Endelig et VM-håp

BYRKJELO (Dagbladet): Ketill Hanstveit (25) tjener knapt 100 000 kroner i året, får mat av mor og far og kjører en Audi 1977-modell. I går jublet fattiglusa vilt for nordisk rekord i tresteg med 17.27 meter. Nå håper han på sponsoravtale - og drømmer om VM-medalje.

I går reddet Hanstveit et til da resultatmessig nitrist NM med rekordhoppet i sjette og siste omgang. For to uker siden hoppet han 17.02. I går steg han opp blant medaljekandidatene i VM.

- Ketill er god for 17.50, og må ha 17.40 for å ta medalje i VM, sier trener Gisle Ellingsen.

Vebjørn Rodal reiser til VM med et lite håp om finale. Geir Moen er for dårlig, og dropper VM. Steinar Hoen er skadd. Alle disse har tjent millioner på idretten sin etter OL-, VM- og EM-titler.

Med Jim Svenøy i elendig form, er Ketill Hanstveit og Pål Arne Fagernes alene som medaljehåp blant de norske gutta. De to har ikke så mye som en sponsoravtale.

- Men dette er mitt eget valg. Jeg har satset på tresteg. Kunne selvsagt tatt et studielån ved siden av, men det har jeg ikke gjort. Jeg har jobba litt enkelte år. Tatt småjobber som lærerassistent og jobbet som badevakt for kommunen.

Lever sparsomt

- Klarer du å livnære deg som tresteghopper?

- Nei, ikke til nå. Jeg får mat av foreldrene mine. Lever sparsomt, og kjører en Audi 1977-modell.

- Hvor mye tjener du?

- Ikke så veldig mye over 100000 kroner.

- I fjor tjente han null, sier trener Gisle Ellingsen.

Nå vil manager Håkon Särnblom skaffe Hanstveit sponsoravtale.

- Jeg veit jeg kan ordne dette. Det er bare et spørsmål om hvor mye eller hvor lite, sier Särnblom.

Ordnet økonomi betyr færre bekymringer. Energien kan brukes sportslig. Dette vet Hanstveit alt om. Men han roser Friidrettsforbundet for den lille hjelpen de klarer å tilby.

- Forbundet har betalt tre treningssamlinger for meg i vinter. Har fått litt før også. Sannsynligvis gjennom Telenor-avtalen. Har ikke hatt problemer sånn.

Skader i fleng

Men problemer har han hatt. Skader har ødelagt hver sesong siden han hoppet 16.71 i 1993.

- Jeg har hatt trøbbel i mange år, sier han.

Nå ser det lysere ut. Bare fem VM-konkurrenter har bedre resultat enn Ketill Hanstveit denne sesongen. 17.30 gir fjerdeplass på verdensstatistikken. I går hoppet Ketill tre centimeter kortere med tunge bein. Tirsdag drar han til Marbella i Spania for å lade opp til VM.

- Jeg har blitt bedre i år fordi jeg løper fortere i tilløpet. I år har jeg trent som en sprinter, ikke som en trestegløper. Har trent mindre styrke, sier han.

I år er han tre-fire tideler raskere på en 100 meter enn i fjor. Trener Gisle Ellingsen har fått hjelp av sprintguru Leif Olav Alnes.

- Det har vært mye dritt de siste åra. Men jeg tror faktisk det ordner seg nå, sier Ketill Hanstveit.

<B>REKORDJUBEL:</B> Nordisk rekord på 12,27 meter er Ketill Hanstveits inngangsbillett til et liv uten økonomiske bekymringer.