildt fortalt har slitt med importen.

Den gamle storheten Viking som nå har sikret seg denne trofaste Silkeborg-gutten, har helst mislyktes med investeringene de par siste årene.

26-åringen trodde knapt han skulle spille noe annet sted. Eller som Martin sa rett etter overgangen da han virkelig skjønte at han skulle forlate hjemklubben sin for første gang i fotballkarrieren:

_Jeg gråter med det ene øyet og smiler med det andre.

DET er slike lokale gutter som egentlig har gjort det beste i Viking under Åge Hareide. Berisha-brødrene, Yann Erik de Lanlay og Christian Landu Landu med velklingende hjemklubber som Egersund, Tasta og Vaulen, alle rogalendinger med fødselsår fra 1992 til 1994.

De ble utviklet som resultat av en bevisst distriktspolitikk, men selv ikke de beste lokale intensjoner kan i løpet av noen år gi fullt utbytte  hos en klubb med Vikings historiske tradisjoner. Her har det ikke hjulpet selv med identitetsbærere som litt eldre Andre Danielsen eller den hjemkomne sønn Erik Nevland:

•• Viking har måttet kjøpe, og det har klubben gjort dårlig.

Underskuddet i Hareides to år har vært på 19 og 7 millioner kroner. Før det var overforbruket på 23 millioner.

ALT dette sløseriet har ikke resultert i noen som helst sportslig framgang. Året før Hareide kom, ble Viking nr.11. Etter det er det blitt en 9. plass før det sist sesong endte med 11.plassen igjen.

Da er det liten trøst at Stavangers stolthet knapt skiller seg ut i pengeforbruk sammenlignet med klubbene fra Norges tre andre storbyer. For det er visst dyrt å drifte fotballag i byene. De to siste sesongene har Rosenborg brukt ca. 3,7 millioner kroner for hvert poeng i Tippeligaen, Brann 3,1 millioner og Vålerenga 2,1. Her er Viking med sine rundt 2,4 millioner bare tredje dårligst. men akkurat det føles mer enn dyrt nok for et hjemmepublikum som er vant til å skape noe selv.

MARTIN ØRNSKOVS overgang er skapt av markedsmekanismene i sporten. Han var ikke Bosman-spiller som kunne flytte fritt, bare nesten slik at klubben øynet mulighet for et bra salg. Og altså ikke mer fritt vilt enn at Vikings eventuelle konkurrenter på innkjøpsmarkedet ikke var helt med:

_En ok investering, kommenterer Åge Hareide sin egen transaksjon.

For en klubb som tapte poeng og plasseringer på slurvete balltap på midten, lyder sånt pr. definisjon fornuftig. Om Ørnskov blir den balanserende trygge midtbanespilleren som Viking-ledelsen tror, kan forholdet mellom lønn og poeng bedre seg.

DER er hverken Ørnskov eller Viking foreløpig. En stund så det ut som om nykommeren tok det med å spille seg inn alt for bokstavelig:

•• Da mistet han enkle baller på midten slik Viking har gjort det alt for lenge.

Etter hvert ble det bedre, og plutselig satt også det effektive medtaket som skapte nytt rom på midten og som nesten ble til en pasning mot Erik Nevland på full fart på vei alene mot mål.

Jo, Martin Ørnskov kan bli en vikitig kontrast på Vikings midtbane bare han får mer enn en enslig trening med sine nye lagkameratene.

OM det likevel er bra nok for et kresent hjemmepublikum gjenstår å se. Halvannen måned før seriestart er det vrient å ane konturene av et kommende storlag. Viking har mye talent og bra med entusiasme, men ikke noe særpreg som løfter laget over det jevne.

Mot ukrainske Dnipro ble det mye løping imellom langt mer ballsikre motstandere. Det er for eksempel ikke Ørnskovs spesialdistanse. Vel er han en solid duellspiller og vil gi Viking noen ekstra centimetere i lufta, men dansken dekker ennå ikke store rom hurtig nok til å stabilisere midtbanen defensivt. Da kan det være at laget fortsatt vil svinge litt for mye i prestasjonene.

Desto bedre å dra inn en slitekamp som denne til 1 - 1 og straffesparkkonkurranse. Den vant Viking selv om Ørnskov bommet.

Å være ubeseiret i La Manga Cup er da noe selv for tilhengere som fortsatt venter på det helt store.