Endelig gull

På femmila i VM i Oberstdorf fikk den evige toer, Frode Estil (33), omsider ta steget helt opp.

• 13 kandidater: Gi din stemme her!

-  Jeg var jo i min livs form, og hadde gjort det kjempebra både på jaktstarten og stafetten. Jeg hadde store forhåpninger, men ble veldig skuffet da jeg så det voldsomme snøværet, forteller Estil.

-  Du må rykke

Dermed måtte han legge om løpsplanene sine.

-  Snøværet gjorde det umulig å gå ifra, og jeg må innrømme at jeg var ganske frustrert underveis. Det var ikke slik jeg hadde planlagt løpet. Men jeg skjønte at jeg bare måtte roe ned, prøve å holde meg litt bak for å spare krefter til slutten. Når det er snø i løypa er det tyngst å gå foran og dra, forklarer Estil.

Likevel la han seg fremst da det gjensto et par kilometer.

-  Da turte jeg ikke ligge bak lenger, jeg ville ha kontroll og da fikk jeg heller gå foran selv om det er litt tyngre, forteller trønderen.

Opp den siste kneika hadde han også planlagt å legge inn nådestøtet.

 FØRSTE VM-GULL: Under VM i Oberstdorf i vinter tok Frode Estil sitt første individuelle VM-gull. Anders Aukland og Odd-Bjørn Hjelmeset sørget for norsk trippelseier. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix
FØRSTE VM-GULL: Under VM i Oberstdorf i vinter tok Frode Estil sitt første individuelle VM-gull. Anders Aukland og Odd-Bjørn Hjelmeset sørget for norsk trippelseier. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix Vis mer

-  Da vi nærmet oss ropte Odd-Bjørn (Hjelmeset) bak meg «nå må du rykke, Frode». Det var vel strengt tatt ikke nødvendig, den tanken hadde jeg tenkt selv også. Jeg gikk det jeg kunne og vi fikk en luke til resten, mens Anders (Aukland) kom bakfra i stor fart. Nedover hadde Odd-Bjørn litt dårligere gli og hadde trøbbel med å komme på bakskiene mine, mens Anders derimot hadde kjempegli og var dermed helt oppe, sier Estil.

Livredd

Der og da var han livredd for å miste nok en seier på oppløpet.

-  Jeg var så utrolig innbitt på å klare det, det var ren vinnervilje, forteller Estil, som kom først inn på oppløpet.

-  Jeg turte ikke å snu en centimeter på hodet for å se etter de andre, og gikk en meter over målstreken før jeg snudde meg. Jeg var så livredd for å miste gullet nok en gang med minst mulig margin, sier Estil.

At det ble tredobbelt norsk med Aukland og Hjelmeset på de to neste plassene gjorde bare dagen fullkommen.

-  Den første følelsen var nesten lettelse, fordi jeg var så redd for å bli slått på målstreken igjen. Men gleden kom mer og mer etter vert, og at det ble tredobbelt var jo bare helt rått, mener Estil.

• 13 kandidater: Gi din stemme her!