VAR CORONAFAST: Her lander Iditarod-vinneren Thomas Wærner med hundene sine etter å ha vært coronafast i Alaska i tre måneder. Video: NTB SCANPIX. Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Endelig hjemme!

Thomas Wærner vant prestisjeløpet Iditarod. Så ble han coronafast i Alaska i tre måneder.

Publisert

Etter å ha vært corona-fast i Alaska i USA siden mars, kunne hundekjører Thomas Wærner tirsdag endelig sette føttene på norsk jord.

En flyradar Dagbladet har fulgt viser at Wærners fly landet på Sola utenfor Stavanger tirsdag ettermiddag 15:24.

Drøye åtte minutter seinere hadde flyet stoppet helt opp ute på rullebanen foran frammøtte flyentusiaster og journalister, og de første som stakk hodet ut av flyet var Wærners hunder, og hovedpersonen selv fulgte like bak.

Han ble tatt imot av tre tollere, og slo av en prat før han gikk ned fra flyet sammen med én av hundene sine.

- Det er veldig godt å være hjemme. Det skal være godt å slippe å leve i usikkerheten framover, sier Wærner.

Spektakulær tur

Turen over Atlanteren ble av det spektakulære slaget. Et gammelt DC 6-veteranfly fraktet Wærner og hans 24 hunder hjem til Norge. En halvtime etter å ha lettet fra Alaska, måtte imidlertid flyet snu.

Årsaken var en feil med en av motorene, opplyste prosjektleder Ole Johan Berg til Dagbladet mandag. Han har ansvaret for å få flyet til Flyhistorisk museum på Sola, der det etter ferden skal stilles ut.

Hovedpersonen selv sier følgende om dramaet som utspilte seg:

- Det har vært en spennende tur. Flyet gikk i stykker da vi dro over første gangen, og da tenkte jeg «får vi ikke reist nå»? Heldigvis greide de å fikse det, sier Wærner i et intervju.

Han fortsetter:

TILBAKE: Thomas Wærner. Foto: NTB Scanpix
TILBAKE: Thomas Wærner. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det var en bråkete tur. Flyet er ikke akkurat isolert. Jeg satt med hørselsvern, sov litt, så en film og fikk lov til å være pilot en time, så det var bra, sier Wærner.

- «Ja, kjære»

Det var i mars Wærner vant prestisjeløpet Iditarod. Da han skulle hjem, stoppet en hel verden opp på grunn av coronapandemien.

Hjemme i Nord-Torpa har kona Guro og parets fem barn ventet i tre måneder. Kona har i tillegg til veterinærjobben måttet ta hånd om 35 hunder.

- Når jeg kommer hjem, blir «ja, kjære» svaret mitt på alt, sa Wærner humoristisk i et nylig intervju med det amerikanske nyhetsbyrået AP.

Wærner hadde imidlertid sjansen til å reise hjem før, men som rett og rimelig var, ville han ikke reise uten hundene.

- Jeg tror det var riktig avgjørelse, siden jeg tror at hundene ikke ville vært tilbake før i oktober eller noe sånt, sa Wærner til KTUU-TV før avreise.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer