Fotballjentene tapte for Frankrike

Endelig et norsk landslag som er best MED ball

Fotballjentene er et paradoks i rødt, hvitt og blått. De er best mot etablert forsvar.

JOBBER, JOBBER OG JOBBER: Isabell Herlovsen er en kraftpakke på topp i det norske laget. Hun jobber og sliter, mest av alle uten ball. Men Norge er blitt et lag som paradoksalt nok er best med ballen. Det lover godt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
JOBBER, JOBBER OG JOBBER: Isabell Herlovsen er en kraftpakke på topp i det norske laget. Hun jobber og sliter, mest av alle uten ball. Men Norge er blitt et lag som paradoksalt nok er best med ballen. Det lover godt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer
  • Frankrike-Norge 2–1 (0–0)

FRANKRIKE ER ET bedre fotballag enn Norge. Det visste vi fra før. Frankrike er også et mer komplett fotballag enn Norge. Det visste vi også fra før. Men at Norge er best mot etablert forsvar, borte mot VM-favoritten Frankrike, det visste vi ikke.

Er tapet i Nice litt surt, er den åpenbaringen en liten seier i seg selv.

NORSK FOTBALL ER kjent for organisering, struktur, balanse, langpasninger, kollektivets fortreffelighet og alle de andre ordene du ikke forbinder med det danskene kaller polert fotball.

Det var sånn gutta ble gode på 90-tallet, det var Drillo-fotballens enkelhet som tok oss til to VM-sluttspill.

Det var sånn jentene vant VM-gull i 1995, og OL-gullet i Sydney fem år seinere.

VEL FOLKENS, HER kommer en gladmelding til alle som elsker fotball à la Lionel Messi, Martin Ødegaard og Caroline Graham Hansen. Norge kvinner A er per VM 2019 best når laget spiller mot etablert forsvar. Martin Sjögrens lag fungerer best når vi ikke slår langt bakfra, men har mot til å bruke ballen i det oppbyggende spillet.

Holde den på bakken.

Slå den gjennom ledd.

Angripe med flere pasninger og samtidige bevegelser.

Når Norge klarer det, slik vi innimellom orket å utfordre Frankrike før pause, ser det bra ut.

Når vi blir for slitne, slik laget ble i andre omgang, er det lite som virker.

DET ER EN del gode ballspillere i det norske laget. Caroline Graham Hansen er den fremste. Caro kan gjøre nær sagt hva som helst når det stemmer. Spilt i rom med bevegelser rundt seg er hun enda farligere. Og fra midten og fram har Norge spillere som evner å spille en slik type fotball, det handler bare om å gjøre det.

De gangene vi brukte ballen med ro og flere pasninger, plaget vi Frankrike.

De gangene vi slo langt bakfra, mistet vi den og ble plaget selv.

DET SIER SEG selv at denne kampen var spesiell for Norge. Vi spilte mot kanskje verdens beste lag. Vi gjorde det i deres VM med nærmere 35 000 tilskuere på tribunene, Og en større anledning enn det har i hvert fall ikke dette laget vært i nærheten av.

Det så du på dem.

Det var helt naturlig.

DET SOM IKKE var naturlig, men som lover veldig godt for framtida, var at de yngste tålte presset best. Det er også et paradoks. På høyreside spilte Karina Sævik (23) sin sjette landskamp med imponerende ro. Sentralt i banen var heller ikke Ingrid Syrstad Engen (21) og Vilde Bøe Risa (23) veldig stresset. Mens det bak i laget, kanskje fordi vi ble voldsomt kjørt i perioder, var perioder med paniske tilstander.

Selv Ingrid Hjelmseth (39), som misset grovt et par ganger i feltet, syntes å være preget.

NORGE LEVER GODT med dette tapet for Frankrike. A) Fordi vi allerede har tre poeng, B) fordi vi har Sør-Korea i den siste gruppekampen mandag til uka, og C) fordi fotballen som innimellom produseres er fotballen Martin Sjögren må bygge videre på. Han må selvfølgelig få strammet opp defensiven, spesielt på kantene, men foran eget mål må også midtstopperne være mer på tærne.

Der likner faktisk Norge kvinner A veldig mye på Norge menn A.

Når det ikke blir kroppskontakt i duellspillet foran mål blir det alltid farlig.