Endelig, herr Andersson!

Heldigvis vinner svenskene som bare de kan. Esten O. Sæther kommenterer.

SALZBURG (Dagbladet.no): Selvsagt var det Zlatan som fikset seieren, og det med et skudd så vakkert -ytterskrudd at det burde få innvandringsformynder Bjarne Håkon Hanssen og de fleste av oss til å vidåpne grensene.

For det beste i fotball kommer som regel utenfra Norden. Bortsett fra det som ingen kan bedre enn svenskene da.; det å holde orden.

Derfor denne lille ettertanken mens Stadion Wals-Siezenheim; ja nettopp, valser gjennom det 142.verset av "Å, å, sjunger gul og blå" så de nye murene rister av begeistring. Et sted inne i den jubelen finner du Andersson.; han som gjør det som skal gjøres hele tida.

Disiplinert, nøyaktig og ettertenksomt, akkurat som Lars Lagerback, hans arbeidsgiver på landslaget, har gjort det 142 kamper på rad.

FOR å skjønne den svenske suksessen, må du kjenne din Andersson. For tida heter han Daniel til fornavn, er for lengst tilbake i sitt kjære Malmø FF etter et ganske langt mellomspill i italienske klubber, og spiller sin landslagsfotball presis som trener Lagerback vil han skal gjøre:

** Tryggest mulig.

Tenker du riktig bredt, går det en linje fra det påpasselige svenske folkehjemmet der alt skal organiseres til beste for alle sammen til en fotball som i utgangspunktet eliminerer mest mulig risiko.

- Ta vekk alle feilene, har vært den korte hovedsetningen i Lagerbacks peptalk helt siden han kom inn i forbundskontorene for en liten mannsalder siden, men han er ikke mer nærsynt i gramatikken enn at han i hele denne perioden har sluppet til mer viltre spillere lenger fram på banen.

SVENSKEJUBEL: Olof Mellberg (t.v) og Daniel Andersson. Foto: AFP
SVENSKEJUBEL: Olof Mellberg (t.v) og Daniel Andersson. Foto: AFP Vis mer

DERFOR var det hensynet til balansen som gjorde at Daniel Andersson denne gangen ble valgt som makker til spilloppleggeren Anders Svensson framfor den langt kulere Kim Kallstrøm.

Med laget fullt av noen av de tidenes beste svenske offensive spillerne, ville ikke Lagerback vært tro mot seg selv uten å sikre med en midtbanespiller som er flinkest til å holde igjen. Med andre ord; han hadde ikke noe valg. Lars Lagerback har ført svenskene til fem internasjonale sluttspill på rad nettopp ved å holde på teorien sin.

Det er en fantastisk prestasjon av en meget flink trener.

ANDERSSON er også fotballsmart. Mens TV-seerne verden såvidt hadde begynt å vente på hva Zlatan skulle finne på denne gangen, stoppet Daniel Andersson tilløpet til den første greske kontringen, så den andre og den tredje.

Det var neppe så mange som fikk med seg denne drømmestarten for trenerens taktiske valg, men vær sikker på at Lagerback noterte. Dette var hans fotball, og den var riktig mot en slu motstander.

BARE en eneste gang prøvde Andersson seg utenfor angitt skjema. Det endte med en mislykket langpasning, men angrep er ikke hans jobb.

Der er svenskene på papiret sterkere enn noen gang selv om det etter hvert kan glippe litt mellom navn og prestasjon. Mens Zlatan Ibrahimovic som en av Europas toppspisser, fortsatt er på stigende kurve, vipper Fredrik Ljungberg den andre veien, mens Henrik Larsen egentlig er på veis ende. De to siste hadde likevel så god bevegelse at de mer og mer dro i stykker det tette greske midtforsvaret.

Det er de mange presise løpene inn fra kantene som gjør Sveriges offensive spill såpass farlig til tross for at laget gjennomgående holder mange spillere bak ballen. Slik kom Christian Wilhelmsson strekkskade ekstra ubeleilig. Med så mye vekt på sikkerhet, er suksessen avhengig av hver eneste individuelt gode angrepsspiller.

MEN enda mer blir fortsettelsen vellykket om svenskene forblir seg selv. Det var derfor en trener til så like interessert  på Daniel Andersson defensive jobb.  Mens det svenske laget gikk på banen, snakket Russlands innkjøpte sjefstaktiker Guus Hiddink om det å være nøye. Da hadde laget hans akkurat blitt kontret i stykker av Spania:

- Jeg var sint på spillernes naivitet i pausen. Etterpå skjønner jeg at det ikke hjelper. Vi har ingen fotballkultur for å ligge og forsvare oss. Kulturen kan jeg ikke forandre, men vi har fortsatt noen timer på oss til å legge bort de verste feilene, sa Hiddink.

Russland møter Sverige i EMs siste grunnspillkamp onsdag neste uke. Det kan bli kampen der svenskene går videre.

Det høres ut som en jobb for Zlatan.

Og så herr Andersson, da.

ZLATAN-MAGI: Det beste i fotball kommer som regel utenfra Norden, skriver Esten O.Sæther.